19 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Τραμπ: Και ο Θεός έπλασε… τον Ντόναλντ

Ειδήσεις Ελλάδα

«Να Κάνουμε την Αμερική να Προσευχηθεί Ξανά» κάλεσε τους υποστηρικτές του ο Ντόναλντ Τραμπ παραφράζοντας το προεκλογικό σύνθημά του «Να Κάνουμε την Αμερική Μεγάλη Ξανά».

Στην προσπάθειά του να επανέλθει στον Λευκό Οίκο, ο πρώην πρόεδρος έγινε και τηλεπωλητής μιας νέας έκδοσης της Βίβλου που απευθύνεται σε θρησκευόμενους πατριώτες.

Η έκδοση περιλαμβάνει το Σύνταγμα και τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων καθώς και μια χορωδιακή εκτέλεση του ύμνου «Ο Θεός Να Ευλογεί την Αμερική» (God Bless America) που συνοδεύει κάθε προεκλογική ομιλία του Τραμπ. Τιμή $59,99.

Ποντάρει στους χριστιανούς

Η έκδοση («God Bless the USA Bible») κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ πριν από το Πάσχα των καθολικών, προτεσταντών και άλλων χριστιανικών δογμάτων. «Ολοι οι Αμερικανοί χρειάζονται μια Βίβλο στο σπίτι τους και εγώ έχω πολλές. Είναι το αγαπημένο μου βιβλίο» είπε ο Τραμπ καλώντας τους οπαδούς του να την αγοράσουν από συγκεκριμένο ιστότοπο ο οποίος διαφημίζει την έκδοση ως «τη μοναδική Βίβλο που εγκρίνει ο Τραμπ», που διαβάζεται εύκολα, είναι κομψή και «σε προσκαλεί να ερευνήσεις τον Λόγο του Θεού, οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή».

Η Βίβλος του Τραμπ δεν είναι το μόνο προϊόν που κυκλοφορεί με τη σφραγίδα του σε αυτή την προεκλογική περίοδο και διατίθεται μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου. Στα μέσα Φεβρουαρίου ο μεγαλοεπιχειρηματίας εμφανίστηκε σε έκθεση αθλητικών ειδών στη Φιλαδέλφεια για να παρουσιάσει τα χρυσά μποτάκια Μην Παραδίνεσαι Ποτέ (Never Surrender High-Tops).

Πωλούνται στην… εξευτελιστική τιμή των $399, σε περιορισμένο αριθμό, «αληθινά συλλεκτικό είδος», «τολμηρά, χρυσά και σκληρά, σαν τον πρόεδρο Τραμπ – φορέστε τα και ετοιμαστείτε να κατακτήσετε», όπως διαφημίζονται στον αντίστοιχο ιστότοπο. Η ίδια εταιρεία προσφέρει στο αγοραστικό κοινό και άλλα παπούτσια με τη σφραγίδα του Τραμπ. Επίσης, κολόνια και άρωμα «Victory47» (Νίκη47) προς $99 δολάρια το μπουκάλι (εάν νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Τραμπ θα γίνει ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ).

Οι εταιρείες που πωλούν αυτά τα προϊόντα υποστηρίζουν πως δεν σχετίζονται με την προεκλογική εκστρατεία, όμως είναι θυγατρικές επιχειρήσεων του Τραμπ που περιλαμβάνονταν στην οικονομική κατάσταση (ανάλογο του πόθεν έσχες) του 2023. Είναι προφανές ότι ένα μέρος από τα έσοδα καταλήγουν στην τσέπη του Τραμπ, ο οποίος έχει μεγάλη ανάγκη ρευστού εξαιτίας των υπέρογκων δικαστικών εξόδων και εγγυήσεων ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που υποχρεώνεται να καταβάλει προκειμένου να μην κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή ενόσω συνεχίζονται οι δικαστικές περιπέτειες και οι εφέσεις του. Εξάλλου ο μεγαλοεπιχειρηματίας έχει εμπειρία στις τηλεπωλήσεις από το 2009, όταν διαφήμιζε διάφορα πρoϊόντα Trump, από συμπληρώματα διατροφής αμφιβόλου ποιότητος μέχρι κατεψυγμένες μπριζόλες και βότκα.

Εκμετάλλευση της θρησκείας

Για ηθική κατάπτωση και αδίστακτη εκμετάλλευση της θρησκείας κατηγόρησε τον Τραμπ ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, από τα εξέχοντα στελέχη της αφροαμερικανικής κοινότητας. «Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε τη Βίβλο για να βγάλει χρήματα, όχι για κάποιον καλό σκοπό, όχι για τους φτωχούς, αλλά για να πληρώσει τους δικηγόρους που προσπαθούν να τον σώσουν στις υποθέσεις μιας πορνοστάρ (Στόρμι Ντάνιελς) και της εξαπάτησης τραπεζών» είπε ο αιδεσιμότατος σημειώνοντας ότι ο πρώην πρόεδρος είχε το θράσος να τεθεί υπεράνω του Λόγου του Θεού «εγκρίνοντας» τη Βίβλο.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από την Πολιτεία της Τζόρτζια, αιδεσιμότατος Ραφαέλ Γουόρνοκ τόνισε πως η Αγία Γραφή δεν έχει ανάγκη από την έγκριση του Τραμπ και θύμισε ότι ο Ιησούς εκδίωξε τους αργυραμοιβούς από τον Ναό του Σολομώντος. Απαντώντας σε ερώτηση για τον εναγκαλισμό του Ρεπουμπλικανού πολιτικού με την ακραία θρησκευτική Δεξιά, ο Γουόρνοκ υπενθύμισε στους πιστούς τον κίνδυνο από τους λύκους που ενδύονται προβιές προβάτων.

Με λιγότερο τακτ, η σατιρική εκπομπή «Saturday Night Live» εμφάνισε τον Τραμπ να βγαίνει από τον τάφο του Ιησού για να διαφημίσει τη Βίβλο του. Ομως για ορισμένους κύκλους της θρησκευτικής Δεξιάς, ιδιαίτερα των Ευαγγελικών χριστιανών που θεωρούν τον Τραμπ λίγο-πολύ ως Μεσσία, φαίνεται πως η διάδοση της Βίβλου ακόμη και με αυτόν τον τρόπο δεν αποτελεί πρόβλημα και για αυτό απέφυγαν να τον καταγγείλουν.

Αντίθετα, οι ίδιοι κύκλοι καθώς και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σχεδόν στο σύνολό του ξεσπάθωσαν εναντίον του «βλάσφημου» προέδρου Τζο Μπάιντεν που αν και είναι καθολικός, τόλμησε να ορίσει την 31η Μαρτίου ως Ημέρα Διεμφυλικής Ορατότητας, παρότι συνέπεσε εφέτος με την Κυριακή του Πάσχα. Το επιτελείο του Τραμπ αξίωσε από τον Μπάιντεν να ζητήσει συγγνώμη από τους πιστούς ενώ ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον κατήγγειλε τον πρόεδρο ότι πρόδωσε την ουσία του Πάσχα με μια «εξοργιστική και απεχθή» διακήρυξη. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αντριου Μπέιτς απάντησε ότι ως χριστιανός ο πρόεδρος Μπάιντεν γιόρτασε το Πάσχα με την οικογένειά του, ότι υποστηρίζει την αξιοπρέπεια και τις ελευθερίες όλων των Αμερικανών και «ουδέποτε θα καταχραστεί τα θρησκευτικά πιστεύω του για πολιτικούς σκοπούς ή για το κέρδος».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό