17.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Χαλκιδική: Χαλαζόπτωση 15 λεπτών κατέστρεψε το 100% της παραγωγής βερίκοκου

Ειδήσεις Ελλάδα

Σύμφωνα με τους βερικοπαραγωγούς αυτή ήταν η «χαριστική βολή» στην ήδη ζημιωμένη -από τον παγετό της καλλιεργητικής χρονιάς 2022-2023- σοδειά

Σε απόγνωση βρίσκονται οι βερικοπαραγωγοί Χαλκιδικής μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση της Δευτέρας, η οποία ήταν η «χαριστική βολή» στην ήδη ζημιωμένη -από τον παγετό της καλλιεργητικής χρονιάς 2022-2023- σοδειά

«15 λεπτά χαλαζόπτωσης ήταν αρκετά»

Όπως γνωστοποιεί μέσω του GRTimes ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης «η χαλαζόπτωση κράτησε περίπου ένα τέταρτο, ήταν πολύ ισχυρή και με μεγάλη τοπική έκταση. Ξεκίνησε από τα Σήμαντρα και επεκτάθηκε στην Πορταριά, τον Άγιο Παντελεήμονα και την Όλυνθο. Τα 15 λεπτά ήταν αρκετά για να καταστραφεί η παραγωγή βερίκοκου στο 100%».

«Καταστραφήκαμε οικονομικά»

Επιπλέον ο παραγωγός αναφέρεται σε πλήρη οικονομική καταστροφή, επισημαίνοντας ότι δεν έχει απομείνει επιτραπέζιο βερίκοκο ούτε για… δείγμα, ενώ ότι απέμεινε οδεύει προς κομποστοποίηση και αραίωμα για χυμό.

«Η τιμή βεβαίως της κομπόστας και του χυμού είναι πολύ χαμηλότερη. Ο παραγωγός δεν κερδίζει. Μιλάμε για ολική οικονομική καταστροφή» συμπλήρωσε.

«Κρεμόμαστε από τον ΕΛΓΑ»

Η επιβίωση του κλάδου εξαρτάται πλέον από την κρατική αποζημίωση, καθώς το αγροτικό εισόδημα για την καλλιεργητική σεζόν είναι μηδενικό.

«Χθες ξεκίνησαν στην κοινότητα οι δηλώσεις ζημίας από το χαλάζι, οι οποίες θα καταβάλλονται μέχρι την Μ. Πέμπτη (13/4). Ήρθε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο στα χωράφια. Η αποζημίωση μπορεί να καταβληθεί και σε ένα χρόνο, ωστόσο ελπίζουμε να λάβουμε μια προκαταβολή μέχρι τον Σεπτέμβριο γιατί το εισόδημα μας φέτος είναι μηδενικό και στην κυριολεξία “κρεμόμαστε” από τον ΕΛΓΑ», προσθέτει ο κ. Μισαηλίδης.

Για τον παγετό καταβλήθηκαν πέρσι 3 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται τέλος ότι ο ΕΛΓΑ για καιρικά φαινόμενα κατέβαλλε από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα έτη 2020, 2021, 2022 περίπου 380 εκατ. ευρώ πρόσθετα στις εισφορές των αγροτών, ενώ πάνω από 1 δισ. ευρώ έχει πληρωθεί σε αποζημιώσεις για τα ίδια έτη.

Σε σύνολο 13.418 στρεμμάτων με βερίκοκα στην Χαλκιδική τα 11.390 είναι τα παραγωγικά και μετά τις αναγγελίες καταβλήθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν 9.000 στρέμματα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό