18 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Τσίπρας: Παρουσιάζει τις βασικές πτυχές του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Η παρουσία της Λούκας Κατσέλη που το όνομα της έχει συνδεθεί με το νόμο περί προστασίας της πρώτης κατοικίας, λαμβάνει και ευρύτερα χαρακτηριστικά.

Του Βαγγέλη Παπαδημητρίου

Τα κόμματα αρχίζουν να εισέρχονται και επισήμως στην προεκλογική περίοδο. Η κατάθεση των οικονομικών προγραμμάτων, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίον θα κινηθούν στην επόμενη τετραετία, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής τους. Όπως, έλεγε και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ «τις εκλογές τις κερδίζεις για αυτά που υπόσχεσαι». Εξάλλου από αυτό, σε μεγάλο μέρος θα κριθεί και η αξιοπιστία. Τουλάχιστον για τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία. 

Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα το απόγευμα θα καταθέσει το πιο σημαντικό μέρος του οικονομικού του προγράμματος. Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, ισχυρό κοινωνικό και αποτελεσματικό κράτος οι 4 βασικές πτυχές στις προγραμματικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε και τα στελέχη του κόμματος. Ένα συνολικό πρόγραμμα που μέλλει να αποτελέσει και αντικείμενο οικονομικής αναλύσεως αλλά κυρίως και μιας νέας πολιτικής αντιπαράθεσης, με επίκεντρο τη πρόταση για τη πρώτη κατοικία. 

Ταυτοχρόνως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πλαισιώνεται και από τα κορυφαία στελέχη που έχουν μετέχει στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης οικονομικής πρότασης. Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Έφη Αχτσιόγλου, ο τομεάρχης Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής Οικονομικού Κύκλου Ευκλείδης Τσακαλώτος, η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, και ο δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ Δημήτρης Λυρίτσης. 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διακρίνουν, πως εκτός των ανακοινώσεων, ενυπάρχει και έντονα το στοιχείο του συμβολισμού. Η παρουσία της Λούκας Κατσέλη που το όνομα της έχει συνδεθεί με το νόμο περί προστασίας της πρώτης κατοικίας, λαμβάνει και ευρύτερα χαρακτηριστικά. Καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύει ότι με αυτό τον νόμο προστατεύθηκε ένα μεγάλο μέρος των ευάλωτων δανειοληπτών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως πρώην υπουργός Οικονομικών που έχει συμβάλει στο τελικό σχέδιο. Η Έφη Αχτσιόγλου αρμόδια τομεάρχης και ο Αλέξης Χαρίτσης ως συντονιστής. Αξίζει να σημειωθεί πως στη τελική πρόταση για τη πρώτη κατοικία και τους πλειστηριασμούς σημαντική συμβολή είχε και ο Γιώργος Χουλιαράκης που θα βρίσκεται εν πτήση από τις ΗΠΑ. Κάποιοι με νόημα διέκριναν τα πρόσωπα με τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα σχηματίσει και το επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Αν βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές… 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό