21.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Υπάρχει μια σοβαρή εκπαίδευση για τις φυσικές καταστροφές

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά τον φονικό σεισμό στην Ιαπωνία ανήμερα Πρωτοχρονιά που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον 62 ανθρώπους, μια κακοκαιρία χτυπά την χώρα της Άπω Ανατολής δυσχεραίνοντας το έργο των διασωστών.

Μιλώντας στο Mega, ο Ιωάννης Λαντούρης, Έλληνας κάτοικος της πόλης Καζανάβα, περιέγραψε πως έζησε τον σεισμό και τι έχει επακολουθήσει τα τελευταία 24ωρα. «Έχει έντονη βροχόπτωση και οι αρχές έβγαλαν προειδοποίηση για κατολισθήσεις ειδικά για την περιοχή που εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού». Προσέθεσε ότι «το οδικό δίκτυο δεν είναι και στα καλύτερά του τώρα οπότε έχουν βγάλει ανακοινώσεις να αποφύγουμε τις μετακινήσεις όσο γίνεται περισσότερο».

Σχετικά με το εάν τηλεργάζονται μέχρι να επανέλθει η κατάσταση σε μια κανονικότητα, ο κ. Λαντούρης αποκάλυψε «Η τηλεργασία στην Ιαπωνία είναι ένα θέμα ταμπού ακόμη. Τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά λόγω της Πρωτοχρονιάς. Αύριο θα ανοίξουν κανονικά και ο κόσμος θα επιστρέψει στις δουλειές του» ενώ για την κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα της χώρας Τόκιο είπε «είναι σε απόσταση περίπου ώρες μακριά από εδώ που είμαστε, δηλαδή 450 χλμ. Στο Τόκιο δεν είχαν κανένα πρόβλημα».

Αναφορικά με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που ενημέρωσε τους κατοίκους των περιοχών ότι επίκειται σεισμός αλλά και για τη διάσωση των επιβατών από το φλεγόμενο αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Χάνεντα του Τόκιο, ο κ. Λαντούρης ανέφερε «Είναι απίστευτο το τι έγινε γιατί είναι ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια. Δεν το πιστεύαμε όταν το διαβάζαμε και το βλέπαμε στις ειδήσεις. Το δυστύχημα, σύμφωνα με τα όσα λέγονται οφείλεται σε επικοινωνιακό λάθος του αεροπλάνου της Πολιτοφυλακής και του πύργου ελέγχου».

Όσον αφορά στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα από την πυρκαγιά μέσα στο αεροπλάνο, ο κ. Λεντούρης τόνισε ότι «Οι Ιάπωνες γενικά έχουν μια τάση να προετοιμάζονται για σεισμούς, για πλημμύρες. Φροντίζουν να υπάρχουν πάντα πολλές πληροφορίες, είναι πολύ προσεκτικοί» και συμπλήρωσε «Υπάρχει μια εκπαίδευση εδώ γιατί παρατήρησα τους φίλους μου Ιάπωνες πως αντέδρασαν στον σεισμό, πόσο ήρεμοι ήταν. Υπάρχει μια παιδεία. Μόλις έγινε ο σεισμός όλοι κλείσαμε το γκάζι στα σπίτια, κατεβάσαμε τον γενικό. Αυτά είναι από τα καλά της Ιαπωνίας. Υπάρχει πάντα προετοιμασία για τέτοιου είδους γεγονότα».

Για το εάν είναι καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι ο κ. Λαντούρης είπε «Επειδή είναι Ιαπωνία εδώ, δεν βγάζουν πολλούς σεισμολόγους στον αέρα γιατί φοβούνται μην τρομάξουν τον κόσμο. Το μόνο που βλέπουμε στις ειδήσεις είναι ρεπορτάζ από τις πληγείσες περιοχές. Γενικά όμως είναι καθησυχαστικοί και λένε ότι ο μεγαλύτερος σεισμός πέρασε».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό