20.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Χειρουργική αλλαγή του χρώματος των ματιών!

Ειδήσεις Ελλάδα

Αν κάποιος ήθελε πάντα να αλλάξει χρώμα ματιών, πλέον είναι εφικτό. Τον τελευταίο καιρό, μια πρωτοποριακή ιατρική διαδικασία ικανή να αλλάξει το χρώμα των ματιών κάποιου έχει τραβήξει τα βλέμματα του κοινού, πυροδοτώντας θετικές και αρνητικές ταυτόχρονα αντιδράσεις, που κυμαίνονται από δέος και ενθουσιασμό έως ανησυχία και τρόμο.

Η τεχνική αυτή, που ονομάστηκε κερατοχρωματοποίηση (keratopigmentation) ή πιο κοινώς γνωστή ως τατουάζ κερατοειδούς, παρουσιάστηκε σε ένα viral βίντεο στο TikTok, στο οποίο καταγράφεται το ταξίδι της αλλαγής του χρώματος των ματιών ενός άνδρα από καστανά σε λαμπερά μπλε.

Η διαδικασία και οι πιθανές επιπλοκές

Η κερατοχρωμάτωση περιλαμβάνει τη χρήση ενός λέιζερ για τη δημιουργία μιας επιφανειακής σήραγγας του κερατοειδούς, μέσα στην οποία εισάγεται το επιθυμητό χρώμα χρωστικής. Αυτή η μέθοδος δεν είναι η μόνη οδός για τη μετατροπή του χρώματος των ματιών.

Οι εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν την αποχρωματισμό με λέιζερ, η οποία φωτίζει την ίριδα μέσω θεραπείας με λέιζερ, και τη χειρουργική επέμβαση εμφύτευσης ίριδας, όπου εμφυτεύεται μια νέα προσθετική ίριδα. Παρά τη φαινομενικά τρομακτική διαδικασία, οι διαδικασίες αυτές φημολογείται ότι είναι σχετικά γρήγορες, με την κερατοχρωμάτωση με λέιζερ να διαρκεί περίπου 30 λεπτά, μετά την οποία οι ασθενείς μπορούν συνήθως να επιστρέψουν στο σπίτι τους μέσα σε μία ώρα.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε χειρουργική επέμβαση, η κερατομελάγχρωση συνοδεύεται από κινδύνους. Έχουν αναφερθεί αισθητικά προβλήματα όπως ασυνεχές χρώμα ματιών και πιθανό ξεθώριασμα με την πάροδο του χρόνου.

Οι πιο σοβαρές επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν ευαισθησία στο φως, βακτηριακές οφθαλμικές λοιμώξεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιο σοβαρά προβλήματα υγείας των ματιών. Από οικονομικής άποψης, η διαδικασία δεν επιβαρύνει ούτε το πορτοφόλι, καθώς το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 10.000 ευρώ και για τα δύο μάτια.

«Κακή ιδέα» λέει ειδικός

Ο Dr. Κόλιν Μακ Κάνελ, καθηγητής κλινικής οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, δήλωσε στο Healthline ότι είναι «κακή ιδέα» να ακολουθήσει κανείς «οποιαδήποτε περιττή οφθαλμολογική επέμβαση» λόγω του κινδύνου επιπλοκών, αναφερόμενος στο παράδειγμα του μοντέλου Ναντίν Μπρούνα που ταξίδεψε στην Κολομβία για να αλλάξει τα καστανά μάτια της σε ένα φωτεινό γκρι, υποβαλλόμενη σε μια διαφορετική διαδικασία που χρησιμοποιεί εμφύτευμα σιλικόνης. Έχασε το 80% της όρασής της στο δεξί της μάτι και το 50% στο αριστερό.

«Πριν από αυτή την επέμβαση, τα μάτια μου ήταν απολύτως υγιή. Ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Ήμουν τόσο αφελής», δήλωσε η ίδια το 2018, σύμφωνα με το Healthline.

«Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ένα εμφύτευμα στο μπροστινό μέρος του ματιού να παρουσιάσει, με τον καιρό, προβλήματα. Η φλεγμονή, το γλαύκωμα, ο καταρράκτης και η ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδούς, όπως υπέστη η κ. Μπρούνα, είναι αυτά που θα περίμενε κανείς ως επιπλοκές», δήλωσε ο Μακ Κάνελ. «Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να έχει υποστεί μόλυνση στο εσωτερικό του ματιού, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια του ματιού συνολικά».

«Ένα από τα κύρια ζητήματα είναι ότι δεν γνωρίζουμε αρκετά για τη διαδικασία ώστε να πούμε αν θα προκαλέσει ή όχι προβλήματα όπως το γλαύκωμα στην πορεία», δήλωσε στο Vision Center ο Dr. Ivan Schwab, κλινικός εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό