22.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

«Φοβάμαι ότι είναι πολλά τα παιδιά μεταξύ των εκατοντάδων νεκρών»

Ειδήσεις Ελλάδα

Καθώς συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες για ανεύρεση επιζώντων μετά την πύρινη κόλαση στη Λαχάινα της Χαβάης, οι αρχές του Μάουι εκφράζουν φόβους ότι μεταξύ των θυμάτων είναι πολλά παιδιά που έμειναν μόνα στο σπίτι, καθώς οι γονείς τους εργάζονταν και τα σχολεία ήταν κλειστά.

Οι αρχές της Χαβάης επιβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον 106 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πύρινη λαίλαπα που σάρωσε την πόλη των 13.000 κατοίκων. Προειδοποίησαν δε ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η Ελ Κόχραν, που εκπροσωπεί το Δυτικό Μάουι (συμπεριλαμβανομένης της Λαχάινα) στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών θα είναι «πιθανότατα αρκετές εκατοντάδες». «Φοβάμαι ότι μεγάλο ποσοστό των νεκρών ίσως να είναι παιδιά» εκτίμησε.

Τα σχολεία δεν άνοιξαν εκείνη τη μέρα

Και τούτο γιατί αρκετά σχολεία της περιοχής επρόκειτο να ανοίξουν την περασμένη Τρίτη, αλλά τελικά έμειναν κλειστά εξαιτίας της διακοπής ρεύματος εκείνο το πρωί. Το αποτέλεσμα ήταν πολλές οικογένειες να μην έχουν προβλέψει φύλαξη για τα παιδιά τους και να τα αφήσουν τελικά μόνα στο σπίτι ή με κάποιους συγγενείς.

«Οι γονείς έχουν δύο και τρεις δουλειές για να τα βγάλουν πέρα και δεν έχουν την πολυτέλεια να πάρουν ρεπό» δήλωσε στη WSJ η Τζέσικα Σιλ, δασκάλα σε δημοτικό σχολείο της  περιοχής. «Χωρίς το σχολείο, δεν υπήρχε κάποιο μέρος για να αφήσουν τα παιδιά τους εκείνη την ημέρα» εξήγησε.

Φωτιά στη Χαβάη: Οι ομοιότητες με την τραγωδία στο Μάτι

Εξέφρασε και η ίδια φόβους για πολλά παιδιά μεταξύ των θυμάτων, αλλά και την ανησυχία της για το σοβαρό τραύμα στις ψυχές των παιδιών, που επέζησαν. «Θα χρειαστούν όλη τη βοήθεια και στήριξη που μπορούμε να τους δώσουμε για να ξεπεράσουν αυτή την απόλυτη καταστροφή» είπε.

Πάνω από το 1/4 του πληθυσμού της Λαχάινα ήταν κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα δημογραφικά στοιχεία των ΗΠΑ.

Ο κυβερνήτης της Χαβάη, Τζος Γκριν, είπε χθες στο CBS ότι ο αριθμός των αγνοουμένων στη Λαχάινα είναι περίπου 1.300. «Οι καρδιές μας θα ραγίσουν ολοκληρωτικά εάν αυτό μεταφραστεί σε πολύ περισσότερους νεκρούς. Κανένας δεν θέλει να το σκέφτεται, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για πολλές τραγικές ιστορίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό