18.2 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Το Qatargate αποτελεί αφορμή λήψης μέτρων θωράκισης της Ε.Ε.

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο θέμα της ενεργειακής ακρίβειας και στους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπισή της αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως η Ευρώπη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια «ειδική έκτακτη συνθήκη» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, τα μέτρα που έχει λάβει ήδη η Ε.Ε. έχουν και βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ χαρακτήρισε επίσης «τραύμα» το Qatargate, εκτιμώντας εντούτοις ότι ταυτόχρονα «μας έδωσε και τη δυνατότητα να πάρουμε και μέτρα προστασίας με πολύ μεγάλες μάλιστα πλειοψηφίες, οι οποίες μπορούν να μας θωρακίσουν ακόμη περισσότερο».

Τέλος και αναφορικά με το τεράστιο πρόγραμμα στήριξης των αμερικανικών επιχειρήσεων απέναντι στον πληθωρισμό που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν, και στην απάντηση της Ευρώπης απέναντι σε αυτό, ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι «η Ευρώπη πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί με τον καλύτερο τρόπο για να προστατεύσει τη δικιά της οικονομία, πάντα βάσει των εκάστοτε διεθνών συνθηκών».

Κύριε Μεϊμαράκη, αυτή τη στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πολύ υψηλό πληθωρισμό, απόρροια της ενεργειακής κρίσης. Πώς μπορεί να επηρεάσει αυτό τους πολίτες και πώς έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα η Ε.Ε.;

«Από την πλευρά της Ευρώπης γίνονται όλες οι προσπάθειες για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Το μίγμα της ενεργειακής πολιτικής είναι εθνική πολιτική.

H Ευρωπαϊκή Ένωση κλήθηκε να ανταποκριθεί με μέτρα και αποφάσεις ώστε να κρατήσει τον πληθωρισμό περιορισμένο. Είναι αλήθεια όμως πως υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις. Αυτό όμως συνέβη γιατί η Ευρώπη δεν έχει αρμοδιότητα για όλα τα ζητήματα. Κάποια θέματα, όπως και η ενέργεια, αφορούν εθνικές πολιτικές.

Πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα, το οποίο απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και κοινές πολιτικές, τόσο για βραχυπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης των πολιτών από την ακρίβεια όσο και μακροπρόθεσμα, ώστε η Ευρώπη να έχει μια αυτονομία στην ενέργεια, να ρίξει το κόστος και να ανταγωνιστεί τις άλλες οικονομίες.

Είναι σίγουρο ότι βρισκόμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση με την ενέργεια λόγω του πολέμου. Αν δεν υπήρχε ο πόλεμος ο πληθωρισμός δεν θα ανέβαινε τόσο, παρότι θα ήταν υψηλός λόγω του κορονοϊού.

Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη στην αρχή της εισβολής, καθώς η Ρωσία ήταν μεγάλος προμηθευτής ενέργειας όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και ευρύτερα. Επειδή το κόστος της ενέργειας είναι βασική παράμετρος του κόστους των προϊόντων, αυτό κατά συνέπεια μετακυλίστηκε στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Σαφώς η ελληνική κυβέρνηση ήταν η πρώτη που αντέδρασε θετικά με το πλαφόν, αλλά για να το καταλάβει αυτό η Ευρώπη πέρασε κάποιο διάστημα.

Η πρόταση της Ε.Ε. για κοινή αγορά φυσικού αερίου ήταν επίσης σωστή, ούτως ώστε να μη διαπραγματεύεται κάθε χώρα ξεχωριστά την τιμή του, αλλά όλες μαζί.

Επομένως τα πρώτα μέτρα που θα έχουν βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επίδραση έχουν ληφθεί από την πλευρά της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε, από τα χρήματα του πακέτου του Ταμείου Ανάπτυξης, να επιδοτηθούν οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Πώς επηρεάζει το Qatargate το Ευρωκοινοβούλιο τώρα, αλλά και εν όψει των εκλογών του 2024;

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Qatargate είναι ένα μεγάλο τραύμα για το Ευρωκοινοβούλιο. Στην πολιτική, το χτίσιμο εμπιστοσύνης μέσα από πολλά χρόνια μπορεί να καταρρεύσει σε μερικές ώρες. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση. Δεν μπορεί να καταρρεύσει πλήρως η εμπιστοσύνη των πολιτών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Είναι το μόνο ευρύτερα θεσμικό όργανο, είναι πολυεθνικό, πολυκομματικό, με εκλεγμένους αντιπροσώπους. Μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της Ευρώπης και την καλύτερη ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων με τις αποφάσεις του.

Το Qatargate μας έδωσε τη δυνατότητα να πάρουμε και μέτρα προστασίας, με πολύ μεγάλες μάλιστα πλειοψηφίες, οι οποίες μπορούν να μας θωρακίσουν ακόμη περισσότερο απέναντι σε κινήσεις που πάντα θα γίνονται και απέναντι σε ανθρώπους που θέλουν να χρηματιστούν».

«Η Ευρώπη θα προστατεύσει την οικονομία της»

Πώς αντιμετωπίζει η Ε.Ε. το μεγάλο πρόγραμμα της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού; Θα απαντήσει;

«Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση στην Επιτροπή. Δεν μπορεί η Ευρώπη να αφήσει τον ανταγωνιστικό της χαρακτήρα απέναντι στις μεγάλες οικονομίες, στην Κίνα, στις ΗΠΑ.

Η Κίνα έχει πλέον μεγάλα προβλήματα λόγω Co-19.

Ούτε όμως μπορούμε να πούμε τι θα κάνει η Ευρώπη μόνο απέναντι στις ΗΠΑ. Η Ευρώπη θα κάνει ό,τι μπορεί με τον καλύτερο τρόπο για να προστατεύσει τη δικιά της οικονομία, πάντα μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ο κορονοϊός προκάλεσε ρήγματα απέναντι στις παγκόσμιες οικονομίες, στις συμφωνίες, στο εμπόριο. Δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο.

Σε αυτό το νέο πλαίσιο πρέπει να δούμε πώς θα τοποθετηθούμε και θα βρούμε τη νέα αρμονική συνεργασία και συνεννόηση όλων αυτών των εθνικών οικονομιών. Αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Ακολουθήσαμε τις ΗΠΑ για τον Co και εμείς πήγαμε τότε στο ευρωομόλογο.

Ζούμε σ’ ένα περιβάλλον που είναι εντελώς αβέβαιο. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις πολύ μακροπρόθεσμες. Οι αγορές πολύ γρήγορα προεξοφλούν τις αποφάσεις, οι πολίτες κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, οπότε δεν είναι μια εύκολη υπόθεση να λάβει η Ευρώπη οποιαδήποτε μακροπρόθεσμα μέτρα».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό