16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Το 52% των Γερμανών λέει «nein» στην αποστολή πυραύλων κρουζ στην Ουκρανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Η πλειονότητα των Γερμανών δεν επιθυμεί την αποστολή πυραύλων κρουζ στην Ουκρανία, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις της έναντι της Ρωσίας. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ARD.

To 52% των Γερμανών που συμμετείχαν στην έρευνα χαρακτήρισε «κακή ιδέα» το να παραδοθούν στην Ουκρανία πύραυλοι κρουζ μακρού βεληνεκούς Taurus. Το 36% τάχθηκε υπέρ της κίνησης αυτής, ενώ ένα 12% δεν είχε γνώμη.

Ανατολικά κρατίδια και ψηφοφόροι AfD κατηγορηματικά αντίθετοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των κατοίκων των ανατολικών κρατιδίων της Γερμανίας η αντίθεση στην αποστολή πυραύλων στην Ουκρανία εκτινάσσεται στο 70%. Στη δυτική Γερμανία αντιθέτως το 47% τάχθηκε κατά, το 40% υπέρ, με τους υπόλοιπους να εμφανίζονται αναποφάσιστοι.

Ενδιαφέρον έχουν οι διαφορές στα ποσοστά ανάλογα και με τις πολιτικές/κομματικές προτιμήσεις των ερωτηθέντων. Μεταξύ όσων δήλωσαν ψηφοφόροι του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το 76% τάχθηκε εναντίον της παράδοσης πυραύλων κρουζ στην Ουκρανία. Αντίθετα μεταξύ των ψηφοφόρων των Πρασίνων το 68% τάχθηκε υπέρ.

Διστακτικός ο Όλαφ Σολτς

Η ουκρανική κυβέρνηση ζητάει εδώ και καιρό από τη γερμανική να της προμηθεύσει πυραύλους Taurus. Ωστόσο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς φέρεται να διστάζει.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας για καιρό επικρινόταν πως αργοπορούσε ως προς την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022, ωστόσο πλέον διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον εφοδιασμό με όπλα και πυρομαχικά των δυνάμεων του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων ιδίως αρμάτων μάχης και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη, τηλεφωνικά και μέσω διαδικτύου, σε δείγμα 1.216 πολιτών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό