19 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Το James Webb μας δείχνει πως θα μπορούσε να είναι ο Ήλιος μας όταν γεννήθηκε

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Ήλιος μας έχει ηλικία μεγαλύτερη των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών, αλλά, αν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο και να τον φωτογραφίσουμε την ώρα της γέννησης του, ενδεχομένως θα βλέπαμε κάτι παρόμοιο με αυτό που αποκαλύπτει στην τελευταία φωτογραφία του το James Webb Space Telescope. Το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο φωτογράφισε ένα «άστρο – μωρό» στον αστερισμό του Ωρίωνα, το οποίο εκτοξεύει πίδακες ενέργειας και συνταράσσεται από ισχυρές δονήσεις.

Κοιτάζοντας την εικόνα γίνεται εμφανές πως η γέννηση και η συνακόλουθη ανάπτυξη ενός άστρου είναι μια εξαιρετικά βίαιη διαδικασία. Ως εκ τούτου, τα αρκετά κρουστικά κύματα και οι πίδακες ενέργειας, όπως αυτά που φαίνονται σε αυτή την εικόνα, είναι συνηθισμένα όταν γεννιέται ένα άστρο.

Το HH 212 βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.300 ετών φωτός από τη Γη και βρίσκεται πολύ κοντά στα τρία φωτεινά αστέρια που απαρτίζουν τη Ζώνη του Ωρίωνα, έναν εμβληματικό αστερισμό που είναι συχνά ορατός στον νυχτερινό ουρανό. Η φωτογραφία του James Webb από αυτό το αστέρι-μωρό παρουσιάζει τεράστιες και εντυπωσιακές εκροές αερίων, οι οποίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πιθανώς να χρησιμεύουν για τη διευθέτηση της γέννησης του.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αρχέγονος αστέρας είναι ηλικίας περίπου 50.000 ετών. Αναφέρουν, επίσης, ότι ο Ήλιος μας πιθανόν να του έμοιαζε πολύ όταν βρισκόταν σε αυτή την ηλικία. Οι πίδακες που βλέπουμε εδώ, οι οποίοι παρουσιάζουν και ενδείξεις για τοξοειδείς κρούσεις, χρησιμεύουν πιθανότατα για να βοηθήσουν το άστρο να μην περιστρέφεται ανεξέλεγκτα, γεγονός που θα το έκανε να διαλυθεί.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό