24 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Φρανκ Κάστορφ: Εξηγεί πως φαντάζεται τη δική του «Μήδεια» στην Επίδαυρο

Ειδήσεις Ελλάδα

Η διάνοια του μεταπολεμικού γερμανικού θεάτρου θέλει να «καταστρέψει» τη Μήδεια

«Τι κάνεις αφού έχεις διαβάσει τη Μήδεια του Ευριπίδη;». Στην ερώτηση που ο Φρανκ Κάστορφ έθεσε στον εαυτό του, χρειάστηκε αρκετή ώρα για να απαντήσει και – όπως όλα δείχνουν – το ίδιο θα συμβεί και στην επιδαύρια ορχήστρα, ως σταρ καλεσμένος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στις 21 και 22 Ιουλίου. Γιατί η θεατρική διάνοια της Volksbuhne έρχεται στην Ελλάδα με διάθεση να επιβεβαιώσει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που του προσάπτουν: Ελεύθερη, αναρχική, συνειρμική σκέψη, αντισυμβατική δραματουργία, ανατρεπτική και συνάμα συνθετική ματιά, επικές (και σε διάρκεια) παραστάσεις.

Δημιουργεί, καταστρέφοντας

Νωρίτερα το μεσημέρι, μιλώντας στους δημοσιογράφους,  ο Φρανκ Κάστορφ απέδειξε πως στα 74 του χρόνια παραμένει ένα δημιουργικό πεδίο μεγάλων αντιφάσεων, περιπαίζοντας τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των φεστιβάλ και των μεγάλων θεάτρων που ακόμα τον προσκαλούν να σκηνοθετήσει. «Γιατί θέλεις να καταστρέψεις τη φήμη σου;» ισχυρίζεται πως απάντησε στην πρόσκληση της Κατερίνας Ευαγγελάτου να σκηνοθετήσει για την Επίδαυρο· κάτι το οποίο επανέλαβε και στην πρόσφατη πρόταση που δέχθηκε από τον ιστορικό θίασο της Comedie Francaise. «Εργάστηκα επί 25 χρόνια για να καταστρέψω ό,τι ήξερε μέχρι τότε το γερμανικό θέατρο. Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύω: Πρώτα καταστρέφω και μετά συνθέτω. Από τα ερείπια πάντα θα προκύπτει κάτι καινούργιο» σημειώνει, σκιαγραφώντας αδρά και τις προθέσεις του για την «Μήδεια».

Δεν πέρασε και πολύς καιρός από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε ο Κάστορφ στάθηκε όντως μπροστά στα ερείπια – της Επιδαύρου αυτή τη φορά –  αφουγκραζόμενος τη μοναξιά του τοπίου, επιχειρώντας να οραματιστεί και τη μοναξιά της Μήδειας «μιας γυναίκας μόνης, προδομένης, εξόριστης». Σήμερα, πέντε μήνες μετά, ο κορυφαίος σκηνοθέτης και οραματιστής του θεάτρου εξακολουθεί να μην έχει σαφή εικόνα για την «Μήδεια» που θα μας παρουσιάσει καθώς, όπως εξηγεί, «έχω μια ιδέα και μετά μια άλλη, μια άλλη που με πηγαίνει στην επόμενη. Μπορώ να υποσχεθώ τα πάντα και να κάνω το αντίθετο. Είναι μια, σχεδόν, ψυχοπαθολογική κατάσταση» σημειώνει αυτοσαρκαζόμενος.

monopoli.gr 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό