20.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Το 98% των Ευρωπαίων αναπνέει τοξικό αέρα, αναφέρει έρευνα του Guardian

Ειδήσεις Ελλάδα

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 98% των ανθρώπων ζουν σε περιοχές με εξαιρετικά επιβλαβή ρύπανση λεπτών σωματιδίων που υπερβαίνουν το όριο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια «σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας», λόγω της επικίνδυνης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με τις επιπτώσεις της να επηρεάζουν το σύνολο των ανθρώπων που ζουν στην ήπειρο.σύμφωνα με έρευνα του Guardian.

Η ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν χρησιμοποιώντας μεθοδολογία αιχμής, η οποία συμπεριλαμβάνει λεπτομέρειες από δορυφορικές εικόνες και μετρήσεων από περισσότερους από 1.400 σταθμούς παρακολούθησης εδάφους, αποκαλύπτει ότι το 98% των ανθρώπων ζουν σε περιοχές με εξαιρετικά επιβλαβή ρύπανση λεπτών σωματιδίων που υπερβαίνουν το όριο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη είναι η Βόρεια Μακεδονία. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα ζουν σε περιοχές με τετραπλάσια υπέρβαση του ορίου που προβλέπουν οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για τα PM2,5, ενώ τέσσερις περιοχές βρέθηκαν να έχουν σχεδόν εξαπλάσια ατμοσφαιρική ρύπανση, μεταξύ των οποίων και η πρωτεύουσά τους, τα Σκόπια.

Η Ανατολική Ευρώπη είναι σημαντικά χειρότερη από τη δυτική Ευρώπη, εκτός από την Ιταλία, όπου περισσότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων που ζουν στην κοιλάδα του Πάδου και τις γύρω περιοχές στα βόρεια της χώρας αναπνέουν αέρα που είναι τέσσερις φορές πάνω από το όριο κινδύνου του ΠΟΥ σχετικά με τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια.

Ο Guardian συνεργάστηκε με ειδικούς σε θέματα ρύπανσης για να δημιουργήσει έναν διαδραστικό χάρτη που αποκαλύπτει τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο στην ήπειρο.

Οι μετρήσεις αναφέρονται στα PM2,5 – μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που παράγονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, μερικά από τα οποία μπορούν να περάσουν μέσω των πνευμόνων και στην κυκλοφορία του αίματος, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε όργανο του σώματος. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ αναφέρουν ότι οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM2,5 δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3). Η νέα ανάλυση διαπίστωσε ότι μόνο το 2% του πληθυσμού της Ευρώπης ζει σε περιοχές εντός αυτού του ορίου. Οι ειδικοί λένε ότι η ρύπανση από PM2,5 προκαλεί περίπου 400.000 θανάτους ετησίως σε ολόκληρη την ήπειρο.

«Πρόκειται για μια σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Roel Vermeulen, καθηγητής περιβαλλοντικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας ερευνητών σε όλη την ήπειρο που συγκέντρωσε τα δεδομένα. «Αυτό που βλέπουμε ξεκάθαρα είναι ότι σχεδόν όλοι στην Ευρώπη αναπνέουν ανθυγιεινό αέρα».

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης:

Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι σε επτά χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπως Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Σλοβακία και Ουγγαρία έχουν διπλάσια καθοδήγηση από τον ΠΟΥ.

Πάνω από το μισό του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας ζει με τετραπλάσιο αριθμό από το όριο του ΠΟΥ.Στη Γερμανία, τα τρία τέταρτα του πληθυσμού ζει με περισσότερο από το διπλάσιο του ΠΟΥ. Στην Ισπανία το ποσοστό αυτό είναι 49%, και στη Γαλλία είναι 37%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα τρία τέταρτα του πληθυσμού ζουν σε περιοχές όπου η έκθεση είναι από μία έως δύο φορές μεγαλύτερη από την καθοδήγηση του ΠΟΥ, με σχεδόν το ένα τέταρτο πάνω από αυτήν.

Σχεδόν 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν σε περιοχές με μικρές συγκεντρώσεις σωματιδίων που είναι τουλάχιστον τετραπλάσιες από τις οδηγίες του ΠΟΥ.

Στη Σουηδία, αντίθετα, δεν υπάρχει περιοχή όπου τα PM2,5 φθάνουν περισσότερο από το διπλάσιο του αριθμού του ΠΟΥ, και ορισμένες περιοχές στη βόρεια Σκωτία είναι από τις λίγες σε όλη την Ευρώπη που πέφτουν κάτω από αυτό. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό