21.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Το Polestar 4 είναι το πιο “πράσινο” μοντέλο της

Ειδήσεις Ελλάδα

Όταν μιλάμε για εκπομπές ρύπων οι περισσότερες εταιρίες αναφέρουν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπει η εκάστοτε έκδοση του εκάστοτε μοντέλου τους αλλά η Polestar είναι διαφορετική. Είναι μία από τις ελάχιστες μάρκες, αν όχι η μοναδική, που ανακοινώνει τις συνολικές εκπομπές ρύπων των μοντέλων της – και όταν λέμε συνολικές, εννοούμε από την παραγωγή κιόλας! Είναι οι περίφημες “Life Cycle Assessment” (LCA) της σουηδικής εταιρίας που εχθές ανακοίνωσε με δικαιολογημένη περηφάνεια ότι το Polestar 4 είναι το πιο περιβαλλοντικά φιλικό μοντέλο στην ιστορία της εκπέμποντας το αντίστοιχο των 19.4 τόνων CO2 στην έκδοση Standard Range με έναν ηλεκτροκινητήρα.
Λογικά, οι υπόλοιπες εκδόσεις εκπέμπουν περισσότερο CO2 με την Long Range που εξοπλίζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα να εκπέμπει το αντίστοιχο των 19.9 τόνων και την Long Range με τους δύο ηλεκτροκινητήρες, το αντίστοιχο των 21.4 τόνων CO2. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στην δημοσιότητα η Polestar, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής και της επεξεργασίας των πρώτων υλών των ηλεκτροκινητήρων αναπαριστά το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών εκπομπών άνθρακα του Polestar 4 με ποσοστό 36-40% ενώ το αλουμίνιο είναι υπεύθυνο για το 23-24% και το ατσάλι/σίδηρος για ένα ποσοστό της τάξης του 20%.

Η εταιρία είναι μία από τις πιο ενεργές στην βιομηχανία αυτοκινήτου όσον αφορά στην προσπάθεια για μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου όχι μόνο των αυτοκινήτων της αλλά και της διαδικασίας παραγωγής τους αναβαθμίζοντας/εκσυγχρονίζοντας τα εργοστάσια της και διατηρώντας ή συνάπτοντας συνεργασίες με προμηθευτές που μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία. Το εργοστάσιο στο οποίο κατασκευάζεται το Polestar 4 στο Hangzhou Bay της Κίνας για παράδειγμα, έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά στην οροφή για να συμπληρώνουν την υδροηλεκτρική ενέργεια ενώ η υψηλότερη χρήση αλουμινίου από χυτήρια που χρησιμοποιούν υδροηλεκτρική ενέργεια μειώνει περαιτέρω τις εκπομπές CO2 στην παραγωγή. Επιπλέον, η Polestar συμπεριέλαβε για πρώτη φορά στην LCA δεδομένα για το ανακυκλωμένο αλουμίνιο που χρησιμοποιείται στο Polestar 4.
Πριν κλείσουμε, να υπενθυμίσουμε ότι το Polestar 4 είναι ένα εντυπωσιακό SUV-coupe μήκους 4.84 μέτρων που προσφέρει από 272 έως 544 ίππους ανάλογα με την διαμόρφωση και έως 600 χιλιόμετρα αυτονομίας στην Long Range έκδοση με έναν ηλεκτροκινητήρα. Παράλληλα, προσφέρει δυνατότητες ταχείας φόρτισης έως 200 kW ενώ ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην βιωσιμότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται και στην καμπίνα. Η εμπορική πορεία του νέου μοντέλου της σουηδικής μάρκας θα ξεκινήσει σύντομα από την Κίνα με την Ευρώπη να ακολουθεί στις αρχές του 2024.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό