27.3 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Το σχόλιο της Δευτέρας – Ο κορωνοϊός και η αξία του ανθρώπου

Ειδήσεις Ελλάδα

ΕπιμέλειαΚωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής – ΦοροτεχνικόςΜέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα καλή εβδομάδα και πάνω από όλα να έχετε όλοι την υγεία σας.

Σήμερα το σχόλιο της Δευτέρας θα είναι λίγο διαφορετικό λόγω των συνθηκών.  Προσπάθησα να συγκεντρώσω ορισμένα θέματα που θα μας διευκολύνουν να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα και να αντεπεξέλθουμε στον καταιγισμό των πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά, λόγο των όσων συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας.

► Από το πρωί 6 η ώρα λοιπόν της σήμερον ημέραν (Δευτέρας 23-03-2019) θα έχει επιβληθεί όπως είναι γνωστό, η απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας των πολιτών [Δείτε εδώ το διάγγελμα του Πρωθυπουργού]
Οι εργαζόμενοι που θέλουν να πάνε στην εργασία τους μπορούν να το κάνουν με μία υπεύθυνη δήλωση, ωστόσο κατά την επιστροφή από την εργασία τους θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί το ειδικό έντυπο τύπου Α από τον εργοδότη τους. [ Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου έντυπο τύπου Α (PDF)  Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου έντυπο τύπου Α (DOCX)]

Το ίδιο έντυπο θα χρησιμοποιήσουν και οι ελ.Επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, και λοιποί επιχειρηματίες. Θεωρώ ότι το ίδιο έντυπο ισχύει και τους ομόρρυθμους εταίρους, διαχειριστές εταιριών, μέλη Δ.Σ. κ.λπ).
Το έντυπο αυτό θα συμπληρωθεί μία φορά μόνο και θα το έχει κάθε εργαζόμενος πάνω του μαζί με την ταυτότητά του.
Θεωρώ επίσης ότι η κατοικία του εργαζομένου ή του ελ. επαγγελματία πρέπει να γραφτεί στις πρώτες γραμμές κάπως έτσι : Ο Α.Αργυρίου του Δημητρίου (Δ/νση κατοικίας : Αναγνώστου 15  – Π.Φάληρο)
Της εταιρίας/φορέα ………

Τώρα βέβαια και πάνω από την υπογραφή να γράψει κάποιος τα στοιχεία κατοικίας δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει θέμα.  Οι ελεγκτές θα πρέπει ασχοληθούν με την ουσία και πιστεύω ότι αυτό θα κάνουν.

Οι υπόλοιποι πολίτες μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνο για λόγους που αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα  ο οποίος περιέχει όλες τις περιπτώσεις: 

Μετακινήσεις τύπου Α

Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου έντυπο τύπου Α (PDF)

Μετακινήσεις τύπου Β

1 – Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.2 – Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.3 – Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.4- Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.5- Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν  σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.6- Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών έντυπο τύπου Β (PDF) (Εκτυπωμένη – συμπληρωμένη)

ή
Αποστολή

SMS στο 13033 Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας. (όπου Χ ένας από τους λόγους μετακίνησης σε νούμερο)

ή

Χειρόγραφη βεβαίωση η οποία πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες: Όνομα/Επίθετο Διεύθυνση κατοικίας Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Προσοχή : Σε περίπτωση που είναι απολύτως αναγκαία η μετακίνηση εργαζομένου εκτός έδρας θα πρέπει να φέρει μαζί του δύο βεβαιώσεις (Βεβαίωση τύπου Α’ και Βεβαίωση τύπου Β’).

Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε στην ειδική ιστοσελίδα https://forma.gov.gr/  

Την απόφαση για την απαγόρευση με λίγες ακόμη λεπτομέρειες μπορείτε να τη δείτε εδώ

► Σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη τα εμπορικά καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων θα λειτουργήσουν από τις 07:00 έως τις 22:00 και θα πουλάνε και εφημερίδες. [Δείτε εδώ αναλυτικά ].
Τώρα το τι είναι ανοικτό και τι όχι, αυτό νομίζω το γνωρίζουμε  οι περισσότεροι. Ωστόσο έχουμε και την συγκεκριμένη σελίδα που επικαιροποιείται συνέχεια και μπορείτε να βλέπετε ποια επαγγέλματα και λοιποί φορείς έχουν κλείσει και μέχρι ποια ημερομηνία.

Να σημειώσω απλά ότι σήμερα (Δευτέρα) και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ ακόμη 2  αποφάσεις. Μία για τις λαϊκές αγορές και μία για τα τουριστικά καταλύματα. [Δ1α/ΓΠ.οικ. 20035 – Δ1α/ΓΠ.οικ. 20040]

► Ας πάμε τώρα στα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν την περασμένη εβδομάδα με την γνωστή πράξη Νομοθετικού περιεχομένου [ΠΝΠ20.03.2020/2020]

 

■ Εργασιακά

→ Εργαζόμενοι οι οποίοι θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση (το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου)  (αποζημίωση ειδικού σκοπού) των 800 ευρώ

 

Επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανασταλεί η λειτουργία του με εντολή του κράτους 
Όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αυτές τις επιχειρήσεις θα πάρουν τα 800 ευρώ
Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν στοιχεία στο ΕΡΓΑΝΗ έως 31.Μαρτίου

Επιχειρήσεις που πλήττονται και οι οποίες είναι στους ΚΑΔ που δημοσίευσε το Υπ.οικονομικών
Οι εργαζόμενοι για τους οποίους οι εργοδότες θα τους θέσουν σε καθεστώς αναστολής θα λάβουν τα 800 ευρώ.
Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν στοιχεία στο ΕΡΓΑΝΗ έως 31.Μαρτίου

 
Εργαζόμενοι οι οποίοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ή απολύθηκαν από την 1.3.2020 έως 20-3-2020, ανεξάρτητα από το αν γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας θα λάβουν και αυτού την αποζημίωση ειδικού σκοπού
 

Σημείωση. Είναι ευνόητο ότι οι επιχειρήσεις που θα θέσουν σε αναστολή τη σύμβασης εργασίας  ορισμένους υπαλλήλους,  έχουν το δικαίωμα να τους πληρώσουν, πλέον των 800 ευρώ της επιδότησης.

→ Δώρο Πάσχα (Αν και η ΠΝΠ δεν περιέχει σχετική διάταξη, η ρύθμιση για το δώρο Πάσχα είναι στις εξαγγελίες που έγιναν από τον υπ.Εργασίας στο τρίτο πακέτο μέτρων)

Επιχειρήσεις που  πλήττονται και οι οποίες έχουν το κύριο ΚΑΔ στην λίστα που δημοσίευσε το Υπ.οικονομικών καθώς και επιχειρήσεις που η λειτουργία τους βρίσκεται σε αναστολή.
Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν το δικαίωμα να δώσουν το δώρο Πάσχα μαζί με το επίδομα αδείας.
 

Επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν και δεν πλήττονται
Το δώρο θα δοθεί κανονικά στην προβλεπόμενη ημερομηνία
 

 

→ Απολύσεις

Οποιαδήποτε απόλυση γίνει από την 18η Μαρτίου και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα θα θεωρηθεί άκυρη, σύμφωνα με το ενδέκατο άρθρο της ΠΝΠ της 20ης Μαρτίου.
 

→ Για την Αναστολή συμβάσεων εργασίας  την μεταφορά προσωπικού εντός του ιδίου ομίλου, και την λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλείας δείτε τις διευκρινίσεις από τους ειδικούς στο παρακάτω

Όσοι θέλετε να μελετήσετε τις διατάξεις της ΠΝΠ αυτές είναι :

→ Λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας [Άρθρο ένατο ]
→ Μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου [Άρθρο δέκατο.]

→ Ακυρότητα καταγγελιών σύμβασης εργασίας [Άρθρο ενδέκατο.]

 

→ Όλα τα εργασιακά θέματα που ρυθμίζει η ΠΝΠ μπορείτε να τα δείτε συνοπτικά ΕΔΩ

 

 

■ Φορολογικά  

→ Για τις επιχειρήσεις που έχουν κύριο ΚΑΔ στην λίστα  που έχει δημοσιεύει το υπ. Οικονομικών.  [Τους ΚΑΔ μπορείτε να τους βλέπετε εδώ]

Παράταση ή αναστολή
 
 
Παράταση ή αναστολή έως
Επισήμανση
 

Παρατείνονται
Οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών
Που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 έως και την 30/4/2020
 
Παρατείνονται έως 31.8.2020
 
 

Παρατείνονται
Οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών από χρεωστικές δηλώσεις ΦΠΑ
 
Που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 έως και την 30/4/2020
Παρατείνονται έως 31.8.2020
 
 

Αναστέλλεται
η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων κατά τις 11/03/2020 οφειλών
 
μέχρι και την 31/08/2020
Κατά την καταβολή δεν υπολογίζονται οι τόκοι και προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής
 

Αναστέλλεται
η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών  από χρεωστικές δηλώσεις ΦΠΑ κατά τις 11/3/2020
 
μέχρι και την 31/08/2020
Κατά την καταβολή δεν υπολογίζονται οι τόκοι και προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής
 

Στην περίπτωση που εργαζόμενοι επιχειρήσεων (μέρος ή όλοι) τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή, καθώς και στην περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση του μέτρου, οι επιχειρήσεις δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση ή η αναστολή παύει αυτοδικαίως και οι οφειλές βαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις, βάσει της αρχικής ημερομηνίας βεβαίωσης.
Για τα παραπάνω μέτρα εκτός από την ΠΝΠ έχουν εκδοθεί και οι σχετικές αποφάσεις (Α.1053/2020 – Α.1054/2020)

Επίσης  με την απόφαση Α.1051/2020 Παρατάθηκαν οι ΜΥΦ μέχρι τις 30.6.2020 ενώ η διόρθωση των αποκλίσεων παρατάθηκε μέχρι τις 31/7/2020. Στις δηλώσεις που παρατάθηκαν είναι επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπ.Οικ. και η προθεσμία υποβολής των «Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων, με ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης ή ημερομηνία τροποποίησής της από 01/02/2020 έως 30/04/2020, καθώς και των αρχικών «Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής» με ημερομηνία αναχώρησης του μισθωτή από 01/02/2020 έως 31/05/2020, ή αρχικών ακυρωτικών «Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής» με ημερομηνία ακύρωσης της διαμονής από 01/02/2020 έως 31/05/2020, παρατείνεται έως την 30η Ιουνίου 2020.
 

Συνεπώς δεν παρατείνεται για την ώρα (και δεν το βλέπω να γίνεται) η υποβολή καμίας δήλωσης φορολογικών υποχρεώσεων (ΦΠΑ, ΦΜΥ, Δηλώσεις διαφόρων τελών, κ.λπ.)

 

●●●

 

Δεν πρόκειται φυσικά να παραθέσω στο σημερινό σχόλιο τις δεκάδες των εγκυκλίων και των ειδήσεων που έχουν δημοσιευθεί την προηγούμενη εβδομάδα.
Όσοι θέλουν μπορούν να τις βρουν όλες στην σχετική σελίδα του κόμβου που έχει όλα τα σχετικά με τον κορωνοιό.

Επισκεφθείτε και τα της σχετικής σελίδας καθώς έχουν σημαντικές επισημάνσεις.

Θα παραθέσω τέλος μόνο ορισμένες 2 επισημάνσεις που αξίζει να διαβάσετε.

►Κορωνοϊός – «ΚΑΔ» : Μολυσμένοι και Μη (Μια μικρή διδακτική Ιστορία).

► Κορωνοϊός – «Το Νεκρό Σημείο» και το «Κοινωνικό Συμβόλαιο»

 

 

 

■  Αποφάσεις εκτός κωρονοϊού

Ναι είχαμε και τέτοιες

→ Ε.2036/2020 Διενέργεια αυτοψίας κατά την έναρξη / μεταβολή επιχειρηματικής δραστηριότητας

→ Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 11/2020 Απεικόνιση στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.), από 1/12/2013,των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του τ. Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (τ. Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.) των μισθωτών που υπάγονται στον e-ΕΦΚΑ (τ. Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.)

→ Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 10/2020 Υπαγωγή των υπαλλήλων – λειτουργών του Δημοσίου και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ,Α.) και απεικόνιση της ασφάλισής τους στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), κατ’εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4387/2016, όπως αυτές τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν από τις διατάξεις του Ν.4670/2020

→ Α.1050/2020 Καθορισμός διαδικασίας απαλλαγής ΦΠΑ στις παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών στο πλαίσιο πραγματοποίησης δωρεών σύμφωνα με την περίπτωση ιστ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000-Α΄248).

→ Α.1038/2020 Τροποποίηση της Α.1099/2019 (Β΄949) απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που αφορά τον καθορισμό του ηλεκτρονικού τρόπου υποβολής, καθώς και του τύπου και περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης του φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 που παρακρατούνται στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις

→ Ε.2032/2020 Απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. ακινήτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τις ανάγκες της δημόσιας υγείας – Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 81 του ν. 4646/2019

 

■ Επίλογος  (Είπαν)

Οι ανθρώπινες ζωές έγιναν νούμερα, όμως όλοι οι άνθρωποι είναι πολύτιμοι και η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται σε αξία από κανέναν. Σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό