24.1 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Το τραπεζάκι σε όρθια θέση και το κινητό σε λειτουργία πτήσης

Ειδήσεις Ελλάδα

Το πλήρωμα των αεροσκαφών και ειδικοί σε θέματα ασφάλειας πτήσεων απαντούν στις πιο συχνές ερωτήσεις των επιβατών και σας βοηθούν να μάθετε τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις οδηγίες ασφαλείας κατά τη διάρκεια των ταξιδιών.

Γιατί πρέπει να έχετε το κάθισμά σας όρθιο κατά την απογείωση και την προσγείωση;

Το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών ζητά από τους επιβάτες να κρατούν τα καθίσματά τους όρθια κατά την απογείωση και την προσγείωση, καθώς αυτές είναι οι πιο πιθανές στιγμές για να αντιμετωπίσετε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης με ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας. Σε περίπτωση επείγουσας προσγείωσης ή εκκένωσης του αεροπλάνου, το να έχετε το κάθισμά σας όρθιο βοηθά τους ανθρώπους πίσω σας να σηκωθούν πιο γρήγορα από τις θέσεις τους.

Η εξασφάλιση ότι το τραπεζάκι σας είναι κλειστό βοηθάει να διατηρηθεί ελεύθερος ο διάδρομος για εσάς και τους άλλους επιβάτες στη σειρά σας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο απαιτείται να τοποθετείτε τα πράγματά σας κάτω από το κάθισμά σας.

Γιατί πρέπει να ανοίγετε την περσίδα του παραθύρου κατά την απογείωση και την προσγείωση;

Τα ανοιχτά σκίαστρα επιτρέπουν στους αεροσυνοδούς και τους επιβάτες να εντοπίζουν αμέσως τυχόν έκτακτα προβλήματα -όπως πυρκαγιά στον κινητήρα- ώστε να ειδοποιήσουν τον θάλαμο διακυβέρνησης.

Σε περίπτωση έκτακτης εκκένωσης, επιτρέπει στο πλήρωμα να δει αν είναι ασφαλές η χρησιμοποίηση της εξόδου κινδύνου και επιτρέπει στους διασώστες που βρίσκονται έξων από το αεροπλάνο να αξιολογήσουν την κατάσταση στο εσωτερικό της καμπίνας.

Επιπλέον, επιτρέπει στα μάτια σας να προσαρμοστούν στο εξωτερικό φως, ώστε να μπορείτε να βλέπετε καλύτερα κατά τη διάρκεια μιας πιθανής εκκένωσης.

Γιατί τα φώτα χαμηλώνουν πριν από την απογείωση και την προσγείωση;

Σε περίπτωση αναγκαστικής προσγείωσης, το αεροπλάνο μπορεί να βυθιστεί στο σκοτάδι.

«Τα φώτα χαμηλώνουν για να βοηθήσουν τη νυχτερινή όραση σε περίπτωση εκκένωσης», αναφέρει η εκπαιδεύτρια ασφάλειας και διαδικασιών έκτακτης ανάγκης Jodie Jarvis.

Πότε είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε τη θέση “στήριγμα”;

«Η θέση στήριξης χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια μιας αναγκαστικής προσγείωσης, κυρίως για την αποφυγή τραυματισμών λόγω αδράνειας, οι οποίοι προκύπτουν από την ταχεία επιτάχυνση ή επιβράδυνση», εξηγεί η Jarvis.

Συνήθως δεν είναι απαραίτητο να στηρίζεστε κατά τη διάρκεια των αναταράξεων, εκτός αν είναι πολύ έντονες. «Καταλαβαίνετε ότι πρέπει να στηριχτείτε επειδή το πλήρωμα καμπίνας θα αρχίσει να φωνάζει ή ενστικτωδώς θα αισθάνεστε την ανάγκη να προστατεύσετε το κεφάλι σας και να γείρετε προς τα εμπρός”, λέει η εκπαιδεύτρια.

Κατά τη διάρκεια αναταράξεων θα πρέπει να δέσετε τη ζώνη ασφαλείας σας. Δεν είναι απαραίτητο να βάλετε το κάθισμά σας όρθιο ή να απομακρύνετε το τραπεζάκι σας, καθώς δεν αναμένεται εκκένωση, αλλά μπορεί να χρειαστεί να ασφαλίσετε τυχόν υγρά που μπορεί να χυθούν ή αντικείμενα που μπορεί να πέσουν.

Γιατί πρέπει να θέσετε το τηλέφωνό σας σε ”λειτουργία πτήσης;”

Πριν από το 2013, συσκευές τα κινητά τηλέφωνα έπρεπε να απενεργοποιούνται εντελώς κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης, ενώ, στα επόμενα χρόνια η απαίτηση αυτή «χαλάρωσε». Τα κινητά τηλέφωνα, πλέον, μπαίνουν σε «λειτουργία πτήσης».

Ο κανόνας αυτός εισήχθη επειδή ήταν πιθανή η παρεμπόδιση των ραδιοσημάτων από το σήμα που εξέπεμπαν τα κινητά. Έτσι δεν θα ήταν εύκολη η επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου. Πραγματοποιήθηκαν αυστηρές δοκιμές και σχεδιάστηκαν συστήματα πτήσης για να ξεπεραστεί αυτή η απειλή, όμως επειδή οι αεροπορικές εταιρείες λειτουργούν με περίσσεια προσοχή, η απαίτηση εξακολουθεί να ισχύει.

Γιατί δεν πρέπει να αρπάξετε την τσάντα σας σε περίπτωση εκκένωσης;

Εκτός από την προφανή ανάγκη να εκκενώσετε το αεροπλάνο το συντομότερο δυνατό -εντός 90 δευτερολέπτων- υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να αρπάζετε την τσάντα σας ή άλλα αντικείμενα κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης στο αεροπλάνο.

«Κατά τη διάρκεια μιας εκκένωσης η τσάντα σας δύναται να καταλαμβάνει χώρο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από άλλο άτομο. Μπορεί κάποιος συνεπιβάτης σας να μπερδευτεί, να σκοντάψει, να χτυπήσει ή να προκαλέσει ζημιά στην τσουλήθρα που τοποθετείται στην πόρτα του αεροπλάνου, λέει η Jodie Jarvis.

Ζητείται επίσης από τους επιβάτες που φορούν ψηλά τακούνια να τα βγάλουν κατά τη διαδικασία της εκκένωσης, λόγω του κινδύνου να τρυπήσουν την τσουλήθρα. Επίσης, δεν συνιστάται να φοράτε σαγιονάρες σε μια πτήση, καθώς δεν είναι τα πιο ανθεκτικά παπούτσια για μια εκκένωση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό