17.8 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Φιλοουκρανική οργάνωση πίσω από την επίθεση στους αγωγούς

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια φιλοουκρανική οργάνωση πραγματοποίησε την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream πέρυσι, αναφέρουν σήμερα οι New York Times, επικαλούμενη νέες πληροφορίες που εξετάστηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ρωσία: Θα θέσει ξανά σε λειτουργία τους αγωγούς που υπέστησαν ρήγμα;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή ανώτατοι στρατιωτικοί του στην Ουκρανία εμπλέκονται στην επιχείρηση ή ότι οι δράστες ενεργούσαν υπό τις οδηγίες οποιουδήποτε ουκρανικού κυβερνητικού αξιωματούχου, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε σήμερα ότι το το Κίεβο δεν έχει «καμία απολύτως ανάμειξη» στις επιθέσεις του περασμένου έτους στους αγωγούς Nord Stream και δεν έχει πληροφορίες για το τι συνέβη.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος έκανε τις δηλώσεις αυτές με αφορμή δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο μια φιλοουκρανική οργάνωση ευθύνεται για τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα θεωρεί την καταστροφή των αγωγών Nord Stream 1 και Nord Stream 2 με την πυροδότηση εκρηκτικών τον περασμένο Σεπτέμβριο «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας».

«Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει ξανά στη Δύση να ανατινάξει αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να βασίζεται πλέον στη Δύση ως ενεργειακό εταίρο της.

Ρωσία: «Δεν θα επιτρέψουμε ξανά στη Δύση να ανατινάξει αγωγούς μεταφοράς αερίου»

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Δύση ότι ευθύνεται για τις εκρήξεις στους δύο αγωγούς που μετέφεραν ρωσικό αέριο στη Γερμανία, χωρίς να προσφέρει αποδείξεις. Ερευνητές από τη Σουηδία και τη Δανία –στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των οποίων σημειώθηκαν οι εκρήξεις– έχουν επισημάνει ότι οι ρωγμές στους αγωγούς ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, αλλά δεν έχουν διευκρινίσει ποιος πιστεύουν ότι ευθύνεται για αυτή. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν χαρακτηρίσει το περιστατικό «δολιοφθορά».

Γνώση του άρθρου της εφημερίδας New York Times, έλαβε η γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο η δική της έρευνα δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπεράσματα.

Nord Stream: Η έρευνα για τις επιθέσεις συνεχίζεται λέει η Γερμανία – Πώς σχολιάζει το άρθρο των NYT

Η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ενημέρωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πριν από μερικές ημέρες ότι οι έρευνες συνεχίζονται και ακόμη δεν υπάρχουν αποτελέσματα, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό