23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί – Ποιες αλλαγές θα ισχύσουν φέτος

Ειδήσεις Ελλάδα

Ανατροπές στο χρονοδιάγραμμα των φετινών φορολογικών δηλώσεων, με την πρεμιέρα να προγραμματίζεται τώρα στα μέσα Απριλίου, αντί στα τέλη Μαρτίου. Η ΑΑΔΕ έχει ήδη ολοκληρώσει το σχεδιασμό των νέων φορο-εντύπων και τώρα «τρέχει» τις διαδικασίες της προσυμπλήρωσης των κωδικών της δήλωσης για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το νέο ετήσιο ραντεβού περίπου 9 εκατ. φορολογούμενων με την εφορία, αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα διαπιστώσουν:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις. Η φετινή φορολογική δήλωση επιφυλάσσει εκπλήξεις για χιλιάδες επαγγελματίες. Η ΑΑΔΕ, άρχισε ήδη να υπολογίζει τα τεκμαρτά εισοδήματα με βάση τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο 700.000 επαγγελματιών οι οποίες εφαρμόζονται από τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023. Τα ποσά του τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της δήλωσής τους θα δουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα που τους έχει προσδιορίσει η ΑΑΔΕ. Ο συγκεκριμένος κωδικός θα είναι «κλειδωμένος». Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να παρέμβουν και να τον αλλάξουν. Με βάση τα στοιχεία που έχει αντλήσει η ΑΑΔΕ από τα myDATA θα είναι προσυμπληρωμένοι αλλά «ανοιχτοί» για διορθώσεις οι κωδικοί του εντύπου Ε3 με τα έσοδα και τα έξοδα. Οι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα, αλλά ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

Ένσταση

Όσοι θεωρούν ότι αδικούνται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης θα μπορούν να αμφισβητήσουν το φόρο υποβάλλοντας ένσταση σε μια νέα πλατφόρμα που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ  ζητώντας  τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το τεκμαρτό εισόδημα.  Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το καλοκαίρι.

2. Φορολογούμενοι με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις. Περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι  απαλλάσσονται από φέτος από τη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσής τους καθώς η ΑΑΔΕ όχι μόνο θα συμπληρώνει αλλά θα υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα ειδοποιηθούν με email από την ΑΑΔΕ για την αυτόματη συμπλήρωση και οριστικοποίηση της δήλωσή τους. Σημειώνεται ότι σήμερα εφαρμόζεται μόνο η προσυμπλήρωση των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις, αλλά δεν ισχύει η αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσης.

Προσυμπληρωμένοι κωδικοί

Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις θα δουν προσυμπληρωμένους τους κωδικούς που αφορούν:

-Στοιχεία για συνταξιούχους.  Στον πίνακα 2, ο κωδικός 013-014 θα είναι προσυμπληρωμένος  για όλους τους φορολογούμενους που είναι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια.

-Ποσά μισθών ή συντάξεων

-Φόροι που έχουν παρακρατηθεί

-Τόκοι καταθέσεων

-Φόροι από τόκους

-Στοιχεία για τις κατοικίες (τεκμήριο διαβίωσης)

-Στοιχεία για αυτοκίνητα (τεκμήριο διαβίωσης)

-Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων (τεκμήριο διαβίωσης)

-Αποπληρωμή δανείων – καρτών

-Δαπάνες αγορών με ηλεκτρονικό χρήμα

-Εξαρτώμενα τέκνα

Τέλος επιτηδεύματος

Οι ανατροπές στο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων φέρνουν τέλος επιτηδεύματος τεσσάρων ταχυτήτων στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων. Με το ραβασάκι της φετινής φορο-δήλωσης το τέλος επιτηδεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι θα ανέρχεται σε:

-325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.

-400 – 500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημα τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.

– 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

-1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

Φόρος και δόσεις

Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει στις 30 Ιουνίου 2024. Η εξόφληση του φόρου εισοδήματα θα γίνει και φέτος σε 8 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2024 και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό