16.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Τραμπ σε Reuters: Ο Πούτιν έχει αποδυναμωθεί από την ανταρσία Wagner

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Τραμπ δήλωσε ότι Πούτιν έχει «αποδυναμωθεί κάπως» από την ανταρσία της ομάδας Wagner και ότι τώρα είναι η ώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσπαθήσουν να μεσολαβήσουν για μια ειρηνευτική διευθέτηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανία

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επί μακρόν θαυμαστής του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Πούτιν έχει «αποδυναμωθεί κάπως» από την ανταρσία της ομάδας Wagner και ότι τώρα είναι η ώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσπαθήσουν να μεσολαβήσουν για μια ειρηνευτική διευθέτηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανία.

«Θέλω οι άνθρωποι να σταματήσουν να πεθαίνουν για αυτόν τον γελοίο πόλεμο», είπε ο Τραμπ σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters.

Μιλώντας εκτενώς για την εξωτερική πολιτική, ο Τράμπ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών το 2024, είπε επίσης ότι πρέπει να δοθεί στην Κίνα προθεσμία 48 ωρών για να αποχωρήσει από -αυτό που πηγές που γνωρίζουν το θέμα λένε- ότι η κινεζική κατασκοπεία δραστηριοποιείται στην Κούβα 90 μίλια (145 χλμ.) από τις ακτές των ΗΠΑ.

Όσον αφορά την Ουκρανία, ο Τραμπ δεν απέκλεισε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει κάποια εδάφη στη Ρωσία για να σταματήσει τον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε με τις ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν στην Ουκρανία πριν από 16 μήνες. Είπε ότι όλα θα ήταν «υπό διαπραγμάτευση», αν ήταν πρόεδρος, αλλά ότι οι Ουκρανοί που έχουν δώσει σθεναρό αγώνα για να υπερασπιστούν τη γη τους «έχουν κερδίσει πολλά εύσημα».

«Πιστεύω ότι θα δικαιούνται να κρατήσουν πολλά από αυτά που κέρδισαν και νομίζω ότι και η Ρωσία θα συμφωνούσε με αυτό. Χρειάζεστε τον κατάλληλο διαμεσολαβητή ή διαπραγματευτή, και δεν το έχουμε αυτή τη στιγμή», είπε, σύμφωνα με το Reuters.

Σε αντίθεση με όσα δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θέλουν η Ρωσία να αποχωρήσει από τα εδάφη που έχει καταλάβει στην ανατολική Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει εξαπολύσει μια αντεπίθεση, η οποία έχει σημειώσει μικρά κέρδη στην εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε πέρυσι ένα ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων με το οποίο καλεί τη Ρωσία να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της.

«Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πράγμα που θα έπρεπε να κάνουν οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή είναι να επιτευχθεί η  ειρήνη – να ενώσουν τη Ρωσία και την Ουκρανία και να επιτευχθεί η ειρήνη. Μπορείτε να το κάνετε», είπε ο Τραμπ. «έχει έρθει η ώρα να το κάνουμε, να ενώσουμε τα δύο μέρη για να επιβάλλουμε την ειρήνη». 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό