16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Υποθαλάσσιο ηφαίστειο «προσφέρει» νέο νησί στην Ιαπωνία

Ειδήσεις Ελλάδα

Δεξιά στην φωτογραφία εικονίζεται το νέο νησί που δημιουργήθηκε από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο.

Είναι γνωστό ότι η υποθαλάσσια ηφαιστειακή δραστηριότητα ανάμεσα στα άλλα προκαλεί συχνά την δημιουργία συνήθως μικρών σε έκταση νησιών. Ανάλογα με την χαρακτηριστικά και την σύσταση τους αυτά τα νησιά διατηρούνται για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην ζωή αλλά κατά βάση τελικά διαβρώνονται και εξαφανίζονται.  

Ένα τέτοιο νησί έκανε την εμφάνιση του στην Ιαπωνία. Το Λιμενικό Σώμα της χώρας εντόπισε και κατέγραψε εικόνες από ένα νέο νησί που αναδύθηκε σε απόσταση περίπου 1,200 χλμ. νότια του Τόκιο, στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος που βρίσκονται τα νησιά Nanpō. To νησί ονομάστηκε Nijima που σημαίνει «νέο νησί» άρχισε να σχηματίζεται στις 13 Αυγούστου κοντά στο νησί Minami-IoTo και αυτή τη στιγμή έχει διάμετρο περίπου ενός χλμ.

Το νησί δημιουργήθηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Fukutoku-Okanoba. Το ηφαίστειο αυτό έγινε αντιληπτό το 1904 όταν η δραστηριότητα του δημιούργησε και τότε ένα μικρό νησί το οποίο εξαφανίστηκε γρήγορα. Το 1914 και το 1986 το ηφαίστειο δημιούργησε ξανά νησιά που επίσης εξαφανίστηκαν.

Το Λιμενικό Σώμα της Ιαπωνίας έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις και αναφορές ώστε να προσέχουν τα πλοία που κινούνται στην περιοχή για την ύπαρξη του νέου νησιού που φυσικά δεν καταγράφεται σε κάποιον χάρτη. Οι ναυτικοί που κινούνται στην περιοχή ενημερώθηκαν επίσης ότι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν διαφόρων ειδών προβλήματα και κινδύνους από την υποθαλάσσια ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Ο σχηματισμός νησιών στην συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται στα όρια των θαλάσσιων συνόρων της Ιαπωνίας μπορεί να δημιουργήσει και γεωπολιτικά ζητήματα αφού μπορεί η Ιαπωνία να διεκδικήσει επέκταση της επικράτειας της, της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης κ.α.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό