16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Χρηματιστήρια: Ανάκαμψη στην Αθήνα, μεταβλητότητα όμως στις τράπεζες

Ειδήσεις Ελλάδα

Ανέκαμψε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τη βουτιά της Δευτέρας, στο +0,73% και τις 1.276 μονάδες, αν και διατηρήθηκε η μεταβλητότητα στις τράπεζες. Ξεχώρισαν τα κέρδη της μετοχής του ΟΠΑΠ.

O τραπεζικός δείκτης έκλεισε ανοδικά πάνω από τις 1.000 μονάδες μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 107,61 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 27.541.741 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,83%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,25%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+4,99%), της Aegean (+3,65%), της Motor Oil (+3,35%), της Quest Συμμετοχών (+1,93%) και της Eurobank (+1,59%). Ανοδικά κινήθηκαν 53 μετοχές, 50 πτωτικά και 18 παρέμειναν σταθερές.

Στα ομόλογα, το ελληνικό 10ετές βρέθηκε στο 3,90% και το 10ετές ιταλικό στο 4,31%.

Τα ευρωπαϊκά

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από την πλευρά τους παρουσίασαν μικτή τάση την Τρίτη, καθώς η ώθηση από τα κινεζικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας εξασθένησε.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται με οριακές μεταβολές, αν και νωρίτερα σημείωσε απώλειες. Οι μετοχές των κατασκευών και των οικιακών αγαθών κινήθηκαν περίπου 0,5% χαμηλότερα, καθώς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σημείωσαν άνοδο 1,15%.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη καταγράφει απώλειες 0,7%, ο CAC 40 στη Γαλλία υποχωρεί κατά 0,9%. Ομοίως και ο βρετανικός FTSE 100  σημειώνει πτώση 0,6%.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε αφού τα χρηματιστήρια έχασαν τη δυναμική τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, αφού ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας μείωσαν τα επιτόκια για μια σειρά καταθέσεων.

Η φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας ως η ευρωπαϊκή εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία, ξεπερνώντας γίγαντες όπως ο οίκος ειδών πολυτελείας LVMH, μετά την ώθηση που έλαβε από το φάρμακο αδυνατίσματος Wegovy που λάνσαρε στην Βρετανία, ενώ συνεχίζει ακόμα υψηλότερα σήμερα με νέα άνοδο 0,6%.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη μειώθηκε με τον πιο απότομο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του παγκόσμιου δείκτη υπευθύνων προμηθειών HCOB/S&P που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, καθώς η στήριξη από τον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε.

Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI εκτυπώθηκε στο 46,7, κάτω από την προκαταρκτική ένδειξη του 47. Μια τιμή κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωση.

Στα μάκρο στοιχεία της ημέρας, τα στοιχεία για το γερμανικό εμπόριο έδειξαν μηνιαία πτώση των εξαγωγών κατά 0,9% τον Ιούλιο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,4%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μείωση 1,5% στις εξαγωγές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Οι αμερικανικές μετοχές άνοιξαν με μικρή μεταβολή μετά την αργία της Δευτέρας για την Ημέρα της Εργασίας. Ο βιομηχανικός μέσος όρος του Dow Jones κυμάνθηκε με ανεπαίσθητες μεταβολές, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,1%. Ο Nasdaq Composite έχασε περίπου 0,3%

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό