16.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Χατζηδάκης: Στις Βρυξέλλες για Eurogroup, ECOFIN – Το ΔΝΤ και η ατζέντα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και ECOFIN.

Σήμερα, Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συζήτηση για τον αντίκτυπο των τιμών ενέργειας στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς επίσης και συζήτηση με εκπροσώπους του ΔΝΤ για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που προβλέπονται δυνάμει του άρθρου IV του καταστατικού του Ταμείου.

Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του ECOFIN, όπου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα εργασίας της Βελγικής Προεδρίας για το επόμενο εξάμηνο και θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. Το Συμβούλιο αναμένεται επίσης να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης (Annual Sustainable Growth Survey -ASGS), την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης (Alert Mechanism Report – AMR) και τη σύσταση για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης για το 2024.

Στο περιθώριο των συνεδριάσεων, ο κ. Χατζηδάκης θα έχει συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η παρουσία του ΔΝΤ

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης υπηρεσιακής επίσκεψής του. Η επανεξέταση του ΔΝΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2024. Οι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης από τα θεσμικά όργανα για τη δική τους αξιολόγηση σχετικά με τις τελευταίες μακροοικονομικές εξελίξεις και προοπτικές.

Η αξιολόγηση της ευρωζώνης δυνάμει του άρθρου IV αποτελεί μια τακτική διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας το ΔΝΤ εξετάζει τις οικονομικές εξελίξεις, διαβουλεύεται με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης και παρέχει στοχευμένες συμβουλές πολιτικής. Οι συζητήσεις στο πλαίσιο του Eurogroup αποτελούν πολύτιμη ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τρέχουσες εξελίξεις και αναδυόμενες προκλήσεις.

Σύσταση για την ευρωζώνη για το 2024

Οι υπουργοί θα συζητήσουν τα σχέδια συστάσεων σχετικά με την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης για το 2024, πριν από την έγκρισή τους στη σύνοδο του Συμβουλίου ECOFIN στις 16 Ιανουαρίου.

Με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής, το Συμβούλιο απευθύνει ετήσιες συστάσεις σχετικά με την οικονομική πολιτική στην ευρωζώνη στο σύνολό της στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Οι συστάσεις συζητούνται για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Eurogroup και εκδίδονται επίσημα από το Συμβούλιο μετά την έγκρισή τους από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης

Στο πλαίσιο του άξονα εργασίας σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης και με βάση σημείωμα που εκπόνησε η Επιτροπή, το Eurogroup θα πραγματοποιήσει δεύτερη συζήτηση και θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την εξωτερική ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης, με έμφαση στις μεταβολές των τιμών της ενέργειας στην ευρωζώνη, τον αντίκτυπό τους στην οικονομία της και τα μελλοντικά μέτρα πολιτικής.

Οι υπουργοί θα υποδεχτούν τον Christian Zinglersen, διευθυντή του Οργανισμού της ΕΕ για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), και τον Jeromin Zettelmeyer, διευθυντή της Bruegel, οι οποίοι θα διατυπώσουν τις απόψεις τους.

Πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για το πρώτο εξάμηνο του 2024

Ο Πρόεδρος του Eurogroup θα επίσης παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup, το οποίο καλύπτει το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Οι υπουργοί θα κληθούν να διατυπώσουν τις απόψεις τους και να το εγκρίνουν.

Τέλος το Eurogroup θα προβεί σε απολογισμό της πορείας της κύρωσης της Συνθήκης για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό