18.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Φιέστες όπως «άρτον και θεάματα»

Ειδήσεις Ελλάδα

Είναι φυσιολογικό όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο η Κυβέρνηση να επιδιώκει την προβολή του έργου της. Κάτι τέτοιο είναι θεμιτό και συμβαίνει σε όλες τις Κυβερνήσεις ανά τον Πλανήτη. Αυτό έλειπε να έχει  παραχθεί έργο και να μην προωθείται με επιτυχία στους πολίτες. Εδώ όμως, φαίνεται πως έχουν μια… υπερπαραγωγή στον τομέα της προβολής. Για παράδειγμα, οι φιέστες που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας είναι ατελείωτες!

Τελευταίο δείγμα γραφής, η παρουσίαση που έγινε για τις εκκρεμείς απονομές συντάξεων. Εκεί μάθαμε ότι μηδενίστηκε το πρόβλημα. Ακριβέστερα, μάθαμε ότι οι εκκρεμότητες είναι 34.000, κάτι που ισούται με… μηδέν! Βέβαια σε αυτό το «μηδενικό» δεν προστέθηκαν οι διεθνείς συντάξεις (περίπου 27.000) και οι λεγόμενες ανελαστικές (περίπου 9.500). Αλλά ακόμα και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, πάλι ένα «μηδενικό» θα ήταν στο αποτέλεσμα.

Επίσης, μάθαμε ότι το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στις απονομές των συντάξεων ξεκίνησε από καταβολής ΕΦΚΑ, δηλαδή από το 2016 και μετά. Βέβαια, το γεγονός ότι καθυστερήσεις στις απονομές των συντάξεων είχαμε και το 2012, αυτό δεν υπήρχε λόγος να αναφερθεί στην συγκεκριμένη φιέστα.

Ακόμα, ενημερωθήκαμε ότι εντός διμήνου απονέμονται πια οι κύριες συντάξεις. Αυτό που όμως δεν αναφέρθηκε καθόλου, είναι αν οι συντάξεις που απονέμονται είναι με λάθη ή όχι. Αυτό που πολύ διακριτικά δεν κουβεντιάστηκε είναι εάν υπάρχουν ενστάσεις και πόσες. Μαθαίνουμε (από το ρεπορτάζ) ότι αποτελούν το 20% του συνόλου των νέων απονομών, το λιγότερο. Μόνο που για όλα αυτά, χρειαζόταν η πραγματοποίηση συνέντευξης τύπου, όχι φιέστας. Για το θέμα αυτό, δεν ειπώθηκε ούτε κουβέντα.

Ήδη, η ΕΣΗΕΑ εξέφρασε προ ημερών επίσημα την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι ολοένα και φθίνουν οι συνεντεύξεις τύπου. Καλό είναι στην Κυβέρνηση (αλλά και στο υπουργείο Εργασίας ειδικότερα) να αντιληφθούν ότι εάν κόπτονται για την ελευθεροτυπία, πρέπει να αφήνουν τους δημοσιογράφους να έχουν λόγο. Να ρωτούν. Όσο και αν οι ερωτήσεις τους, μπορεί κάποιες φορές να είναι λιγάκι ενοχλητικές. Δεν βοηθάει όταν απλώς χρησιμοποιούνται οι δημοσιογράφοι είτε ως θεατές ενός διαφημιστικό βίντεο για την Κυβέρνηση είτε να αντιμετωπίζονται ως διαφημιστική εταιρία που προβάλλει το έργο της Κυβέρνησης.  Έτσι όμως, δεν επιτελούν το έργο τους. Εκτός και αν κάτι τέτοιο δεν αφορά τη σημερινή Κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, για τα πεπραγμένα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, θα παραπέμψουμε στην κατακλείδα της αναφοράς του ίδιου του υποδιοικητή του ΕΦΚΑ, Αλέξανδρου Βαρβέρη. Θέλοντας να μεταφέρει την είδηση για την «επόμενη μέρα», αναφέρθηκε σε δύο εμβληματικά έργα για τον Φορέα, που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης: Το πρώτο είναι το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα. Το δεύτερο είναι η Ψηφιοποίηση του Χρόνου Ασφάλισης όλων των εργαζόμενων στην χώρα. Αλήθεια, πώς εκδίδονται σήμερα οι συντάξεις, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιοποίησης; Μήπως με πολλά λάθη, με συνέπεια να οδηγούν χιλιάδες ασφαλισμένους σε απόγνωση;

Σε όλα τα παραπάνω, προκαλεί εντύπωση ασφαλώς, το γεγονός ότι από την φιέστα απουσίαζαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ. Πώς όμως να χωνέψει το υπουργείο Εργασίας, την ήττα της ΔΑΚΕ στον φορέα;

Εμείς πάντως, απλώς να διευκρινίσουμε ότι το ψηφοδέλτιο που κέρδισε τις εκλογές στην Αττική και μάλιστα με τεράστια διαφορά, δεν ήταν μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν υπερκομματικό, ενωτικό. Υπήρχαν σε αυτό στελέχη από την ΠΑΣΚΕ, αλλά και από την ΔΑΚΕ. Στελέχη που διαφώνησαν με την σκληρή, κομματική γραμμή και απέδειξαν ότι μπορούν να ξεχωρίσουν σε ένα πιο πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο. Στελέχη έμπειρα, με έντονη συνδικαλιστική παρουσία, με ήθος και περγαμηνές. Θα μπορούσε το υπουργείο Εργασίας να καλούσε κάποιους εξ αυτών. Όμως, πώς αλήθεια να συμπεριληφθούν σε μια φιέστα, τα… «σαραβαλάκια» κατά τους αρμόδιους;

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό