26.3 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Το BMW Art Car της Julie Mehretu γιορτάζει την παγκόσμια πρεμιέρα του

Ειδήσεις Ελλάδα

Από το 1975 οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα BMW Art Cars έχουν συμμετάσχει διάσημοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Η πρωτοβουλία προήλθε από τον Γάλλο οδηγό αγώνων και λάτρη της τέχνης Hervé Poulain, ο οποίος, σε συνεργασία με τον τότε επικεφαλής της BMW Motorsport, Jochen Neerpasch, ζήτησε από τον φίλο του καλλιτέχνη, Alexander Calder, να ζωγραφίσει ένα αυτοκίνητο. Το αποτέλεσμα ήταν μια BMW 3.0 CSL που συμμετείχε στις 24 Ώρες του Le Mans το 1975 και γρήγορα λατρεύτηκε από το κοινό. Έτσι γεννήθηκε η BMW Art Car Collection. Στα χρόνια που ακολούθησαν, διάσημοι καλλιτέχνες όπως οι Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Esther Mahlangu, Da Hockney, Jenny Holzer, Ólafur Elíasson και Jeff Koons προσέθεσαν στη συλλογή και άλλα BMW Art Car, ο καθένας σύμφωνα με το δικό του ξεχωριστό στυλ και τώρα είναι η σειρά της Julie Mehrety, μίας παγκοσμίου φήμης αμερικανίδας ζωγράφου με ρίζες από την Αιθιοπία, να εκφραστεί με καμβά την BMW M Hybrid V8.

Ο χώρος, η κίνηση και η ενέργεια αποτελούσαν πάντα κεντρικά μοτίβα στις καλλιτεχνικές δημιουργίες της Julie Mehretu. Για τον σχεδιασμό του 20ου  BMW Art Car, η καλλιτέχνιδα μετέτρεψε για πρώτη φορά μια δισδιάστατη εικόνα σε μια τρισδιάστατη αναπαράσταση, με την οποία κατάφερε να προσδώσει στη μορφή τον απαραίτητο δυναμισμό. Ως αφετηρία για το νέο της δημιούργημα, η Julie Mehretu χρησιμοποίησε τη φιλοσοφία χρωμάτων και μορφών από τον μνημειώδη πίνακά της “Everywhen” (2021 – 2023). Το έργο εκτίθεται αυτή τη στιγμή στη μεγάλη αναδρομική έκθεση της καλλιτέχνιδας στο Palazzo Grassi στη Βενετία και στη συνέχεια θα αποτελέσει μέρος της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) στη Νέα Υόρκη, στο οποίο έχει χορηγηθεί ως δωρεά.

Η αφηρημένη μορφή προκύπτει από φωτογραφίες, οι οποίες έχουν τροποποιηθεί ψηφιακά και τοποθετούνται επάλληλα σε διάφορα στρώματα από πλέγματα κουκκίδων, πέπλα σε νέον χρώματα και μαύρα σύμβολα που χαρακτηρίζουν το έργο της Mehretu. «Στο στούντιο όπου είχα το μοντέλο της BMW M Hybrid V8 καθόμουν μπροστά στον πίνακα και σκεφτόμουν: Τι θα συνέβαινε αν αυτό το αυτοκίνητο περνούσε μέσα από αυτόν τον πίνακα και επηρεαζόταν από αυτόν», σχολιάζει η Julie Mehretu. «Η ιδέα ήταν να κάνω ένα remix, ένα μωσαϊκό του πίνακα. Έβλεπα συνέχεια τον πίνακα να διαπερνά το αυτοκίνητο. Ακόμη και τα νεφρά του αυτοκινήτου ρουφούσαν τον πίνακα».
Το πάντρεμα εικόνας και οχήματος πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια τρισδιάστατης χαρτογράφησης, με την οποία το μοτίβο μεταφέρθηκε στις γραμμές του αυτοκινήτου. Η περίτεχνη περιβολή επιτρέπει στην ειδικά σχεδιασμένη BMW M Hybrid V8 να λάβει μέρος στις 24 Ώρες του Le Mans. Οι οδηγοί, Sheldon van der Linde (RSA), Robin Frijns (NED) και René Rast (GER) της BMW Motorsport, θα συμμετάσχουν με το 20ο BMW Art Car με αριθμό εκκίνησης 20 στο Circuit de la Sarthe στις 15 Ιουνίου. Όπως και αυτοί, έτσι και η Julie Mehretu περιμένει με ανυπομονησία τον αγώνα: “Πήγα να δω τον αγώνα της BMW M Hybrid V8 στη Daytona και αυτή η εμπειρία ήταν συγκλονιστική. Σχεδιαστές, μηχανικοί, αεροδυναμιστές και τόσα άλλα δημιουργικά μυαλά εργάζονται για να φέρουν αυτό το όχημα στα όριά του. Όταν τώρα βγει στην πίστα, θα εκπληρωθούν τόσα πολλά όνειρα”.

Μέχρι την ημέρα πραγματοποίησης του αγώνα, το BMW Art Car της Julie Mehretu θα κάνει την εμφάνισή του στην Concorso d’Eleganza στη Villa d’Este που θα πραγματοποιηθεί στη λίμνη Κόμο, οδεύοντας προς το Le Mans. Στο πλαίσιο της έκθεσης των ιστορικών οχημάτων που διοργανώνεται από το BMW Group και το Grand Hotel Villa d’Este, η Julie Mehretu θα παρουσιάσει την 20ή έκδοση της συλλογής των BMW Art Car η οποία θα φιλοξενηθεί στους χώρους της Villa Erba μαζί με τα BMW Art Car των Alexander Calder (1975), Frank Stella (1976), Roy Lichtenstein (1977), Andy Warhol (1979), Jenny Holzer (1999) και Jeff Koons (2010), τα οποία έκαναν επίσης το αγωνιστικό τους ντεμπούτο στο Le Mans. Η Julie Mehretu θα μιλήσει για τη δημιουργία του 20ου BMW Art Car σε μια καλλιτεχνική συζήτηση με τον Adrian van Hooydonk, επικεφαλής του BMW Group Design, την Κυριακή 26 Μαΐου 2024.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό