22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Το 70-80% της «διπλής δόσης» του ΕΝΦΙΑ Οκτωβρίου έχει πληρωθεί από τους φορολογούμενους

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το υψηλό χρέος και τα ελλείμματα είναι τα δύο θέματα που απασχολούν την Επιτροπή για την Ελλάδα. Μπορεί οι ευρωπαίοι ιθύνοντες να είναι ευχαριστημένοι από την ανάκαμψη της χώρας, όπως άλλωστε αναφέρουν στα reports τους και οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, αλλά η επιστροφή του δείκτη Χρέους / ΑΕΠ πάνω από το 200% (πιθανολογείται ότι η χρονιά θα κλείσει στο 210%) και, κυρίως, η διεύρυνση των ελλειμμάτων για πολλούς και διαφορετικούς λόγους αποτελούν τα ‘ελληνικά προβλήματα’ στις Βρυξέλλες και στην Φραγκφούρτη (ΕΚΤ). Υπό κανονικές συνθήκες η ελληνική οικονομία δεν θα ήταν πρόβλημα. Όμως σε συνθήκες αυξανόμενου πληθωρισμού και πολλών δεσμεύσεων για αποζημιώσεις (φυσικές καταστροφές, ενέργεια για αδύναμα νοικοκυριά κ.ά.) και με δεδομένο το ‘αμαρτωλό παρελθόν’ της χώρας, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στελέχη της ΕΚΤ έχουν αρχίσει να ρίχνουν εντατικές ματιές στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαίοι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου και κατά το α’ τρίμηνο 2022 θα έχουν εντατικούς ελέγχους και στα δημοσιονομικά μεγέθη και στις τραπεζικές εξελίξεις (μέσω ΕΚΤ). Σε ότι αφορά τα ελλείμματα, έχουν ποσοτικοποιηθεί οι μελλοντικές εισροές είτε μέσω φορολογίας είτε μέσω άντλησης κεφαλαίων. Μέσω φορολογίας αυτό που ζητουν οι ευρωπαίοι είναι να επιστρέψει η κανονικότητα στην πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων. Το γεγονός ότι κάθε μήνα αυξάνονται οι οφειλές (μη πληρωμές φόρων) προς το δημόσιο τους προβληματίζει ιδιαίτερα. Επίσης ζητούν στις έκτακτες καταστάσεις να συσχετιστούν οι αποζημιώσεις με την φορολογική συμπεριφορά των αιτούντων. Η λογική είναι ότι το κράτος δεν μπορεί να προστατέψει κάποιους που αδιαφορούν για την κοινή οικονομική κατάσταση. 

Βέβαια το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο να πληρωθούν αποζημιώσεις σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών ή στην περίπτωση κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, τα πρώτα μηνύματα για την διπλή δόση του Οκτωβρίου είναι ότι έχουν πληρώσει το 70-80% των φορολογουμένων, δηλαδή υπάρχει μία απόκλιση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ περίπου. Το Υπ.Οικ. δεσμεύεται ότι θα κλείσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022 τα όποια δημοσιονομικά κενά.

Έξοδοι στις αγορές το 2022

Σύμφωνα με την CITI, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων ύψους 10 δις ευρώ το 2022 όπου η στήριξη της ΕΚΤ, είτε συνεχιστεί ή όχι, θα είναι σαφώς μικρότερη από ό,τι το 2020 και 2021 όπου υπερκάλυπτε την εκδοτική δραστηριότητα του ΟΔΔΗΧ. Η πρώτη έξοδος στις αγορές, εκτιμά η Citi, θα γίνει τον Ιανουάριο 2022 με άντληση τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ. Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση που θα είναι οι αγορές εκείνη την περίοδο. Εάν υπάρχει αύξηση επιτοκίων, το ελληνικό δημόσιο θα κρίνει εάν μπορεί να δανειστεί με πάνω από 2% χωρίς να αυξηθεί υπέρμετρα το χρέος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό