24 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Το Kia Sportage γιορτάζει 30 χρόνια ζωής!

Ειδήσεις Ελλάδα

Ποιος θα το περίμενε πριν από 30 χρόνια ότι το ταπεινό Kia Sportage που το 1993 όταν και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του χρησιμοποιούσε μηχανικά της Mazda, θα μεταμορφωνόταν στο high-tech, ντιζαϊνάτο SUV που βλέπουμε τώρα στον δρόμο και τις εκθέσεις της κορεατικής εταιρίας. Η μεταμόρφωση δεν έγινε από τη μία μέρα στην άλλη βεβαίως και το Kia Sportage μετράει σε αυτά τα 30 χρόνια 5 γενιές και περισσότερες από 7εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, καταφέρνοντας να καθιερωθεί στην αγορά και τις συνειδήσεις του κοινού ως μία αξιόπιστη, πρακτική, ασφαλής και ελκυστική λύση σε μία εξαιρετικά ανταγωνιστική κατηγορία όπου αν δεν το αξίζεις, δεν ξεχωρίζεις.

“Το Kia Sportage ήταν ένα ριζοσπαστικό προϊόν από την πρώτη ημέρα. Κατά τη διάρκεια αυτών των 30 ετών έχει παραμείνει πιστό στις επαναστατικές ρίζες του φέρνοντας κορυφαία ασφάλεια, επιδόσεις και design σε οδηγούς σε ολόκληρο τον κόσμο.“

Δήλωσε ο Tae-Hun Lee, Αντιπρόεδρος και επικεφαλής του τμήματος Global Operations της Kia.

Η πρώτη γενιά του Sportage έχει ιδιαίτερη σημασία για την Kia καθώς ήταν το πρώτο μοντέλο που έκανε εξαγωγή στις παγκόσμιες αγορές και κατάφερε να διεισδύσει σε μία κατηγορία που διαμορφωνόταν εκείνη την εποχή χάρη στον σχεδιασμό του, την ευρύχωρη καμπίνα και το γεγονός ότι πρόσφερε τις δυνατότητες ενός πλαισίου τύπου σκάλας με ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τετρακίνηση και την οδική συμπεριφορά ενός τυπικού sedan χάρη στην ανάρτηση με ελατήρια/αμορτισέρ στον πίσω άξονα. Αξίζει να αναφέρουμε δε ότι το Sportage ήταν το πρώτο μοντέλο που πρόσφερε αερόσακους γονάτων και όλα αυτά, του επέτρεψαν να αφήσει το στίγμα του στην αγορά των Η.Π.Α.  καθιερώνοντας την Kia ως μάρκα στην Β. Αμερική!

Για την δεύτερη γενιά, η κορεατική μάρκα επέλεξε την λύση ενός monocoque πλαισίου βελτιώνοντας περαιτέρω την άνεση και την ποιότητα κύλισης και εκμεταλλευόμενο την στροφή του κοινού στα SUVs κάθε είδους, κατάφερε να διπλασιάσει τις πωλήσεις του σε σύγκριση με την πρώτη γενιά. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι χάρη στην ιδιαίτερη έμφαση των μηχανικών στην ποιότητα και την ασφάλεια, η 2η γενιά του Sportage κατέκτησε την πρώτη θέση στην έκθεση Automotive Performance, Execution and Layout (APEAL) της J.D. Power το 2005 αποδεικνύοντας το άλμα προόδου από την μία γενιά στην επόμενη.

Η τρίτη γενιά, γνωστή και ως Sportage R (εκ του Revolution) φόρεσε το πρωτοποριακό του πνεύμα στο αμάξωμα με το εντυπωσιακό design. Η ελκυστικότητα του αποδεικνύεται σε παγκόσμια βάση από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας αυτής της γενιάς στην αγορά, το Sportage ξεπέρασε τις 2 εκατομμύρια πωλήσεις ενώ η υιοθέτηση της “Tiger Nose” γρίλιας κέρδισε στο μοντέλο πολλαπλά βραβεία σχεδιασμού μεταξύ των οποίων το iF Design και το Red Dot. Εντυπωσιακές ήταν και οι επιδόσεις του στον τομέα της ασφάλειας ενώ η J.D. Power πιστοποίησε μέσα από τις έρευνες της τόσο την αρχική ποιότητα (Initial Quality Study 2013) όσο και την αξιοπιστία (Vehicle Dependability Study 2015).

Η επόμενη γενιά του Sportage εστίασε ακόμα περισσότερο στην ασφάλεια, την άνεση και την πρακτικότητα ενώ από αυτήν άρχισαν να ενσωματώνονται στον εξοπλισμό προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. Από αυτήν άρχισε και το downsizing στους κινητήρες ενώ η 4η γενιά συνέχισε την επιτυχημένη εμπορική πορεία του μοντέλου κατοχυρώνοντας ήδη από το λανσάρισμα της στην αγορά το 2015 τον τίτλο του μοντέλου με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως για την Kia – έναν τίτλο που το Sportage εξακολουθεί να έχει για 8η συνεχόμενη χρονιά, μέχρι σήμερα.

Σήμερα και πιο συγκεκριμένα από το 2021, κυκλοφορεί η 5η γενιά του δημοφιλούς SUV, με ακόμα πιο μοντέρνα εμφάνιση και μία ευρεία γκάμα κινητήριων συνόλων που καλύπτουν όλα τα γούστα αλλά και την ανάγκη για εξηλεκτρισμό της γκάμας. Το πού θα οδηγηθεί στο μέλλον το Kia Sportage είναι άγνωστο σε εμάς αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η εταιρία έχει θέσει τις βάσεις και δείχνει να έχει πιάσει τον σφυγμό της αγοράς τόσο όσον αφορά στο design όσο και στις απαιτήσεις των πελατών. Η αντικατάσταση ενός τόσο επιτυχημένου μοντέλου μπορεί να είναι δύσκολη λοιπόν, η Kia δείχνει να έχει βρει την σωστή κατεύθυνση όμως.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό