23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Το Perseverance έστειλε τους ήχους των τροχών του από τον Άρη

Ειδήσεις Ελλάδα

Αφού έστειλε στη Γη ήχους από τους ανέμους και το όργανο λέιζερ του, το Perseverance της NASA κατέγραψε και έστειλε στον πλανήτη μας τον ήχο από τους μεταλλικούς του τροχούς, καθώς κινούνται πάνω στην επιφάνεια του Άρη.

«Αν άκουγα τέτοιους ήχους ενώ οδηγούσα το αυτοκίνητό μου, θα σταματούσα και θα καλούσα γερανό» είπε χιουμοριστικά ο Ντέιβ Γκρούελ, μηχανικός που ασχολείται με τις κάμερες και τα μικρόφωνα του οχήματος.

Το Perseverance έχει δύο συσκευές καταγραφής, που συμπεριελήφθησαν στο όχημα για να μεταφέρουν στο κοινό την εμπειρία της αποστολής, αλλά έχουν και κάποια επιστημονική αξία, δεδομένου ότι η φύση των ήχων δίνει πληροφορίες για τις φυσικές ιδιότητες της επιφάνειας του Κόκκινου Πλανήτη- πως πόσο μαλακοί ή σκληροί είναι οι βράχοι, για παράδειγμα.

Τα ηχητικά που δημοσιοποιήθηκαν κατεγράφησαν κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής 27 μέτρων από το Perseverance στις 7 Μαρτίου. Σημειώνεται πως οι μηχανικοί είπαν ότι μπορούσαν να ακούσουν και έναν περίεργο ήχο την προέλευση του οποίου δεν μπορούσαν να ταυτοποιήσουν ακόμα.

To Perseverance προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Τζέζερο του Άρη στις 18 Φεβρουαρίου, φέρνοντας μαζί του και ένα μικρό ελικόπτερο από τη Γη. Μέχρι τώρα, το όχημα έχει περάσει τον περισσότερο χρόνο του πραγματοποιώντας δοκιμές στα συστήματα, τα εργαλεία και τα όργανά του. Θα ακολουθήσει πείραμα με το ελικόπτερο.

Το όχημα αναζητά μια κατάλληλη έκταση όπου το δύο κιλών ελικόπτερο, ονόματι Ingenuity, θα μπορεί να προσεδαφιστεί με ασφάλεια στο έδαφος. Προς το παρόν παραμένει δεμένο στην «κοιλιά» του Perseverance.

Όπως αναφέρει το BBC, οι μηχανικοί της NASA έχουν βρει μια πιθανή τοποθεσία, για την οποία θα συζητήσουν εκτενέστερα την επόμενη εβδομάδα.

Η ομάδα του Ingenuity θα έχει 30 αρειανές ημέρες (ή 31 γήινες) για να πραγματοποιήσει μέχρι και πέντε δοκιμαστικές πτήσεις. Μετά θα αρχίσει η κύρια αποστολή- η αναζήτηση ιχνών αρχαίας ζωής και η συλλογή βράχων που θα μπορούν να αποσταλούν στο μέλλον πίσω στη Γη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό