16.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Φάρμακο δημιουργήθηκε πλήρως με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης- Εισήλθε σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους

Ειδήσεις Ελλάδα

Το πρώτο φάρμακο που δημιουργήθηκε πλήρως με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης εισήλθε σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αυτή την εβδομάδα.

Η Insilico Medicine, μια νεοσύστατη βιοτεχνολογική εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ και χρηματοδότηση άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, δημιούργησε το φάρμακο, INS018_055, ως θεραπεία για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση ή IPF, μια χρόνια ασθένεια που προκαλεί ουλές στους πνεύμονες. Η πάθηση, η οποία έχει αυξηθεί σε επιπολασμό τις τελευταίες δεκαετίες, επηρεάζει σήμερα περίπου 100.000 άτομα στις ΗΠΑ και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο εντός δύο έως 5 ετών εάν δεν αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

«Είναι το πρώτο πλήρως γεννητικό φάρμακο τεχνητής νοημοσύνης που φτάνει σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, και συγκεκριμένα σε δοκιμές φάσης ΙΙ με ασθενείς», δήλωσε στο CNBC ο Alex Zhavoronkov, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Insilico Medicine.

Η διαδικασία ανακάλυψης του νέου φαρμάκου ξεκίνησε το 2020, με την ελπίδα να δημιουργηθεί ένα φάρμακο «moonshot» για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις με τις τρέχουσες θεραπείες για την πάθηση, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στην επιβράδυνση της εξέλιξης και μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες παρενέργειες, δήλωσε ο Zhavoronkov.

: CNBC

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό