23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Χουάντσο Ερνανγκόμεθ analysis: Τι χάνουν οι ‘πράσινοι’ μετά τον τραυματισμό του Ισπανού φόργουορντ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat τι χάνει ο Παναθηναϊκός μετά την απώλεια του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ. Από τον τρόπο που ανοίγει το γήπεδο και κινείται μακριά από την μπάλα ο Ισπανός, μέχρι τον τομέα των ριμπάουντ και την έλλειψη μεγέθους.

Ο οργανισμός του Παναθηναϊκού δέχθηκε ένα ισχυρό σοκ στο άκουσμα της είδησης ότι ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ θα μείνει εκτός δράσης για δύο μήνες λόγω κατάγματος στο μικρό δάκτυλο του αριστερού του χεριού. Και αυτό είναι απολύτως λογικό.

Ο βασικός πάουερ φόργουορντ ήταν μία από τις πιο ηχηρές κινήσεις στο φετινό μεταγραφικό παζάρι της EuroLeague. Το “τριφύλλι” πρέπει να διαχειριστεί πλέον την απουσία του – αλλά και αυτή του Ιωάννη Παπαπέτρου – κάτι που αλλάζει το Depth Chart της ομάδας και βάζει ένα μεγάλο δίλημμα στον Εργκίν Αταμάν σχετικά με το πόσο γρήγορα θα κινηθεί στο μεταγραφικό παζάρι για ενίσχυση στις θέσεις των φόργουορντ.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat τι χάνει ο Παναθηναϊκός μετά την απώλεια του Ισπανού φόργουορντ.

Το καλό περιφερειακό σουτ, η κίνηση μακριά από την μπάλα και τα ριμπάουντ

Ξεκινώντας από τα βασικά. Ο Ερνανγκόμεθ έχει φέτος σε όλες τις διοργανώσεις (EuroLeague, Stoiximan Basket League και Super Cup) 7.8 πόντους, 5.9 ριμπάουντ και 1 ασίστ μέσο όρο με 36.4% στα τρίποντα σε 23 λεπτά συμμετοχής. Ιδού και το Shot Chart του την φετινή σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις:

Το Shot Chart του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ την σεζόν 2023/24 με την φανέλα του Παναθηναϊκού
ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY/HUDL INSTAT

Ιδού και οι τρόποι που παίρνει φέτος τις επιθέσεις του:

Ο Ισπανός είναι ο 6ος σκόρερ και ο δεύτερος ριμπάουντερ του Παναθηναϊκού, ενώ έχει το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στα τρίποντα, πίσω από τους Λευτέρη Μαντζούκα (54.5%, αλλά με μόλις 2 προσπάθειες ανά αγώνα), Μάριους Γκριγκόνις (39.2%), Τζέριαν Γκραντ (38.7%). Από το σουτ του Ισπανού ξεκινάνε και τα προβλήματα που εμφανίζονται στον Παναθηναϊκό μετά την απώλειά του.

Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Ερνανγκόμεθ είναι ο παίκτης του Παναθηναϊκού που επιχειρεί τα περισσότερα σουτ σε κατάσταση Catch and Shoot (σουτ από στάση), αλλά και σε κατάσταση Pick and Pop (όπου κάνει σκριν και βγαίνει στην περιφέρεια). Κοινώς, η παρουσία του στο παρκέ εξασφάλιζε καλές αποστάσεις, αφού οι αντίπαλοι πάουερ φόργουορντ όφειλαν να σέβονται το σουτ του, ανοίγοντας χώρους για το Pick and Roll των “πράσινων” γκαρντ με τον Ματίας Λεσόρ.

Παράλληλα, ο Ερνανγκόμεθ είναι ο μοναδικός παίκτης του “τριφυλλιού” ο οποίος – είτε ως σμολ φόργουορντ, είτε ως πάουερ φόργουορντ – επιχειρούσε περισσότερο από ένα κόψιμο προς το καλάθι, βελτιώνοντας την κίνηση των “πράσινων” μακριά από την μπάλα, αλλά και ο δεύτερος σε πόντους από επιθετικό ριμπάουντ πίσω μόνο από τον Ματίας Λεσόρ.

Είναι γεγονός ότι ο Ισπανός δεν είχε ξεκινήσει την σεζόν όσο εντυπωσιακά πιθανόν να φαντάζονταν κάποιοι. Ακόμα κι έτσι όμως, ο τρόπος που άνοιγε το γήπεδο απασχολώντας τις αντίπαλες άμυνες, ο τρόπος που κινείται μακριά από την μπάλα και το ένστικτό του στα επιθετικά ριμπάουντ βοηθούσαν στην επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού. Και όλα αυτά χωρίς να γίνει αναφορά στο πόσο ψήλωνε (κυριολεκτικά) το “τριφύλλι” όταν ο Ισπανός περνούσε σε θέση σμολ φόργουορντ. Κάτι που οδηγεί στο επόμενο πρόβλημα.

Η απώλεια μεγέθους στους φόργουορντ και το ροτέισον που αλλάζει

Το πλέον προφανές πρόβλημα με την απώλεια του Ερνανγκόμεθ είναι βέβαια το ζήτημα του μεγέθους που προκύπτει πλέον στον Παναθηναϊκό, κυρίως επειδή ταυτόχρονα απουσιάζει λόγω τραυματισμού και ο Ιωάννης Παπαπέτρου. Η δυνατότητα του Ερνανγκόμεθ να περάσει σε θέση σμολ φόργουορντ είχε αποδειχθεί κομβική (ειδικά στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ για την Stoiximan Basket League) για να καλυφθεί το κενό του Παπαπέτρου. Πλέον όμως δεν υπάρχει αυτή η επιλογή.

Οι “πράσινοι” θα χρειαστεί να αλλάξουν εκ νέου το ροτέισόν τους. Ο Λευτέρης Μαντζούκας θα γίνει ξεκάθαρα πλέον το back up πάουερ φόργουορντ ξεκουράζοντας τον Ντίνο Μήτογλου. Ενδεχομένως ο 20χρονος φόργουορντ να “κατεβαίνει” ενίοτε και μία θέση κόντρα σε ομάδες με ψηλά σχήματα, ενώ και ο Μήτογλου είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να περνάει σε θέση σέντερ όταν χρειάζεται (κυρίως σε αγώνες της EuroLeague) δεδομένου ότι οι Μπαλτσερόφσκι και Αντετοκούνμπο μοιάζουν ακόμα ανέτοιμοι για αυτό το επίπεδο.

Τα σχήματα με τρία γκαρντ (με έναν εκ των Γκριγκόνις και Γκραντ σε θέση 3) είναι δεδομένο ότι θα χρησιμοποιηθούν ακόμα περισσότερο, όπως και ότι ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης θα πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Είναι σαφές όμως πως όταν θα υπάρχουν τέτοια σχήματα θα είναι μία πρόκληση σε επίπεδο EuroLeague να έχει ο Παναθηναϊκός για αρκετή ώρα ως δίδυμο ψηλών τους Μαντζούκα και Μήτογλου (όταν ξεκουράζεται ο Λεσόρ), αφού ό,τι θα κερδίζει στην επίθεση (παίζοντας 5 out, έχοντας δηλαδή 5 σουτέρ στο παρκέ) θα το χάνει στην άμυνα. Εκεί είναι που θα χρειαστεί οι Μπαλτσερόφσκι και Αντετοκούνμπο να κάνουν το βήμα μπροστά.

Μία ακόμα πρόκληση για τους “πράσινους”

Ο Παναθηναϊκός έχει ταλαιπωρηθεί από πολλούς τραυματισμούς από τότε που ξεκίνησε η σεζόν. Από την απώλεια του Μήτογλου στο ξεκίνημα της σεζόν, μέχρι αυτή του Παπαπέτρου, αλλά και ανά διαστήματα των Σλούκα, Βιλντόσα, Μαντζούκα και πλέον του Ερνανγκόμεθ. Η απουσία του Ισπανού – κυρίως επειδή έρχεται σε συνδυασμό με αυτή του Παπαπέτρου – αποτελεί πλέον και την μεγαλύτερη πρόκληση για τον Εργκίν Αταμάν.

Ο Τούρκος τεχνικός καλείται πλέον να αλλάξει σημαντικά το ροτέισον των “πράσινων” και πιθανόν να κοιτάξει πιο ενεργά στην αγορά για έναν παίκτη που θα δώσει μέγεθος στις θέσεις των φόργουορντ. Παίκτες στην αγορά υπάρχουν, αλλά πρέπει να ταιριάζουν και στα θέλω του Παναθηναϊκού. Όπως και να έχει, είναι δεδομένο ότι το “τριφύλλι” καλείται να διαχειριστεί ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα, πολύ νωρίς μέσα στην σεζόν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό