22.8 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Χρηματιστήρια: Μεικτή εικόνα μετά την άνοδο του α’ εξαμήνου

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν ασταθή τη Δευτέρα, αφού έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του έτους με άνοδο 8,8%. Άλμα 1,1% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα με κέρδη στις τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε με διακυμάνσεις σημειώνοντας το απόγευμα απώλειες 0,1%, με τους κλάδους να είναι ανάμεικτοι. Οι μετοχές των ορυχείων ηγήθηκαν με άνοδο 2,25%, ακολουθούμενες από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το οποίο σημείωσε κέρδη 2%. Οι μετοχές του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης σημείωσαν πτώση 1,25%.

Αποφασισμένη να ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου φαίνεται πως είναι η Σαουδική Αραβία, η οποία αφού  έθεσε επίσημα σε ισχύ το αμφιλεγόμενο σχέδιό της την 1η Ιουλίου μειώνοντας την παραγωγή, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παρατείνει την εθελοντική, μονομερή μείωση της παραγωγής πετρελαίου της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για έναν ακόμα μήνα.

Στο απόηχο των ανακοινώσεων το μπρεντ σημείωνε αύξηση κατά 0,9%, στα 76,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημείωνε άνοδο 1,1%, στα 71,44 δολάρια.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο για τον μήνα Ιούνιο, στο 5,5%, αλλά ο βασικός πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται. Ο ρυθμός των τιμών παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ενισχύθηκαν τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν μια σειρά από εκθέσεις για τη μεταποιητική δραστηριότητα που έδειξαν πτώση της παραγωγής από την περιοχή.

Οι αμερικανικές μετοχές παρουσίασαν μικρή μεταβολή, εν όψει και της Αργίας της 4ης Ιουλίου. Ο S&P 500 άνοιξε σχεδόν αμετάβλητος, καθώς οι έμποροι ξεκίνησαν το νέο μήνα, γ’ τρίμηνο και β’ εξάμηνο του έτους.

Ο S&P 500 σημείωσε πτώση μόλις 0,1%. Ο Dow έχασε 0,2%, ενώ ο Nasdaq Composite πρόσθεσε 0,1%.

Οι μετοχές της Tesla σημείωσαν άλμα 6% τη Δευτέρα, αφού οι καλύτερες από τις αναμενόμενες τριμηνιαίες παραδόσεις έδειξαν ότι το σχέδιο του Έλον Μασκ για την αύξηση του όγκου μέσω εκπτώσεων αποδίδει.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό