17.1 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Το GMC Sierra EV Denali είναι το νέο ηλεκτρικό pickup για τις Η.Π.Α.

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Ford F-150 Lightning αποκτά έναν ακόμα σοβαρό αντίπαλο από την General Motors καθώς μετά το αμιγώς ηλεκτρικό Chevrolet Silverado, η αμερικανική εταιρία είναι έτοιμη να ρίξει στην… αρένα το GMC Sierra EV. Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό pickup παρουσιάζεται σήμερα στην κορυφαία του, τόσο από πλευράς επιδόσεων όσο και πολυτέλειας έκδοση και οι πρώτες παραδόσεις είναι προγραμματισμένες για τις αρχές του 2024 αλλά τα βιβλία παραγγελιών αναμένεται να γεμίσουν αρκετά γρήγορα αν συνεχιστούν οι τάσεις που είδαμε στα άλλα ηλεκτρικά pickups της κατηγορίας.

Δύο λέξεις περιγράφουν κατά τη γνώμη μου το GMC Sierra EV Denali Edition 1, όπως είναι το πλήρες όνομα του: επιβλητικό και premium. Σχεδιαστικά είναι δύσκολο να κάνεις ένα pickup να ξεχωρίζει αλλά η ομάδα της GMC επένδυσε στη δημιουργία μίας χαρακτηριστικής μάσκας με τα μεγάλα LED φώτα ημέρας ψηλά, την κλειστή γρίλια που φιλοξενεί το λογότυπο της εταιρίας και έναν προφυλακτήρα με τα κυρίως φωτιστικά σώματα και design που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του μοντέλου. Κατά τα άλλα, ξεχωρίζουμε το μυώδες καπό και τις τεράστιες ζάντες ελαφρού κράματος 24 ιντσών αλλά η πολυτελής και high-tech καμπίνα είναι αυτή που κλέβει την παράσταση. Εκεί υπάρχει ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων 11 ιντσών που συμπληρώνεται από ένα σύστημα head-up display 14 ιντσών και την κεντρική οθόνη του συστήματος infotainment που μετρά 16.8 ίντσες! Η GMC εξόπλισε το εσωτερικό με άφθονα διακοσμητικά από ξύλο, δερμάτινα καθίσματα, αλουμινένιες λεπτομέρειες καθώς και ένα ηχοσύστημα της Bose που θα καλύψει ακόμα και τους ποιο απαιτητικούς.

Όσον αφορά στα μηχανικά, το GMC Sierra EV βασίζεται στην Ultium αρχιτεκτονική της General Motors και όπως αποκάλυψε η αμερικανική εταιρία, οι δύο ηλεκτροκινητήρες του παρέχουν συνδυαστικά έως και 764 ίππους με 1.063 Nm ροπής στο “Max Power” mode οδήγησης. Χάρη σε αυτούς, το μεγάλο ηλεκτρικό pickup είναι σε θέση να επιταχύνει στα 100 km/h σε περίπου 4.5 δευτερόλεπτα ενώ η δυνατότητα ρυμούλκησης αγγίζει τα 4.309 κιλά και το ωφέλιμο φορτίο τα 590 κιλά. Πληροφορίες αναφορικά με την μπαταρία δεν έχουμε καθώς η GMC δηλώνει μονάχα ότι εξασφαλίζει αυτονομία της τάξης των 644 χιλιομέτρων ενώ όταν εξαντληθεί το φορτίο, παρέχει δυνατότητες ταχείας φόρτισης έως 350 kW, που σημαίνει ότι αναπληρώνει 160 χιλιόμετρα εμβέλειας σε περίπου 10 λεπτά. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης δε, το σύστημα “Onboard Power Station Pro” επιτρέπει στο GMC Sierra EV να μετατραπεί σε… power bank, τροφοδοτώντας με 10.2 kW διάφορα ηλεκτρονικά ενώ με την “κατάλληλη διαμόρφωση” και κάποια “επιπλέον προϊόντα και υπηρεσίες από την GM Energy Ultium Home Line” μπορεί να τροφοδοτήσει τις βασικές συσκευές ενός σπιτιού για έως και 21 ημέρες!

Τέλος, να αναφέρουμε πως το ηλεκτρικό pickup της GMC εξοπλίζεται με ένα σύστημα αερανάρτησης που επιτρέπει την μεταβολή της απόστασης από το έδαφος έως και κατά 5 εκατοστά αλλά και το σύστημα τετραδιεύθυνσης που είδαμε και στο Hummer EV, μαζί με την εντυπωσιακή και πρακτική “Crabwalk” λειτουργία. Η τιμή του Sierra EV Denali Edition 1 διαμορφώνεται στα 107.000 δολάρια αλλά σύντομα θα αποκαλυφθούν επιπλέον εκδόσεις, σε χαμηλότερες τιμές, με την βασική να ξεκινά από τα $50.000 περίπου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό