21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Χιλιάδες αποικίες κοραλλιών της Φλόριντα μεταφέρθηκαν σε «νοσοκομεία» εξαιτίας μυστηριώδους ασθένειας

Ειδήσεις Ελλάδα

Στη φωτογραφία εικονίζεται ένα από τα εργαστήρια στα οποία οι επιστήμονες προσπαθούν να θεραπεύσουν τα κοράλλια της Φλόριντα από την μυστηριώδη ασθένεια.

Η κοινότητα των βιολόγων στις ΗΠΑ συνεργάζεται για την διάσωση του μοναδικού κοραλλιογενούς υφάλου στις ηπειρωτικές περιοχές των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα μεγάλο ύφαλο στο Εθνικό Πάρκο Dry Tortugas δυτικά του νησιωτικού συμπλέγματος Florida Keys στη Φλόριντα. Είναι δεδομένο ότι η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τα κοράλλια αλλά στην προκειμένη περίπτωση τα κοράλλια εξοντώνει μια μυστηριώδης ασθένεια.

Οι ειδικοί την ονόμασαν SCTLD ((stony coral tissue loss disease) και σχετίζεται με την απώλεια του πετρώματος που βρίσκεται στους ιστούς των κοραλλιών. Ήδη 45 είδη κοραλλιών έχουν βρεθεί ευάλωτα στην ασθένεια η οποία εντοπίστηκε αρχικά στα κοράλλια της Καραϊβικής, το 2014 έκανε την εμφάνιση της στη Φλόριντα και πλέον έχει φτάσει στα νερά του Μεξικού μολύνοντας και εκεί τα κοράλλια.

Έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια διάσωσης του υφάλου και περίπου δύο χιλιάδες αποικίες κοραλλιών που υπάρχουν εκεί έχουν μεταφερθεί σε 20 επιστημονικά ινστιτούτα σε 14 πολιτείες των ΗΠΑ. Τα κοράλλια έχουν τοποθετηθεί σε δεξαμενές αλμυρού νερού με συνθήκες φωτισμού που μιμούνται το φυσικό φως και άλλα χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Οι επιστήμονες χορηγούν αντιβιοτικά ευελπιστώντας ότι θα καταφέρουν να θεραπεύσουν τα κοράλλια και στη συνέχεια αυτά να επιστρέψουν στον ύφαλο που ανήκουν.

«Διατηρούμε ζωντανά τα κοράλλια ασφαλή και υγιή. Αν συνέχιζαν να βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον το 90% εξ αυτών θα ήταν τώρα νεκρά» αναφέρει ο Τζάστιν Ζίμερμαν, διευθυντής στο Κέντρο Διάσωσης Κοραλλιών στο Ορλάντο της Φλόριντα. Παράλληλα με τη θεραπεία οι επιστήμονες κάνουν γονιδιακές μελέτες σε αυτά τα κοράλλια σε μια προσπάθεια να βρεθούν τρόποι καλλιέργειας νέων ειδών κοραλλιών που θα είναι ανθεκτικά στις ασθένειες, στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της μόλυνσης των θαλασσών.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό