16.1 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Χρηματιστήρια: Πιέσεις σε μια εβδομάδα απωλειών

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν την Παρασκευή στην τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Αντιθέτως ανοδικά διατηρήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο στο +0,45%, λίγο πριν από τις 1.270 μονάδες.

Ο Stoxx 600 υποχωρούσε κατά 0,6% στις απογευματινές συναλλαγές, με τους περισσότερους τομείς να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 2,2%, καθώς οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονταν χαμηλότερα, ενώ οι μετοχές των ορυχείων σημείωσαν πτώση 1,8%. Οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών, της υγειονομικής περίθαλψης και των τροφίμων και ποτών σημείωσαν άνοδο κατά 0,4% αντίστοιχα. Πτώση άνω του 1% για τον γερμανικό DAX λόγω και Siemens Energy.

Η Siemens Energy, το spin-off του γερμανικού ομίλου, σημείωσε βουτιά 36% μετά την απόρριψη των προβλέψεων για τα κέρδη της για το έτος λόγω των προβλημάτων στο τμήμα ανεμογεννητριών της.

Το κακό κλίμα στην αγορά αντανακλάται σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη Wall Street να οδεύει προς μια εβδομάδα με απώλειες και τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται διάφορες αποφάσεις για τα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες και τι σημαίνουν για την ανάπτυξη.

Οι μετοχές υποχώρησαν την Παρασκευή, με τη Wall Street να βρίσκεται σε τροχιά ζημιογόνου εβδομάδας, καθώς το ράλι που παρέσυρε την ευρύτερη αγορά τους τελευταίους μήνες φάνηκε να εξαντλείται. Ο βιομηχανικός μέσος όρος του Dow Jones σημείωσε πτώση 236 μονάδων ή 0,7%. Ο S&P 500 διολίσθησε κατά 0,8% και ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 1,1%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας επιφύλαξε μια έκπληξη την Πέμπτη, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, αφού τόσο η αύξηση των μισθών όσο και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν θερμότερα του αναμενόμενου.

Η απόφαση αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέσπισε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επέλεξε προσωρινή παύση – αν και τόνισε ότι είναι πιθανές και άλλες αυξήσεις.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια δανεισμού, καθώς η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας μετά τον Co δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε πορεία πτώσης άνω του 3% αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters, παρασυρόμενες από τις ανησυχίες για τη ζήτηση και τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό