21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τυνησία: Παρατημένοι στην έρημο εκατοντάδες μετανάστες

Ειδήσεις Ελλάδα

Ταραχές στη Σφαξ, μια πόλη στην οποία καταφεύγουν μαζικά Αφρικανοί πρόσφυγες και μετανάστες, περιμένοντας να περάσουν στην Ιταλία

Εκατοντάδες Αφρικανοί πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν και αφέθηκαν σε απομονωμένες, μεθοριακές περιοχές της Τυνήσιας μετά τον φόνο τη Δευτέρα ενός άνδρα στην πόλη Σφαξ και τις ταραχές που ξέσπασαν σε αυτή. 

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, κάποιοι από αυτούς οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε απομονωμένες περιοχές στη νότια Τυνησία: μερικοί σε μια απομονωμένη, στρατιωτικοποιημένη περιοχή στα σύνορα με τη Λιβύη,και άλλοι κοντά στη μεθόριο με την Αλγερία.

Όπως κατήγγειλε το HRW, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη μεθόριο με τη Λιβύη – ανάμεσά τους γυναίκες, 3 εκ των οποίων έγκυες, και 29 παιδιά—έχουν αφεθεί στην τύχη τους σε συνθήκες ακραίας ζέστης, αναμένοντας κάποια λύση.

Πρόκειται για πολίτες της Ακτής Ελεφαντοστού, του Μαλί, της Γουινέας, του Τσαντ, του Σουδάν και της Σενεγάλης.

«Δεν έχουμε τίποτα να φάμε ή να πιούμε. Είμαστε στην έρημο», δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το AFP ο Ίσα Κονέ, ένας 27χρονος από το Μαλί.

«Μέλη της εθνοφρουράς (της Τυνησίας) μας συνέλαβαν στη Σφαξ αφού εισέβαλαν στο σπίτι μας», πρόσθεσε. Ο ίδιος δήλωσε ότι τον μετέφεραν με λεωφορείο κοντά στα σύνορα με την Αλγερία μαζί με περίπου δέκα άλλους πρόσφυγες και μετανάστες, με τους οποίους ζούσε μαζί στη Σφαξ.

Ο θάνατος τη Δευτέρα ενός κατοίκου της Σφαξ στη διάρκεια συμπλοκής με Αφρικανούς μετανάστες προκάλεσε την Τρίτη και την Τετάρτη κύμα βίας εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν καταφύγει στην πόλη, με έναν αυτόπτη μάρτυρα να σχολιάζει ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών έμοιαζαν με «εμφύλιο».

Το περιστατικό έβαλε φωτιά στη Σφαξ, μια πόλη οι κάτοικοι της οποίας δηλώνουν αγανακτισμένοι από την παρουσία παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι καταφεύγουν εκεί περιμένοντας να περάσουν στην Ιταλία.

 Το HRW καλεί τις αρχές να σταματήσουν τις μαζικές απομακρύνσεις μεταναστών από τη Σφαξ

Οι αρχές της Τυνησίας θα πρέπει να σταματήσουν τη μαζική απομάκρυνση από την πόλη Σφαξ προσφύγων και μεταναστών που κατάγονται από χώρες τις υποσαχάριας Αφρικής και να προσφέρουν άμεσα πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις σε όσους έχουν σταλεί σε επικίνδυνη περιοχή στα σύνορα με τη Λιβύη, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Δεν είναι μόνο ασυνείδητο να κακοποιείς και να εγκαταλείπεις ανθρώπους στην έρημο, αλλά οι μαζικές απομακρύνσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», κατήγγειλε η Λόρεν Ζίμπερτ του HRW.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό