31.2 C
Athens
Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Φως στη γεωλογική ιστορία της Σαντορίνης

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια διεθνής ωκεανογραφική αποστολή με στόχο τη διεξαγωγή υποθαλάσσιων ερευνητικών γεωτρήσεων γύρω από το ηφαιστειακό συγκρότημα Σαντορίνης – Κολούμπου – Χριστιανών στο Νότιο Αιγαίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί από το Δεκέμβριο του 2022 έως το Φεβρουάριο του 2023. Η αποστολή του ερευνητικού πλοίου «JOIDES Resolution» θα διενεργήσει υποθαλάσσιες ερευνητικές γεωτρήσεις σε τέσσερις θέσεις στα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά της Σαντορίνης και σε δύο θέσεις εντός της διάσημης καλντέρας του νησιού. Κύριος σκοπός των επιστημόνων είναι να αποκαλύψουν τη γεωλογική ιστορία της περιοχής μελετώντας τις αποθέσεις ιζημάτων και πετρωμάτων που έχουν αφήσει οι ηφαιστειακές εκρήξεις στον θαλάσσιο βυθό σε ένα χρονικό διάστημα αρκετών εκατομμυρίων χρόνων.

Η αποστολή του πλοίου «JOIDES Resolution» θα διενεργήσει υποθαλάσσιες ερευνητικές γεωτρήσεις σε τέσσερις θέσεις στα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά της Σαντορίνης και σε δύο θέσεις εντός της διάσημης καλντέρας.

Το IODP ανακοίνωσε την αποστολή στο Νότιο Αιγαίο με στόχο να αποκαλύψει τη γεωλογική ιστορία της περιοχής. Το ηφαιστειακό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από τις ηφαιστειακές νησίδες των Χριστιανών, την καλντέρα της Σαντορίνης, τη Νέα και Παλαιά Καμένη και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, που εξερράγη το 1650. Η Σαντορίνη παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον σε θέματα τόσο ηφαιστειολογίας όσο και αρχαιολογίας, λόγω της μεγάλης έκρηξης της ύστερης εποχής του χαλκού, με πιθανό αντίκτυπο στη μινωική Κρήτη. 

Η ωκεανογραφική αποστολή θα δώσει στους επιστήμονες απαντήσεις σε πολλά σημαντικά ερωτήματα. Ενα χαρακτηριστικό των ιζημάτων στις λεκάνες γύρω από ηφαίστεια είναι ότι περιέχουν μακρά, συνεχή καταγραφή της ηφαιστειακής δραστηριότητας της περιοχής. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ελληνίδα εκπρόσωπο στην αποστολή, Παρασκευή Νομικού, οι υποθαλάσσιες ερευνητικές γεωτρήσεις θα βοηθήσουν «να εντοπιστεί η σύνδεση των τεκτονικών δομών του φλοιού, της ηφαιστειακής δραστηριότητας και της δημιουργίας του μάγματος, να μελετηθεί η δυναμική μιας υποθαλάσσιας ηφαιστειακής έκρηξης και η πιθανότητα δημιουργίας καλντέρας, αλλά και να παρατηρήσουμε πώς ανταποκρίνονται τα θαλάσσια οικοσυστήματα στις ηφαιστειακές εκρήξεις». 

Στην αποστολή θα συµµετάσχουν περίπου 30 επιστήµονες, 25 άτοµα τεχνικό προσωπικό και 65 µέλη πλήρωµα. Επικεφαλής της ερευνητικής οµάδας θα είναι οι ηφαιστειολόγοι Τίµοθι Ντρούιτ, Στέφεν Κάτερολφ και η Π. Νοµικού. Από ελληνικής πλευράς συµµετέχουν επίσης οι καθηγητές Δ. Παπανικολάου, Στ. Κίλιας και Μ. Τριανταφύλλου, του Τµήµατος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστηµίου Αθηνών, ο καθηγητής του ΑΠΘ Κ. Παπαζάχος και η ερευνήτρια του ΕΛΚΕΘΕ Π. Πολυµενάκου. «Ο στόχος είναι να κατανοήσουµε καλύτερα τι οδηγεί την ηφαιστειακή δραστηριότητα σε µια περιοχή την οποία επισκέπτονται πάνω από δύο εκατ. τουρίστες ετησίως, προκειµένου να προβλέψουµε αποτελεσµατικότερα τις εκρήξεις και τις µελλοντικές επιπτώσεις τους», λέει η κ. Πετρονότις.

Πηγή: kathimerini.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό