22.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Χρηματιστήρια: Οι τράπεζες στήριξαν τον Γενικό Δείκτη

Ειδήσεις Ελλάδα

Από τις 847 μονάδες υψηλό ημέρας, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στην Αθήνα «έκλεισε» τελικά στις 839, σημειώνοντας ήπια άνοδο 0,31%. Στηρίξεις από τις τράπεζες και ιδίως από την Πειραιώς. Νευρικότητα επικράτησε στην Ευρώπη.

Στο ταμπλό στις τράπεζες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς +4% και ακολούθησαν Alpha Bank +3%, Eurobank +1,3% και Εθνική +1%. Στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν τα κέρδη της Jumbo. Απώλειες για τα ΕΛΠΕ.

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι αγορές της Ευρώπης. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 0,1%, παρά τα τραπεζικά κέρδη. Στο +0,1% ο γερμανικός DAX. Απώλειες 0,66% στο Παρίσι.

Σε αρνητικό έδαφος άνοιξαν οι σημαντικότεροι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Wall Street: Ο S&P 500 υποχώρησε 0,4%Ο Dow σημειώνει πτώση 0,2%. Ο Nasdaq Composite έχασε 0,6%

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ αυξήθηκε στο 3,449% από 3,411% την Τετάρτη.

* Ο ενεργειακός κολοσσός Uniper σημείωσε άνοδο 6,3% μετά την ανακοίνωση ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για την αύξηση του μεριδίου της γερμανικής κυβέρνησης στην εταιρεία από 30% σε 50%. Η αξία του έχει βυθιστεί φέτος εν μέσω της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης.

* Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός αναθεωρήθηκε ελαφρά ανοδικά τον Αύγουστο, στο 5,9% σε διάστημα ενός έτους. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει καθυστερήσει τη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική της λόγω του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

* Η αναβάθμιση του λογισμικού στην αλυσίδα blockchain Ethereum, στην οποία στηρίζεται και το κρυπτονομίσματα Ether, έρχεται να καταστήσει το Ethereum 90% πιο αποδοτικό ενεργειακά, απαντώντας έτσι στην έντονη κριτική που δέχονται τα κρυπτονομίσματα για το βαρύτατο αποτύπωμά τους στο περιβάλλον. 

* Κοντά στην εξαγορά της Figma, μίας startup που ειδικεύεται σε εργαλεία συνεργασίας στο online design , βρίσκεται η Adobe, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, η συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί επισήμως ακόμη και εντός της ημέρας και το ύψος της θα κυμαίνεται κοντά στα 20 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της Adobe σημειώνουν βουτιά 14% στη Wall Street, στον απόηχο της ανακοίνωσης.

* Υποχώρησαν για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή εικόνα που παρουσιάζει η αμερικανική αγορά εργασίας και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στην Federal Reserve για άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων. Οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 5.000 στις 213.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό