16.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

«Υπερασπιζόμαστε τους ομογενείς μας σε Δυτική Θράκη και Δωδεκάνησα»

Ειδήσεις Ελλάδα

Την θέληση της Τουρκίας να ενισχύσει την θετική ατζέντα και τον εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, με αναφορές ωστόσο για προστασία ομογενών σε Δυτική Θράκη και Δωδεκάνησα.

Ο Χακάν Φιντάν αναφέρθηκε επίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, αποτύπωσε τον οδικό χάρτη με τον οποίο θέλει να κινηθεί η Τουρκία στα ελληνοτουρκικά στη βάση της θετικής προσέγγισης. Ο Χακάν Φιντάν ωστόσο αναφέρθηκε σε προστασία ομογενών σε Δυτική Θράκη και Δωδεκάνησα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που αναφέρεται σε προστασία ομογενών στα Δωδεκάνησα.

«Επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα, στη βάση μιας θετικής ατζέντας και μέσω ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου. Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου μας, ήταν μια συγκεκριμένη έκφραση αυτής της προσέγγισης», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, για να προσθέσει: «Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε με κάθε ευκαιρία τα δικαιώματα των ομογενών μας που κατοικούν στη Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Χακάν Φιντάν επανέλαβε την τουρκική θέση για κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων προκειμένου να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις: «Απώτερος στόχος μας είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού με βάση την πραγματικότητα στο νησί. Όσο δεν εξισώνεται το καθεστώς κυριαρχίας των δύο πλευρών, δεν είναι δυνατή η έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών».

«Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και την ανάπτυξη των σχέσεών της με άλλες χώρες», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό