16.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Υγιεινότερο μπέικον απο φυτικές ουσίες και πράσινο τσάι

Ειδήσεις Ελλάδα

Έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες έρευνες τα τελευταία 20 έτη οι οποίες έχουν δείξει άλλες σε μεγαλύτερο άλλες σε μικρότερο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τα προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος στον ανθρώπινο οργανισμό. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Reading στη Βρετανία προσπαθούν να δημιουργήσουν μια πιο υγιεινή εκδοχή του μπέικον. H έρευνα αποτελεί μέρος του προγράμματος PHYTOME της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο ερευνητικές ομάδες χρηματοδοτούνται για να βρουν κάποιο ασφαλές και υγιεινό αντικαταστάτη των νιτρωδών εστέρων στα προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος.

Στη παραγωγή επεξεργασμένου κρέατος όπως το μπέικον, τα λουκάνικα, το ζαμπόν κ.α. χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά νιτρώδεις εστέρες. Πρόκειται για οργανικές χημικές ενώσεις οι οποίες παράγουν τις νιτροζαμίνες που αποτελούν καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να αναζητήσουν ένα πιο ασφαλές για τον οργανισμό υλικό για να αντικαταστήσουν τους νιτρώδεις εστέρες και τις νιτροζαμίνες. Βρήκαν ένα ιαπωνικό φυτό που είναι γνωστό με την ονομασία «knotweed» το οποίο μεγαλώνει πάρα πολύ και εισβάλει σε κήπους αλλά και κτίρια. Το φυτό αυτό ανάμεσα στα άλλα περιέχει σε υψηλά ποσοστά τη ρεσβερατρόλη μια ουσία γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Στα πειράματα που έκαναν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα του φυτού μπορεί να αντικαταστήσει τους νιτρώδεις εστέρες στη δημιουργία του μπέικον με αποτέλεσμα αυτό να είναι σαφώς πιο υγιεινό από την συμβατική του μορφή.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας μας δείχνουν ότι χρησιμοποιώντας φυσικά πρόσθετα στα επεξεργασμένα κρέατα περιορίζεται η παραγωγή ουσιών που συνδέονται με τον καρκίνο» αναφέρουν οι ερευνητές οι οποίοι εκτός από το εκχύλισμα του ιαπωνικού φυτού χρησιμοποίησαν επίσης και ένα μείγμα από άλλα φυτά και φρούτα και πράσινο τσάι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό