16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Υπόθεση Ασημακοπούλου: Από τη διαρροή τον Μάιο του ’23 στις 100 καταγγελίες

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Μάιος του 2023, όπου τοποθετείται η διαρροή της λίστας με τα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων ελλήνων ψηφοφόρων, ήταν ένας «εκλογικός» μήνας. Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 21 του μηνός, ψήφισαν για πρώτη φορά 22.816 Ελληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους, σε 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες.

Η χρονική στιγμή κατά την οποία διέρρευσε η λίστα με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις – πιθανότατα μετά την εκλογική διαδικασία – αποδεικνύει, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου, πως η υπόθεση Ασημακοπούλου δεν έχει καμία σχέση με την πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο.

Τι λέει το υπουργείο

Από το υπουργείο αναφέρουν ακόμη πως η υπόθεση μαζικής διαρροής προσωπικών δεδομένων φαίνεται πως δεν επηρέασε τον ρυθμό εγγραφών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την ημέρα όπου έγιναν οι πρώτες καταγγελίες Ελλήνων του εξωτερικού μέχρι και σήμερα, οι εγγραφές έχουν τριπλασιαστεί, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 30.000. Μάλιστα, ιδιαίτερη δυναμική έχουν αποκτήσει οι εγγραφές εκτός… ελληνικών συνόρων, με το ποσοστό να πλησιάζει το 43%, όταν το πρώτο δεκαήμερο που η πλατφόρμα βγήκε στον… αέρα το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 30%.

Η τριπλή έρευνα

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η «τριπλή» έρευνα που… τρέχει για την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στην οποία είχαν φτάσει περισσότερες από 100 καταγγελίες Ελλήνων του εξωτερικού οι οποίοι είχαν λάβει το περιβόητο email, είχε δώσει προθεσμία μέχρι τα τέλη της εβδομάδας τόσο στην ευρωβουλευτή της ΝΔ όσο και στο υπουργείο Εσωτερικών να στείλουν τις δικές τους θέσεις.

Την ίδια στιγμή, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, η οποία συνεχίζει την έρευνα με συλλογή στοιχείων, θα αναμένει να συναξιολογήσει τόσο το πόρισμα της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής όσο και αυτό που θα βγει μετά τον εσωτερικό έλεγχο που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό