22.1 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Το Ariel Atom γίνεται ολοένα και καλύτερο… και ταχύτερο!

Ειδήσεις Ελλάδα

Ας ξεκινήσουμε με κάτι απολύτως βασικό. Κανένα Ariel Atom στην ιστορία του μοντέλου δεν ήταν και δεν είναι αργό. Μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2000 με μοναδικό στόχο να είναι όσο το δυνατόν πιο “ωμό”, πιο αναλογικό, πιο σκληροπυρηνικό και πιο γρήγορο γίνεται. Ακόμα και το πρώτο Ariel Atom που εξοπλιζόταν με έναν ατμοσφαιρικό 1800άρη βενζινοκινητήρα της Rover ήταν… αρκετά γρήγορο. Μιλάμε για ένα όχημα που ζυγίζει μέσες-άκρες γύρω στα 650 κιλά, οπότε οτιδήποτε πάνω από τα 100 άλογα αρκεί. Πόσο μάλλον τα 400 άλογα που προσφέρει η πιο πρόσφατη έκδοση που παρουσίασε η αγγλική εταιρία στο Goodwood Festival of Speed.

Η πρώτη φορά που το Ariel Atom εξοπλίστηκε με έναν κινητήρα της Honda ήταν πριν από 16 χρόνια και το ολοκαίνουριο Atom 4R συνεχίζει αυτή την παράδοση φιλοξενώντας στο κέντρο του τον δίλιτρο, υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα του Civic Type R. Το standard Atom 4 διαθέτει τον ίδιο κινητήρα με την ιπποδύναμη που παράγει στο ιαπωνικό hot-hatchback αλλά για το Atom 4R η Ariel χρησιμοποίησε ένα δικό της set-up που αυξάνει την ιπποδύναμη στα 400 άλογα και την ροπή στα 500 Nm!

Συνδυάζεται δε αποκλειστικά με ένα 6-τάχυτο, σειριακό κιβώτιο με paddles στο τιμόνι για να στείλει την δύναμη στους τροχούς του πίσω άξονα και δεν χρειάζεται να φανταστείς πόσο γρήγορο είναι καθώς η εταιρία παρέχει κάποιες βασικές μετρήσεις: το σπριντ στα 96 km/h ολοκληρώνεται σε μόλις 2.7 δευτερόλεπτα ενώ για το 0-161 km/h χρειάζονται μόλις 6.5 δευτερόλεπτα! Η τελική ταχύτητα από την άλλη, αγγίζει τα 274 km/h για όποιον είναι αρκετά ικανός και θαρραλέος ώστε να εξερευνήσει αυτό το όριο του μοντέλου.

Τα καλά δεν σταματούν εδώ όμως. Το Ariel Atom 4R εξοπλίζεται με ένα σετ εξαιρετικών αμορτισέρ και ελατηρίων της Ohlins, carbon-ceramic σύστημα πέδησης με 4-πίστονες δαγκάνες της AP Racing, ανθρακονημάτινες ζάντες και σύστημα ABS που ρυθμίζεται σε 12 διακριτά στάδια. Αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά και ο ιδιοκτήτης-οδηγός αναζητά κάθε πιθανό δέκατο του δευτερολέπτου στην πίστα, η Ariel προσφέρει προαιρετικά και ένα πλήρες αεροδυναμικό πακέτο που αυξάνει δραματικά την παραγόμενη downforce και επιτρέπει την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του μοντέλου.

Κι όλα αυτά, για λιγότερο από 65.000 λίρες Αγγλίας που ναι μεν είναι ένα εξωφρενικό ποσό για ένα τόσο ειδικό όχημα αλλά από την άλλη, η Ariel δεν απευθύνεται σε… φυσιολογικούς ανθρώπους!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό