23.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Φωστιέρης: «Το Μάτι πρώτα πέθανε και μετά κάηκε»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο τρίτος κατά σειρά κατηγορούμενος και πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ, Ιωάννης Φωστιέρης, συνέχισε σήμερα Δευτέρα (15/1) την απολογία του για την καταστροφική φωτιά στο Μάτι επιρρίπτοντας ευθύνες στο Λιμενικό Σώμα.

Ο εισαγγελέας της έδρας ρώτησε μάλιστα τον κατηγορούμενο εάν εκείνη την ημέρα έδινε εντολές ο πολιτικός του προϊστάμενος, Νίκος Τόσκας.

Κατηγορούμενος: Έχει υπόβαθρο από στρατό. Έχει δίπλα του άνθρωπο από Πολεμική Αεροπορία. Κατά νόμο είναι προϊστάμενος και από τη στιγμή που θα εκφράσει κάτι σε εμένα είναι εντολή.

Εισαγγελέας: Λανθασμένα το έχετε στο μυαλό σας. Ο πολιτικός προϊστάμενος δεν δίνει εντολές.

Κατηγορούμενος: Εάν έρθει εδώ ο υπουργός Δικαιοσύνης και πει κάτι, δεν είναι εντολή;

Εισαγγελέας: Όχι.

«Το Μάτι πέθανε εκατό μέτρα πριν η φωτιά περάσει τη Μαραθώνος από τα υπερθερμά αέρια. Πρώτα πέθανε και μετά κάηκε. Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Τα εναέρια μέσα ήταν μετρημένα κουκιά και δεν μπορούσαν με τέτοιους ανέμους. Τις ίδιες κινήσεις που κάναμε στην Κινέτα κάναμε και στο Μάτι. Αγαπούσαμε τη Δυτική Αττική και μισούσαμε την Ανατολική, αν είναι δυνατόν», είπε ακόμη ο κατηγορούμενος, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τα στελέχη της Πυροσβεστικής δεν γνώριζαν από την προηγούμενη ημέρα ότι οι καιρικές συνθήκες στο Μάτι στις 23 Ιουλίου του 2018 θα ήταν τέτοιας έντασης.

«Εάν το γνωρίζαμε θα είχαμε λάβει άλλες αποφάσεις π.χ για εναέρια μεσα. Αν ξέραμε ότι θα είχαμε σταθερή ροή, όπως την είχαμε, σε συνδυασμό και με ριπές θα σχεδιάζαμε κάτι άλλο», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο κ. Φωστιέρης, αναφέρθηκε στη μη εκκένωση της περιοχής εκείνη τη μοιραία μέρα:

«Τον πραγματικό αριθμό για πόσους ήταν στο Μάτι δεν το γνωρίζει κανένας. Ας πούμε 2.000 άνθρωποι υπήρχαν και έτσι κι αλλιώς. Δεν υπήρχε υποδομή να δεχθεί με ασφάλεια 500 ανθρώπους. Εγώ πάω στην ουσία. Να πάρει κάποιος την απόφαση ότι ο κόσμος φεύγει. Πού τον πας; Δεν θα αναλάβει κανείς ευθύνη γιατί εκεί θα κάψει τον κόσμο. Θα φτάσουμε σε επίπεδο δεδομένου κακουργήματος. Η Πολιτεία δεν έχει φτιάξει υποδομή.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι θα είχαν καεί. Λυπάμαι, πραγματικά λυπάμαι. Έχει αλλάξει η ζωή μου. Μετά θα λέγανε, δώσατε την εντολή και εκθέσατε τον κόσμο σε κίνδυνο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πώς θα εισηγηθεί ο πυροσβέστης, για να πετάξει το μπαλάκι από πάνω του και να πεις εμείς εισηγηθήκαμε. Δεν μπορείς να τους πεις, απλά φύγετε».

«Το Λιμενικό τι έκανε; Αυτή ήταν η δουλειά του»

Στη συνέχεια της απολογίας του, ο κ. Φωστιέρης μίλησε για την ευθύνη του Λιμενικού Σώματος:

«Η διάσωση στη θάλασσα είναι αρμοδιότητα Λιμενικού όχι του Πυροσβεστικού. Μας έχουν φορτώσει τα πάντα. Το Λιμενικό τι έκανε; Αυτή ήταν η δουλειά του. Γιατί δεν έδωσε εντολή από τη στιγμή που έβλεπε αυτή τη λαίλαπα να κρατήσει τα δύο καράβια της γραμμής να κατεβάσει λέμβους και να σώσει κόσμο;

Το φορτωθήκαμε και αυτό. Τινάχτηκα από την καρέκλα όταν έμαθα ότι ξεφόρτωναν κόσμο τα καράβια. Λέω πάει πνίγηκε η Μαραθώνος. Τι έκανε το Λιμενικό; Γιατί το έχουμε, για να κυνηγάει λαθρομετανάστες;».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό