26.3 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Χούθι: Νέες επιθέσεις με πυραύλους και drone σε πλοία στην Ερυθρά

Ειδήσεις Ελλάδα

Ολοένα και περισσότερο δείχνει να βαθαίνει η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, στον απόηχο των επιθέσεων των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία και ταυτόχρονα στη σκιά του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

 Το βράδυ της Τρίτης (26/12) οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για μια επίθεση εναντίον εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα και παράλληλα ανακοίνωσαν ότι ήταν υπεύθυνοι για ένα πλήγμα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην πόλη Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ «και σε άλλες περιοχές της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Ο εκπρόσωπος του στρατού των Χούθι, Γιαχία Σαρέα, ανέφερε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι εναντίον ενός εμπορικού πλοίου της MSC United στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού «αγνόησε» τρεις προειδοποιήσεις.

Η ναυτιλιακή εταιρεία MSC Mediterranean Shipping επιβεβαίωσε απόψε ότι το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC United VIII δέχτηκε επίθεση ενώ διέπλεε την Ερυθρά Θάλασσα. Το πλοίο ενημέρωσε για την επίθεση ένα πολεμικό σκάφος του διεθνούς συνασπισμού που βρισκόταν στην περιοχή και, ακολουθώντας τις οδηγίες που έλαβε, έκανε ελιγμούς διαφυγής. Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και επί του παρόντος εξετάζεται η κατάσταση του πλοίου.

Το MSC United VIII, που σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο vesselfinder πλέει με σημαία Λιβερίας, κατευθυνόταν από το λιμάνι Βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας στο Καράτσι του Πακιστάν.

Οι εκρήξεις ανοιχτά της Υεμένης Οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο διεθνές εμπόριο εδώ και εβδομάδες, εξαπολύοντας επιθέσεις σε εμπορικά πλοία σε απάντηση, όπως λένε, για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Όπως ανέφερε μια βρετανική αρχή ναυσιπλοΐας, νωρίτερα την Τρίτη ακούστηκαν εκρήξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης αφότου εθεάθησαν drone και πύραυλοι σε δύο διαφορετικά περιστατικά.

Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρατηρήθηκαν προτού σημειωθούν δύο εκρήξεις σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από ένα πλοίο, το οποίο έπλεε 50 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντέιντα στις δυτικές ακτές της Υεμένης, έκανε γνωστό η υπηρεσία Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO). Σε ένα προφανώς άλλο περιστατικό, μια έκρηξη ακούστηκε και πύραυλοι εθεάθησαν σε απόσταση 4 ναυτικών μιλίων από ένα πλοίο 60 ναυτικά μίλια από την Χοντέιντα, σύμφωνα με την αρχή. Άλλη μια έκρηξη αναφέρθηκε πως σημειώθηκε σε απόσταση 0,5 ναυτικών μιλίων από το ίδιο πλοίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό