18.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Τραμπ σε Ναυτικό: Καταστρέψτε όποιο ιρανικό σκάφος σας παρενοχλήσει

Ειδήσεις Ελλάδα

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στον Ιράν και τις ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει ότι έχει δώσει εντολή στο Ναυτικό να ρίξει σε ιρανικά σκάφη εφόσον θεωρήσει ότι υφίσταται παρενόχληση.

«Έχω δώσει εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να ρίξει και να καταστρέψει οποιοδήποτε ή όλα τα ιρανικά πολεμικά σκάφη εάν παρενοχλήσουν τα πλοία μας στη θάλασσα», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter την Τετάρτη.

I have instructed the United States Navy to shoot down and destroy any and all Iranian gunboats if they harass our ships at sea.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 22, 2020

Η συγκεκριμένη εντολή έρχεται περίπου μία εβδομάδα μετά από ανακοίνωση του αμερικανικού Ναυτικού ότι 11 άκατοι του Ιράν πλησίασαν σε πολύ κοντινή απόσταση έξι πολεμικά πλοία των ΗΠΑ τα οποία διεξήγαγαν ναυτικές ασκήσεις σε διεθνή ύδατα κοντά στο Κουβέιτ.

«Πέρασαν σε πολύ κοντινή απόσταση και με πολύ μεγάλη ταχύτητα από την πρύμνη και την πλώρη των πλοίων», ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 15 Απριλίου.

Τα μέλη των πληρωμάτων έκαναν πολλές προειδοποιήσεις μέσω ασυρμάτου, έριξαν πέντε προειδοποιητικές βολές καθώς και ηχητικά σήματα με μεγάφωνα.

«Μετά από περίπου μία ώρα τα σκάφη του Ναυτικού των φρουρών της επανάστασης του Ιράν απάντησαν στον ασύρματο και απομακρύνθηκαν από τα πλοία των ΗΠΑ, ανοίγοντας την μεταξύ τους απόσταση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ναυτικό των ΗΠΑ αργότερα εξέδωσε και βίντεο από το συμβάν, στο οποίο διακρίνονται άκατοι του Ιράν σε κοντινή απόσταση από τα αμερικανικά πλοία, με τουλάχιστον ένα εξ αυτών να έχει στραμμένο ένα πολυβόλο προς τα σκάφη.

Οι φρουροί της επανάστασης του Ιράν επιρρίπτουν την ευθύνη για το συμβάν στις ΗΠΑ, αναφέροντας σε ανακοίνωση τους ότι προκλήθηκε «από αντιεπαγγελματικές και προκλητικές ενέργειες των ΗΠΑ και την αδιαφορία τους ως προς τις προειδοποιήσεις», χωρίς όμως να δημοσιεύσουν κάποιο στοιχείο που ν’ αποδεικνύει το συγκεκριμένο ισχυρισμό.

Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχει οξυνθεί το τελευταίο διάστημα με την Τεχεράνη να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι μπλόκαραν ιρανικά πολεμικά πλοία στις αρχές Απριλίου.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζατίφ επιτέθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτηση του στο Twitter: «Όλα όσα χρειάζεται να κάνεις είναι να μην επεμβαίνεις σε ζητήματα άλλων εθνών και ειδικά στο δικό μου. Και πίστεψε με, δεν δεχόμαστε συμβουλές από ΚΑΝΕΝΑΝ Αμερικανό πολιτικό».

Πηγές: Independent και CNBC

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό