19.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τράπεζες: Λαϊκά ομόλογα η απάντηση των κρατών στις χαμηλές αποδόσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Παράδειγμα το Βέλγιο, όπου ένας στους 20 Βέλγους αγόρασαν το ομόλογο, συγκεντρώνοντας 22 δισ. ευρώ

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Αγαπητοί τραπεζίτες, ήρθε η ώρα να ξυπνήσετε… Αυτός ήταν ο τίτλος κεντρικού άρθρου της Βελγικής εφημερίδας LeSoir την Τρίτη, το οποίο σχολίαζε την δυναμική που αρχίζουν να παίρνουν εθνικές πρωτοβουλίες από διάφορα κράτη στην Ευρώπη, τα οποία προσφέρουν επενδυτικά προϊόντα στους πολίτες τους ως εναλλακτική στις πολύ χαμηλές αποδόσεις που επιμένουν να προσφέρουν οι τράπεζες στα δικά τους.  

Αιτία και αφορμή για το άρθρο, το μικρό θαύμα που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του Βελγίου η οποία στις 24 Αυγούστου κινητοποίησε 600.000 μικροκαταθέτες ώστε να αγοράσουν το ομόλογο διάρκειας 1 έτους που εξέδωσε. Ένας στους 20 Βέλγους αγόρασε το ομόλογο και η μικρή χώρα της Κεντρικής Ευρώπης συγκέντρωσε σχεδόν 22δισ€ που αποτελεί ρεκόρ για την ίδια τη χώρα αλλά και πιθανότατα για τα Ευρωπαϊκά ιστορικά σύμφωνα με τις Βελγικές αρχές και ισοδυναμεί με το 5% των καταθέσεων των Βέλγων πολιτών. 

Η «συνδιαλλαγή» κράτους πολιτών αποτελεί winwin για τους μικροκαταθέτες και το δημόσιο.  

Οι πρώτοι εξασφαλίζουν εξαιρετικές αποδόσεις , στην προκειμένη περίπτωση 3,3%, που απέχουν παρασάγγας από αυτά που προσφέρουν οι τράπεζες.  

Το δημόσιο «ρίχνει» το επιτόκιο δανεισμού του αφού στην κυριολεξία «βρέχει» χρήματα και καλύπτει μεγάλο μέρος των δανειακών του αναγκών. Μπόνους η αύξηση της δημοτικότητας της κυβέρνησης, ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ Βίνσεντ Φαν Πέτεγκεμ έχει δει τις μετοχές του να ανεβαίνουν εσχάτως.  

Στους χαμένους οι τράπεζες που χάνουν καταθέσεις. Από τις 634.000 Βέλγους που αγόρασαν το «λαϊκό ομόλογο» , οι 400.000 – 2 στους 3 δηλαδή – σήκωσαν χρήματα από τις καταθέσεις στέλνοντας τα χρήματα κατευθείαν από την τράπεζα τους.  

Το Βέλγιο δεν είναι μόνο του. Μέχρι την Βελγική έκδοση, το ρεκόρ είχε η Ιταλία η οποία των Ιούνιο πούλησε 4ετές ομόλογο σε μικροκαταθέτες συγκεντρώνοντας 18,2δισ€. Οι Ιταλοί πολίτες πλέον διακραττούν το 9,4% του Ιταλικού χρέους όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 4,4%. 

Την ίδια στιγμή οι Ισπανοί πολίτες έχουν στα χέρια τους το 15% των εντόκων γραμματίων που έχει εκδώσει η χώρα της Ιβηρικής.  

Οι γείτονες τους Πορτογάλοι , κάλυψαν φέτος τις μισές χρηματοδοτικές τους ανάγκες στρεφόμενοι προς τους πολίτες.  

Στο κλαμπ , δειλά δειλά , μπαίνει και η χώρα μας καθώς σήμερα τελειώνει η διορία που έχουν οι ιδιώτες για να εγγραφούν δημόσια μέσω τράπεζας ή χρηματιστηριακής εταιρείας και να προμηθευτούν έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου 52 εβδομάδων. Η απόδοση είναι 3,81% και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να προσφέρει έως 15.000€ και τα γραμμάτια μετά και τις αλλαγές στη νομοθεσία είναι αφορολόγητα. 

«Δεν είναι λαϊκό ομόλογο αλλά κάνουμε ένα πρώτο άνοιγμα ώστε οι καταθέτες, οι πολίτες να έχουν εναλλακτικά εργαλεία ενώ πιέζονται εμπράκτως και οι τράπεζες» ήταν το σχόλιο του Κωστή Χατζηδάκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.  

Με δεδομένο ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι αυξήσεις επιτοκίων θα σταματήσουν, μένει να διαπιστωθεί αν οι τράπεζες παίρνουν το μήνυμα…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό