18.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Το James Webb φωτογράφισε 500 χιλιάδες άστρα στο κέντρο του γαλαξία μας

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα μοναδικό θέαμα που κατέγραψε το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκεύασε ο άνθρωπος έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η NASA .

Το James Webb με τα καταπληκτικά του όργανα διείσδυσε στο πυκνό και κατά δύσκολα ορατό σε λεπτομέρειες κέντρο του γαλαξία μας όπου κυριαρχούν αστρικά σφαιρωτά σμήνη και βέβαια ο Τοξότης Α*, η τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας η οποία εκτιμάται ότι έχει μάζα περίπου τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και παράγει διαφόρων ειδών κοσμικά φαινόμενα.

Το James Webb φωτογράφισε ένα τμήμα της περιοχής Sagittarius C και στην εικόνα καταγράφονται περίπου 500 χιλιάδες άστρα μαζί με κάποιες κοσμικές δομές και αντικείμενα που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αναγνωρίσουν οι επιστήμονες που μελετούν την εικόνα.

Όπως είναι ευνόητο η εικόνα αυτή ρίχνει φως και αποκαλύπτει λεπτομέρειες του γαλαξιακού μας κέντρου που θα βοηθήσουν τους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει εκεί.

«Η εικόνα από τον Γουέμπ είναι εκπληκτική και η επιστήμη που θα πάρουμε από αυτήν είναι ακόμη καλύτερη», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της ομάδας παρατήρησης Σάμουελ Κρόου, προπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στο Σάρλοτσβιλ.

“Τα τεράστια αστέρια είναι εργοστάσια που παράγουν βαριά στοιχεία στους πυρηνικούς πυρήνες τους, επομένως η καλύτερη κατανόηση τους είναι σαν να μαθαίνεις την ιστορία προέλευσης μεγάλου μέρους του σύμπαντος.”

Το 2021, ο κόσμος έγινε μάρτυρας ενός χριστουγεννιάτικου θαύματος καθώς η NASA εκτόξευσε το μεγαλύτερο και ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο στη μεγάλη άβυσσο.

Η συλλογική προσπάθεια από ανθρώπους σε χιλιάδες χώρες που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990 οδήγησε στη γέννηση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb (JWST).

Έχει τραβήξει εκπληκτικές φωτογραφίες του σύμπαντος, αλλά και οδήγησε σε ανακαλύψεις που, αν και εκπληκτικές, ήταν δύσκολο να φωτογραφηθούν — αλλά μας έδωσαν μερικές εντυπωσιακές εικόνες.

«Δεν υπήρξαν ποτέ δεδομένα υπέρυθρων σε αυτήν την περιοχή με το επίπεδο ανάλυσης και ευαισθησίας που έχουμε με το Webb, επομένως βλέπουμε πολλά χαρακτηριστικά εδώ για πρώτη φορά», είπε ο κ. Κρόου.

Ο Rubén Fedriani, ένας συν-ερευνητής του έργου στο Instituto Astrofísica de Andalucía στην Ισπανία, είπε: «Το γαλαξιακό κέντρο είναι ένα πολυσύχναστο, ταραχώδες μέρος.

«Υπάρχουν τυρβώδη, μαγνητισμένα νέφη αερίου που σχηματίζουν αστέρια, τα οποία στη συνέχεια προσκρούουν στο περιβάλλον αέριο με τους ανέμους, τους πίδακες και την ακτινοβολία που εκρέουν.

«Ο Webb μας έχει παράσχει έναν τόνο δεδομένων για αυτό το ακραίο περιβάλλον και μόλις αρχίζουμε να το σκαλίζουμε».

Δείτε κάποιες:

φωτό NASA, ESA, CSA, STScI, and S. Crowe (University of Virginia)

φωτό NASA, ESA, CSA, STScI, and S. Crowe (University of Virginia)

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό