16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Υψηλό ενδιαφέρον από ξένους στην αγορά δεύτερης κατοικίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε αισθητά ανοδική πορεία βρίσκεται η αγορά της δεύτερης κατοικίας με αγοραστές ξένους στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς συμπεριλαμβανομένης της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Βοηθητικός παράγοντας είναι η αύξηση του τουρισμού, καθώς και οι τιμές που παραμένουν χαμηλότερες από αυτές αντίστοιχων άλλων ευρωπαϊκών προορισμών. Η υψηλή ζήτηση και η αυξανόμενη δημοτικότητα της χώρας πιθανότατα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις τιμών ειδικά στις περιοχές που παρατηρείται έλλειψη προσφοράς.

Τα παραπάνω αποτελούν βασικά συμπεράσματα έκθεσης της εταιρείας real estate Engel & Völkers, για την πορεία της αγοράς των κατοικιών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, τα νησιά του νοτίου Αιγαίου και την Πελοπόννησο το 2023.

Όπως αναφέρει η προαναφερόμενη εταιρεία η πλειονότητα της πελατειακής βάσης της αποτελείται από ξένους αγοραστές, με το 80% να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά νησιά.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καταγράφεται από Γερμανούς, Αυστριακούς, Αμερικανούς, Ελβετούς, Γάλλους, Βρετανούς και Ισπανούς. Βοηθητικά λειτουργεί το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την Engel & Völkers, τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση για δεύτερη κατοικία στην Αθηναϊκή Ριβιέρα αυξάνεται σταθερά. Αγοραστές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κεντρική Ευρώπη προχωρούν σε αγορές ακινήτων στην περιοχή αυτή της Αττικής, εξαιτίας της συνεχούς βελτίωσης της αεροπορικής σύνδεσης, της εγγύτητας με την Αθήνα και τα αξιοθέατά της και για τα ίδια τα χαρακτηριστικά της (κοντά στη θάλασσα με ανεπτυγμένες υποδομές).

Η εταιρεία real estate προσθέτει πως είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα σε Γλυφάδα, Βούλα και Ελληνικό όπου  κατεδαφίζονται παλαιότερα κτήρια για να αντικατασταθούν από σύγχρονες κατοικίες με υψηλή ενεργειακή απόδοση και εξαιρετική ποιότητα κατασκευής. Πολλές από αυτές τις κατοικίες έχουν βγει ήδη προς πώληση χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί.

Οι προσδοκίες των αγοραστών για ένα δεύτερο σπίτι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα περιλαμβάνουν συχνά ανέσεις υψηλής ποιότητας, όπως πισίνες, πρόσβαση στην παραλία και θέα στη θάλασσα και επίσης ιδιωτικότητα και ασφάλεια.

Η Πελοπόννησος γίνεται ολοένα και περισσότερο πιο δημοφιλής προορισμός με τους Γερμανούς να είναι οι πιο συχνοί αγοραστές. Η ακτογραμμή γύρω από την Costa Navarino και την Καλαμάτα, είναι ιδιαίτερα περιζήτητη και η επέκταση του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καλαμάτας ενισχύουν περαιτέρω την απήχηση της Μεσσηνίας ως προορισμού δεύτερης κατοικίας.

Σημαντική ανάπτυξη σημειώνει η αγορά της δεύτερης κατοικίας στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Οι αγοραστές που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες επί του παρόντος δείχνουν ενδιαφέρον για Μύκονο και Σαντορίνη, συνυπολογίζοντας και την εξασφάλιση πρόσθετου εισοδήματος σε περιόδους που δεν βρίσκονται στο ακίνητό τους και το μισθώνουν.

Την ίδια στιγμή τα νησιά της Πάρου, της Ρόδου και της Σύρου προσελκύουν ενδιαφέρον από Γάλλους και Γερμανούς, συνδυάζοντας τη φυσική ομορφιά, ευνοϊκό καιρό, βελτιωμένες υποδομές και επενδυτικές ευκαιρίες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό