18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Χάκερ πίσω από την εξαφάνιση και πτώση του αμερικανικού F-35;

Ειδήσεις Ελλάδα

Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής ο πιλότος F-35B Lightning II της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας εγκατέλειψε το μαχητικό αεροσκάφος πάνω από τη Νότια Καρολίνα χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό εκτίναξης. Όμως το σκάφος συνέχισε την πορεία του αφού κατά πάσα πιθανότητα συνέχισε να πετά με αυτόματο πιλότο και κανείς δεν γνώριζε που είχε κατευθυνθεί με τις έρευνες που ακολούθησαν να εντοπίζουν τελικά δύο μέρες αργότερα τα συντρίμμια του στην επαρχία Γουίλιαμσμπουργκ. Το F-35 διακρίνεται για την τεχνολογία stealth που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό του από εχθρικά ραντάρ, ενώ διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας γενιάς.

Ο πρώην αμερικανός πεζοναύτης Νταν Γκρέιζερ που ασχολείται με θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας και εργάζεται τώρα σε οργανισμό παρακολούθησης ζητημάτων σχετικά με την Άμυνα καταγγέλει ότι το αρμόδιο τμήμα ελέγχων και αξιολόγησης του αμερικανικού στρατού (DOT&E) είχε αποστείλει πόρισμα στο αμερικανικό Πεντάγωνο το 2017 αναφέροντας ότι το λογισμικό του F-35 έχει σοβαρά κενά ασφαλείας τέτοια που θα ήταν αρκετά εύκολο για κάποιον ικανό χάκερ να καταφέρει να εισβάλει στα συστήματα του αεροσκάφους και είτε να προκαλέσει προβλήματα είτε πιθανώς να πάρει ακόμη και τον έλεγχο του σκάφους.

Σύμφωνα με τον Γκρέιζερ το πόρισμα αυτό μπήκε σε κάποιο συρτάρι και δεν έγινε καμία προσπάθεια επανελέγχων ή διόρθωσης των προβλημάτων που αναφέρονταν στο πόρισμα αυτό. Ο πρώην πεζοναύτης εκτιμά ότι στο περιστατικό της περασμένης Κυριακής όλα δείχνουν ότι υπήρξε κάποια μηχανική βλάβη ή άλλη δυσλειτουργία στο σκάφος και δεν έβαλε το χέρι του κάποιος χάκερ αλλά δεν αποκλείει την πιθανότητα παρέμβασης κάποιου χάκερ και σε κάθε περίπτωση όπως λέει το περιστατικό επαναφέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα του αεροσκάφους και θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις αφού δεν αφορά το όλο ζήτημα ένα αεροσκάφος αλλά ολόκληρο τον στόλο των F-35.  Οι εκπρόσωποι του Πενταγώνου έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να κάνουν κάποιο σχόλιο για το περιστατικό.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό