16.1 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Φουκουσίμα: Κινεζικό εμπάργκο στα ιαπωνικά θαλλασινά

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι κινεζικές εισαγωγές θαλασσινών από την Ιαπωνία έχουν μειωθεί κατακόρυφα μετά την απαγόρευση της Κίνας στα θαλάσσια προϊόντα από τη γείτονα χώρα, ως απάντηση στην απόφαση της να ρίχνει το νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό.

Οι εισαγωγές θαλασσινών μειώθηκαν κατά 67% τον Αύγουστο σε σχέση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, μείωση που αντιστοχεί σε περίπου 3 δισ. γιεν (20,2 εκατ. δολάρια), δήλωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NHK, επικαλούμενος στοιχεία από τα κινεζικά τελωνεία.

Διπλωματικό επεισόδιο μετά την απόφαση του Πεκίνου για αναστολή των εισαγωγών

Η απόφαση του Πεκίνου και του Χονγκ Κονγκ να αναστείλουν όλες τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλλασινών προϊόντων στα τέλη Αυγούστου προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο και αύξηση των αντιιαπωνικών αισθημάτων στην Κίνα, με τις ιαπωνικές επιχειρήσεις και τα διπλωματικά γραφεία να δέχονται τεράστιο όγκο υβριστικών τηλεφωνημάτων, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ο φορέας εκμετάλλευσης του εργοστασίου της Φουκουσίμα, η Tokyo Electric Power (Tepco), άρχισε να ρίχνει περισσότερους από 1 εκατ. τόνους νερού στη θάλασσα στις 24 Αυγούστου, προκαλώντας επικρίσεις από την Κίνα και τις τοπικές αλιευτικές κοινότητες που ανησυχούν για ζημιά στη φήμη των αλιευμάτων τους.

Το νερό έχει υποστεί επεξεργασία για την απομάκρυνση των περισσότερων ραδιενεργών ουσιών, αλλά περιέχει τρίτιο, ένα ισότοπο του υδρογόνου που δεν μπορεί να διαχωριστεί εύκολα από το νερό.

Δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία λένε οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι τα πυρηνικά εργοστάσια της Κίνας απελευθερώνουν λύματα με υψηλότερα επίπεδα τριτίου από αυτά που βρέθηκαν στην απόρριψη της Φουκουσίμα και ότι όλα τα επίπεδα βρίσκονται εντός των ορίων που δεν θεωρούνται επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.

Τουλάχιστον τριάντα χρόνια θα διαρκέσει η απόρριψη από τη Φουκουσίμα στον Ειρηνικό

Η Tepco και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι η απόρριψη -μια διαδικασία που θα διαρκέσει τουλάχιστον 30 χρόνια- δεν θα επηρεάσει το θαλάσσιο περιβάλλον ή την ανθρώπινη υγεία, καθώς το έντονα αραιωμένο νερό περιέχει επίπεδα τριτίου που βρίσκονται εντός των ορίων ασφαλείας, απηχώντας τα ευρήματα πρόσφατης έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), του εποπτικού οργάνου του ΟΗΕ για τα πυρηνικά.

Η απαγόρευση των θαλασσινών δεν τέθηκε σε ισχύ παρά μόνο στα τέλη του περασμένου μήνα, αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν τη σημαντική επίδραση που έχει ήδη στις εξαγωγές. Η Κίνα εισήγαγε ιαπωνικά θαλασσινά αξίας 149,02 εκατ. γιουάν (20,43 εκατ. δολάρια) τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Κίνδυνο ραδιενεργούς μόλυνσης των τροφίμων καταγγέλλει Κίνα

Η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά θαλασσινών της Ιαπωνίας, καταδίκασε την απόρριψη των υδάτων, με την τελωνειακή υπηρεσία να λέει ότι υπάρχει κίνδυνος «ραδιενεργού μόλυνσης της ασφάλειας των τροφίμων». Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι πρόκειται για μια «εξαιρετικά εγωιστική και ανεύθυνη πράξη».

ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία, στηρίζουν την Ιαπωνία

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την απελευθέρωση του νερού και η Ευρωπαϊκή Ένωση επαίνεσε τις ιαπωνικές αρχές για την «παροχή τακτικών ενημερώσεων σχετικά με την κατάσταση της Φουκουσίμα με έγκαιρο και διαφανή τρόπο». Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι αποδέχεται την επιστημονική τεκμηρίωση της έκθεσης του ΙΑΕΑ, παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια που εκφράζονται από μεγάλο τμήμα του νοτιοκορεατικού κοινού.

ΗΠΑ: Οικονομικός αποκλεισμός της Ιαπωνίας από την Κίνα

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, Rahm Emanuel, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου αφού κατηγόρησε την Κίνα ότι χρησιμοποιεί «οικονομικό αποκλεισμό» με την επιβολή της απαγόρευσης των θαλασσινών, ενώ τα δικά της σκάφη συνέχισαν να ψαρεύουν στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας.

«Ο οικονομικός αποκλεισμός είναι το πιο επίμονο και ολέθριο εργαλείο στην οικονομική τους εργαλειοθήκη», δήλωσε ο Εμάνουελ την περασμένη εβδομάδα. «Η Κίνα ασχολείται αυτή τη στιγμή με την αλιεία στα οικονομικά ύδατα της Ιαπωνίας, ενώ ταυτόχρονα ασκεί μονομερές εμπάργκο στα ψάρια της Ιαπωνίας».

Σε απάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι ο Εμάνουελ θα πρέπει να σταματήσει να ενθαρρύνει την «ανεύθυνη» συμπεριφορά της Ιαπωνίας.

Το Τόκιο διαμαρτυρήθηκε για την απαγόρευση σε έγγραφο που υπέβαλε αυτόν τον μήνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, χαρακτηρίζοντάς την «εντελώς απαράδεκτη».

Η απαγόρευση έχει ήδη αντίκτυπο στις επιχειρήσεις στην Ιαπωνία, όπου υπάρχουν αναφορές για χτένια και άλλα θαλασσινά που συσσωρεύονται στους καταψύκτες των εργοστασίων επεξεργασίας στο βορειότερο κύριο νησί Χοκάιντο, όπου το 64% των εξαγωγών θαλασσινών πήγαινε στην Κίνα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό