27.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Το σχόλιο της Δευτέρας – Οι επιστημονικές αποκλειστικότητες και η πλατφόρμα supportscientists

Ειδήσεις Ελλάδα

Επιμέλεια

Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Η καραντίνα μπορεί να έληξε εδώ και μερικές ημέρες, ωστόσο τα μέτρα συνεχίζουν να «έρχονται» με καταιγιστικό ρυθμό, τον οποίο όπως καταλαβαίνετε δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε.

Το σημερινό σχόλιο πρέπει να είναι και το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στον κόμβο. Το ξεκίνησα την περασμένη Τετάρτη και ακόμα δεν το έχω τελειώσει. Ναι, ακόμα και τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές εγώ συνεχίζω να προσθέτω θέματα της περασμένης εβδομάδας.

1) «Επιστημονικά θέματα…»

Το άκρως επιστημονικό θέμα της εβδομάδας είναι η ερμηνεία της ΠΝΠ της 1ης Μαΐου 2020.

→ 1η Προσπάθεια [31 ερωτήματα για τα εργασιακά ζητήματα μετά τη νέα ΠΝΠ ]

→ 2η Προσπάθεια [Δείτε σε μαγνητοσκόπηση την εκπομπή «Επί της ουσίας» με θέμα «Εργασιακά ζητήματα μετά τη νέα ΠΝΠ και ΑΠΔ Μαρτίου»]

→ 3η και φαρμακερή [Παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας – Δημοσιεύθηκε η Κ.Υ.Α. με τα νέα εργασιακά ζητήματα της Π.Ν.Π. της 1ης Μαΐου 2020]. Η απόφαση είναι η 17788/346/8.5.2020 και είναι αυτή που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Προσοχή γιατί κάποιες ιστοσελίδες δημοσίευσαν το Σάββατο σχέδιο απόφασης που απέχει όσο η Πάτρα από την Καρδίτσα σε σχέση με την τελική έκδοση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Το αστείο βέβαια είναι ότι κάποιοι παρουσίασαν το σχέδιο της απόφασης σαν αποκλειστικότητα αναφέροντας ταυτόχρονα την πηγή από την οποία το πήραν. Μα, πως γίνεται να πάρεις κάτι από κάπου αλλού και να το παρουσιάζεις ως αποκλειστικό; Μου θυμίζει μία πινακίδα που είδα πρόσφατα η οποία έγραφε: «Προσοχή !! Απαγορεύονται οι πινακίδες». Αστοχία θα μου πείτε και θα έχετε δίκιο. Άλλωστε οι «έγκριτοι» επιστήμονες δεν ασχολούνται με τέτοια ανούσια θέματα. Ασχολούνται περισσότερο με το να αμφισβητούν και να συκοφαντούν όποιον έχει αντίθετη γνώμη με αυτούς, ακόμα και επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και μάλιστα χωρίς επιχειρήματα.

Είπαν : “Είναι καλύτερα να είσαι σιωπηλός και να θεωρείσαι βλάκας παρά να μιλάς και να αίρεις κάθε αμφιβολία.”

Για την ουσία των όσων περιέχει η απόφαση θα τοποθετηθούμε με σχετικό άρθρο, όπως κάνουμε πάντα. Να σημειώσω μόνο ότι σύμφωνα με την απόφαση :

Για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει με εντολή δημόσιας αρχής και συνεχίζουν να είναι κλειστές, οι εργαζόμενοί τους δεν χρειάζεται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάιο, εκτός εάν θέλουν να αλλάξουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

  ⥢⥤

Τη περασμένη Τρίτη δημοσιεύθηκε η απόφαση [17045/319/2020 ] η οποία αφορά στο έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης που θα υποβάλλουν στο ΠΣ Εργάνη οι εργαζόμενοι ειδικών κατηγοριών της απόφασης οικ.16073/287/22.4.2020. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι μεταξύ άλλων, οι μουσικοί, οι ηθοποιοί, οι οικοδόμοι και άλλες διάφορες ειδικότητες [Το έντυπο].

Διαθέσιμη είναι ήδη η πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr από τις 8.5.2020, για τους εργαζόμενους ειδικών περιπτώσεων σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 17078/505/30-4-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας αλλά και για εργαζόμενους οι οποίοι υπάγονται στην περίπτωση θ) του άρθρου 1 της υπ. αριθμ. οικ. 16073/287/22-4-2020 (Β’ 1547) ΚΥΑ [Δείτε αναλυτικά : Διαθέσιμη η υποβολή των δηλώσεων ειδικών περιπτώσεων εργαζομένων για τη λήψη της αποζημίωσης των 800 ευρώ]

Να σημειώσω ότι πριν ανοίξει η πλατφόρμα είχαν προστεθεί με απόφαση του υπ.Εργασίας δύο ακόμη ειδικές περιπτώσεις εργαζομένων στην απόφαση 17078/505/30.4.2020. [Δείτε την σχετική επισήμανση :  Επιλύθηκαν δύο ακόμη ζητήματα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ σχετικά με την αποζημίωση ειδικού σκοπού]

Για τις λοιπές κατηγορίες επαγγελμάτων της απόφασης οικ. 16073/287/22-4-2020  (Οικοδόμους, Ηθοποιούς,καλιτέχνες, κ.λπ) η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 11 Μαΐου (σήμερα δηλαδή), σύμφωνα πάντα με την απόφαση 17321/327/2020  του Yπ. Eργασίας η οποία περιέχει και το χρονοδιάγραμμα για τις διορθώσεις που έπρεπε και ήταν αναγκαίο να γίνουν. [Δείτε εδώ Δυνατότητα για νέες/συμπληρωματικές δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις επιχειρήσεων – εργοδοτών και εργαζομένων ειδικών περιπτώσεων και ειδικών κατηγοριών και διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ. ]

Να πάμε όμως για λίγο στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για το αφήσαμε παραπονεμένο. Στις 6.5.2020 τέθηκε σε λειτουργία το έντυπο της δήλωσης για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες, ενώ την επόμενη ημέρα άνοιξε και η εφαρμογή για για τη μείωση των μισθωμάτων Απριλίου για όσους δεν είχαν προλάβει να υποβάλλουν την σχετική δήλωση.

Οι μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης είχαν πλέον την δυνατότητα μέχρι την Κυριακή 10 Μαΐου για:

α) Υποβολή νέας δήλωσης για όσους δεν είχαν προλάβει να την υποβάλουν μέχρι το κλείσιμο της εφαρμογής
β) Υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης από εργοδότες-επιχειρήσεις λόγω μη αναγραφής των στοιχείων των εκμισθωτών και της διεύθυνσης του ακινήτου.
γ) Υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης λόγω διορθώσεων που αφορούν στα στοιχεία των εκμισθωτών ή της διεύθυνσης του ακινήτου.

Το χρονοδιάγραμμα των δηλώσεων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και στην πλατφόρμα suportemployees για όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω μπορείτε να το δείτε στην επόμενη εικόνα. Θα προστεθούν φυσικά τις επόμενες ημέρες και οι νέες υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις της ΠΝΠ της 1ης Μαΐου 2020. 

Ελπίζω να μη χαθήκατε με τις προθεσμίες. Εάν πάντως μπερδευτήκατε, δείτε τους αναλυτικούς πίνακες που έφτιαξε ο κόμβος : [Το χρονοδιάγραμμα των δηλώσεων – διορθώσεων που μπορούν να υποβληθούν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ βάσει της εγκ. 17321/327/4.5.2020]

Αν και πάλι δεν μπορέσετε να βγάλετε άκρη τότε δεν έχετε παρά να συμβουλεύεστε το σχετικό άρθρο του κόμβου με όλες τις προθεσμίες στην ΕΡΓΑΝΗ αλλά και στις άλλες πλατφόρμες του υπ. Εργασίας.

Το άρθρο βρίσκεται πάντα στην ειδική σελίδα που έχει ο κόμβος για τον κορωνοιό.

 
 

  ⥢⥤

Φεύγουμε  για λίγο από τό ΠΣ Εργάνη και πάμε στην ΑΑΔΕ. Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ το Σάββατο που μας πέρασε, ότι θα ανοίξει μια πλατφόρμα έτσι ώστε οι επιχειρήσεις που ήδη έχουν κάνει αίτηση, να αποδεχθούν του πολύ ευνοϊκούς όρους του δανείου για να ξεκινήσει από την δευτέρα η εκταμίευση πόρων.  [Δείτε εδώ το ]

Η πλατφόρμα βεβαία δεν έχει ανοίξει ακόμα για τον σκοπό αυτό καθώς η επιλογή από το σύστημα, των επιχειρήσεων που έκαναν αίτηση και  οι οποίες θα λάβουν την ενίσχυση είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία. Το επισήμανε και ο Υφυπουργός Οικονομικών σε τηλεοπτικό σταθμό, στον οποίο ανέφερε επίσης ότι θα ανοίξει σύντομα……Μπορεί και τώρα που διαβάζετε τις γραμμές αυτές να έχει ήδη ανοίξει.

Για να καταλάβετε πόσο απλό δεν είναι, δείτε : Όλες οι λεπτομέρειες για την επιστρεπτέα προκαταβολή – Έως 15 Μαΐου οι αιτήσεις  [Η απόφαση ΓΔΟΥ 94/2020 Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής ]

Στην ΑΑΔΕ επίσης τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα myBusinessSupport για τη χορήγηση ευεργετημάτων στους Κομιστές Αξιογράφων που τελούν σε αναστολή 75 ημερών Δείτε και τις οδηγίες συμπλήρωσης.

Λίγες ώρες πιο πριν είχε δημοσιευθεί και η σχετική απόφαση Α.1099/2020 Καθορισμός των απαιτούμενων στοιχείων και δικαιολογητικών……

Να θυμίσω ότι η απόφαση και η πλατφόρμα αφορά την ένταξη των κομιστών αξιόγραφων, των οποίων οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής έχουν ανασταλεί κατά εβδομήντα πέντε (75) ημέρες, από την αναγραφόμενη ημερομηνία αξιόγραφου, στους πληττόμενους, έτσι ώστε να ενταχθούν στα μέτρα των άρθρων 1, 2 και 3 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από την 1η Απριλίου 2020 και εφεξής.

  ⥢⥤

2) «Άδεια ειδικού σκοπού»

Υπεγράφη και η απόφαση για το πως θα λάβουν οι επιχειρήσεις το κόστος της μιας εκ των τριών ημερών άδειας ειδικού σκοπού που χορήγησαν (και συνεχίζουν να χορηγούν) στου εργαζόμενούς τους. Η απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα στο ΦΕΚ ωστόσο μπορείτε να δείτε το κείμενο από το σχετικό Δ.Τ. του Υπ.Εργασίας στον ακόλουθο σύνδεσμο [ Άδεια Ειδικού Σκοπού: Υπεγράφη η απόφαση για το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος καθώς και τον τρόπο και τη διαδικασία πληρωμής]

Η υποβολή του ειδικού εντύπου με το οποίο το Υπ.Εργασίας θα δει ποιες και πόσες άδειες ειδικού σκοπού έχουν χορηγηθεί από τους εργοδότες θα γίνει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

Για τον λόγο αυτό έπρεπε να τροποποιηθεί η απόφαση 40331/Δ1.13521/13.9.2019 η οποία κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων τροποποιήσεων που έχουν γίνει σε απόφαση μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Μαζί με την αναγκαία τροποποίηση αυτή προστέθηκε και το νέο έντυπο υπεύθυνη δήλωση προσωρινής ανάκλησης σύμβασης για έκτακτες ανάγκες- που υποβάλλεται στο ΠΣ.ΕΡΓΑΝΗ] [Η σχετική απόφαση :  17239/Δ1.5936]

Επίσης για την άδεια ειδικού σκοπού των εκπαιδευτικών κατατέθηκε τροπολογία σε νομοσχέδιο η οποία προβλέπει :

“Για το εκπαιδευτικό προσωπικό που απασχολείται με οποιοδήποτε καθεστώς εργασίας σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης, τυπικής ή μη τυπικής, και της κατάρτισης εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76). Οι υποβληθείσες από την 1η Μαΐου 2020 και έως την έναρξη ισχύος του παρόντος αιτήσεις για χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού εξετάζονται αποκλειστικά με βάση την παρούσα ρύθμιση.”
Ακόμη να προσθέσω ότι για την άδεια ειδικού σκοπού δεν χρειάζεται να γίνει κάποια ιδιαίτερη ενέργεια στην ΑΠΔ, όπως αναφέρει και η σχετική απόφαση του ΕΦΚΑ (Δείτε επόμενο θέμα). [“Επίσης, για τις αποδοχές και τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές της Άδειας Ειδικού Σκοπού, θα χρησιμοποιηθεί ως Τύπος Αποδοχών (01) «Τακτικές Αποδοχές» και θα καταχωρηθεί το σύνολο των ημερών Αδείας Ειδικού Σκοπού και των αντίστοιχων αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, θα καταβάλλουν στους εργαζομένους τους, το σύνολο των ημερομισθίων, δηλαδή τόσο αυτών που καλύπτονται από τους ίδιους όσο και αυτών που καλύπτονται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, αποδίδοντας τις οφειλόμενες για τα ανωτέρω ημερομίσθια, ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις.”]

Τέλος να σημειώσουμε ότι η δυνατότητα χρήσης άδειας ειδικού σκοπού παρατάθηκε (έληγε 10.5.2020 η δυνατότητα για την χορήγησή της στον ιδιωτικό τομέα) [Η Απόφαση : 17787/520/10-05-2020] Σύμφωνα με την Δ1α/ΓΠ.οικ. 28237/5.5.2020 οι εκπαιδευτικές δομές οι οποίες προβλέπονται στην περίπτωση α’ της παραγράφου 3 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου παραμένουν κλειστές έως 31.5.2020. Συνεπώς εάν δεν αλλάξει η ανωτέρω απόφαση η παράταση για την χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού ισχύει μέχρι 31.5.2020

 ⥢⥤

3) «ΑΠΔ»

Μία επίσης σημαντική απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, ήταν και αυτή που αναφέρει πως θα υποβάλλουμε την  ΑΠΔ μηνός Μαρτίου.

Το γενικό έγγραφο του ΕΦΚΑ περιγράφει λίγο πολύ αυτά που γνωρίζαμε, ωστόσο μας εξέπληξε ευχάριστα η επέκταση της παράτασης των ΑΠΔ έως την 15η Μαΐου για όλες τις επιχειρήσεις, και όχι μόνο για τις πληττόμενες ή τις κλειστές με κρατική εντολή.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση γιατί πλησιάζει η ημερομηνία : [e-ΕΦΚΑ Α.π.: 82992/6.5.2020].

 ⥢⥤

4) «Παρατάσεις»

Την περασμένη εβδομάδα δόθηκαν επιπλέον και οι εξής παρατάσεις :

→ Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνός Απριλίου 2020 για εργοδότες και ελ. επαγγελματίες  [Οι αποφάσεις Δ.15/Δ’/οικ.16484/499 – Δ.15/Δ’/οικ.16486/500 ]

→ Η καταληκτική ημερομηνία απόσυρσης των τύπων Φ.Η.Μ. που προβλέπονται στην Α.1100/2020  μετατέθηκε για 31.7.2020 [Παράταση απόσυρσης Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών ]

→ Με εγκύκλιο του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή δόθηκε παράταση στην ισχύ των Δελτίων Στάθμευσης ΑμεΑ μέχρι 30-9-2020 [Παράταση απόσυρσης Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών]

→ 020 Μακροχρόνια άνεργοι: Παράταση προθεσμίας όσων δικαιούχων δεν έχουν καταχωρίσει ακόμα IBAN για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση

06/05/2020 ΟΠΕΚΑ: Υπενθύμιση – Παράταση καταβολής προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων λόγω αναβολής της εξέτασης της αίτησης από ΚΕΠΑ

Όσο για μας τους επιστήμονες πήραμε και εμείς παράταση μας. Μέχρι 15 Μαΐου θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα για την αίτηση των 600,00 ευρώ. Το προανήγγειλε ο Υπουργός στην βουλή και το επιβεβαίωσε την Παρασκευή το ΟΕΕ. Ανακοίνωση για την παράταση προθεσμίας υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης των επιστημόνων για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης των 600€.

Πληροφορήθηκα μάλιστα ότι  η πλατφόρμα supportscientists, δέχεται πλέον και τους εταίρους νομικών προσώπων, όπως μας είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος του Οικ.Επιμελητηρίου τις παλαιές κακές εποχές του vοucher.

  ⥢⥤

5) «Εργαλεία ρευστότητας»

► Πριν διαβάσετε τα παρακάτω δείτε : Σ.Ο.Λ./Φ.Ε.Ε.: Ουδεμία σχέση έχουν οι λογιστές-φοροτεχνικοί με τη διαδικασία υλοποίησης των προγραμμάτων χρηματοδότησης/δανειοδότησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Αρθρογραφία

► Άρθρα «Επιδότηση τόκων Υφιστάμενων Δανείων»: Τι πρέπει να κάνουμε (Σε 12 Βήματα) [Επικαιροποίηση της 3-5-2020]

► Άρθρο Νέα δάνεια με επιδότηση τόκων: Τα πέντε στάδια από την «αίτηση» έως την εκταμίευση του δανείου

Επισημάνσεις

►Επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων: Επιπλέον διευκρινίσεις που δόθηκαν πρόσφατα

►«Επιδότηση τόκων Υφιστάμενων Δανείων» – Τροποποιήσεις που έγιναν με την απόφαση 44417/6.5.2020

Λοιπά

► Δείτε σε μαγνητοσκόπηση την εκπομπή «Επί της ουσίας» με θέμα «Επιδότηση τόκων υφιστάμενων και νέων δανείων»

►2500/6/7.5.2020 Σύσταση Ταμείου με την επωνυμία «Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19».

► Eκ νέου αιτήσεις από τις 20 Μαΐου 2020, για το δανειοδοτικό προϊόν παροχής κεφαλαίων κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου τους

► ΤΕΠΙΧ ΙΙ – Κεφάλαια Κίνησης: Μη δυνατή η υποβολή νέων αιτήσεων

 

 ⥢⥤

6) «Δηλώσεις εισοδήματος»

→ Δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και το τελευταίο έντυπο που περιμέναμε από την ΑΑΔΕ. [Το έντυπο Ν φορολογικού έτους 2019 – Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης εισοδήματος νομικών προσώπων] [Α.1101/2020 ]

→ Δείτε εδώ τις αλλαγές σε σχέση με το έντυπο του φορολογικού έτους 2018 : [Οι αλλαγές στο νέο έντυπο Ν του φορολογικού έτους 2019]

Αναμένουμε να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία και η εφαρμογή για να ξεκινήσουμε να κάνουμε καμιά δήλωση νομικού προσώπου γιατί δεν μα βλέπω να προλαβαίνουμε τις Γενικές Συνελεύσεις. 

Για τις δηλώσεις επίσης έχουμε :

→ Σε λειτουργία τέθηκε η υπηρεσία εκτύπωσης ετήσιας βεβαίωσης συντάξεων από τη ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. [ΕΦΚΑ: Εκτύπωση ετήσιας βεβαίωσης συντάξεων ]

→ π. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ: Βεβαιώσεις εισφορών για την εφορία

Τέλος να μην ξεχάσω ότι είναι έτοιμη και φέτος η εφαρμογή του κόμβου Οδηγός φορολογικών δηλώσεων 2020. Δεν γράφω περισσότερα, η εφαρμογή μιλάει από μόνη της.

 

 ⥢⥤

 

7) «Επιστροφή στην κανονικότητα»

→ Τα επαγγέλματα που ανοίγουν σήμερα Δευτέρα 11 Μαΐου και τα μέτρα που πρέπει να τηρούν : Διευκρινίσεις για τις οικονομικές δραστηριότητες που επαναλειτουργούν στις 11 Μαΐου

Προσοχή!!!. Το βράδυ της Κυριακής δημοσιεύθηκε απόφαση (Δ1α/ΓΠ.οικ.29114) η οποία ορίζει τους κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις,
δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης, τα μέτρα προστασίας
στα ΜΜΜ, στα ΕΙΧ, στα οχήματα ΔΧ και κατά τη μετακίνηση μαθητών, όπως
και τις διαδικασίες ελέγχων και τις κυρώσεις που προβλέπονται σε
περιπτώσεις παραβάσεων.

Η απόφαση εκτός από τους κανόνες τους οποίους πρέπει να τηρούν οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν σήμερα Δευτέρα 11.5.2020, έχει και άλλους κανόνες που αφορούν ήδη επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε λειτουργία.

Να θυμίσω ότι και την την περασμένη εβδομάδα η εγκύκλιος εκδόθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής [Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ με τους κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων από σήμερα, τα μέτρα προστασίας και τις κυρώσεις που προβλέπονται] [Η απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ. 27815/2020]

→  Οι επιχειρήσεις που άνοιξαν αλλά και αυτές που θα ανοίξουν θα πρέπει να γνωρίζουν επίσης  : Η δήλωση αυτοαξιολόγησης των επιχειρήσεων και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που πρέπει να τηρούν  [Η σχετική απόφαση 17312/Δ9.506/2020 ]

Την Κυριακή δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ ΔΙα/ΓΠ.οικ. 29110, με την οποία καθορίζονται :α) οι επιχειρήσεις για τις οποίες συνεχίζεται η απαγόρευση λειτουργίας από 11.5.2020 έως και 17.5.2020β)
η απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, όλων των
οργανωμένων παραλιών (δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών), των
χιονοδρομικών κέντρων, των αναβατήρων (τελεφερίκ) από 11.5.2020 έως και
17.5.2020.γ) η απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της
Επικράτειας, των αγορών του άρθρου 38 του ν. 4497/2017  από 11.5.2020
έως και 31.5.2020.δ) η κατ’ εξαίρεση λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων από τις 11.5.2020ε) η κατ’ εξαίρεση λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων από τις 12.5.2020στ) Οι ειδικότεροι κανόνες εφαρμογής για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις

→ Επαναλειτουργία καταστημάτων της ΔΕΗ από 11 Μαΐου – Οδηγίες προς καταναλωτές – Νέες τηλεφωνικές υπηρεσίες

→ Πότε ανοίγουν φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κολέγια και σχολεία. Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Υπ. Παιδείας [Η απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ. 28237/5.5.2020]

→ Ο νέος τρόπος λειτουργίας των σχολείων – Οι αποστάσεις, ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τάξη και τα λοιπά μέτρα που πρέπει να τηρηθούν [η απόφαση [51888/ΓΔ4/6.5.2020 ]

Επίσης : [Δ1/Γ.Π.οικ.28953/2020 Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας (μέσω καθαρισμού και εφαρμογής απολυμαντικών μέσων σε επιφάνειες) στο πλαίσιο αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2 μετά την επιστροφή στις Σχολικές Μονάδες και στους φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες]

→ Μέτρα προστασίας κατά τη μετακίνηση μαθητών. Με δύο επιβάτες θα κινούνται πλέον τα ταξί και άλλα οχήματα

→ Οι επιχειρήσεις και οι χώροι συνάθροισης κοινού που θα παραμείνουν κλειστοί έως και 10.5.2020 [Η απόφαση  Δ1α/ΓΠ.οικ.27813/2020]

 ⥢⥤

8) «Δεν επιστρέφουν στην κανονικότητα ακόμη»

→ Δ1α/ΓΠ.οικ.28058/2020 Συμπλήρωση της υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.27823/ 3.5.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης του απόπλου και κατάπλου ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών πλοίων στην ελληνική Επικράτεια, προς περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού CΟVID-19 για το χρονικό διάστημα από 4.5.2020 και ώρα 06:00 έως και 18.5.2020 και ώρα 06:00» (Β’ 1651)

→ Δ1α/ΓΠ.οικ. 27822/2020 Παράταση της ισχύος του μέτρου του προσωρινού περιορισμού του κατάπλου ιδιωτικών πλοίων (σκαφών) αναψυχής προερχομένων από το εξωτερικό, προς περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, από τις 4.5.2020 και ώρα 06:00 έως και τις 18.5.2020 και ώρα 06:00

→ Δ1α/ΓΠ.οικ. 27823/2020 Επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης του απόπλου και κατάπλου ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών πλοίων στην ελληνική Επικράτεια, προς περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού CΟVID-19, για το χρονικό διάστημα από 4.5.2020 και ώρα 06:00 έως και 18.5.2020 και ώρα 06:00

→ Δ1α/ΓΠ.οικ. 27818/2020 Επιβολή του μέτρου του εν μέρει προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών στην Επικράτεια, πέραν των ορίων της οικείας Περιφέρειας ή Περιφερειακής Ενότητας, προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, από τις 4.5.2020 και ώρα 06:00 έως τις 18.5.2020 και ώρα 06:00

→ Δ1α/ΓΠ.οικ. 27820/2020 Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού συνδέσεων με τα νησιά, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, από τις 4.5.2020 και ώρα 06.00 έως και τις 18.5.2020 και ώρα 06.00

→ 6895/2020 Τροποποίηση της υπ’αριθμ. 5248/27.03.2020 απόφασης του Υπουργού Τουρισμού με τίτλο «Συνέχιση λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων, κατ’ εξαίρεση της επιβληθείσας προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας και καθορισμός ειδικών όρων λειτουργίας τους (Β’ 1073)», όπως τροποποιήθηκε με τις υπ’ αριθμ. 6083/15.04.2020 (Β’ 1529) και 6640/29.04.2020 (Β’ 1635) όμοιες αποφάσεις.

 

 ⥢⥤

 

9) «Ασφαλιστικό»

→  Άμεση απονομή εφάπαξ – Υπεγράφη η εγκύκλιος

→  Εκ νέου δυνατότητα επιλογής ύψους ασφαλιστικής εισφοράς για τους υπόλοιπους μήνες του 2020 λόγω κορωνοϊού

→  Η νέα ψηφιακή διαδικασία απονομής των συντάξεων από τον e-Ε.Φ.Κ.Α.  [Η απόφαση 16394/Δ1.5642/2020 Ψηφιακή διαδικασία απονομής συντάξεων του e-Ε.Φ.Κ.Α. ]

→  Αξιοποίηση παράλληλου χρόνου ασφάλισης και χρόνου παράλληλης απασχόλησης – Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 36Α του ν. 4387/2016

 ⥢⥤

10) «Μέτρα τα μέτρα»

→ Δημοσιεύθηκε η απόφαση για την ενίσχυση σε οικογένειες που παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα [η απόφαση  Δ13/οικ.16250/321/2020 ]

→ Νέα μέτρα στήριξης για τον πολιτισμό: Ποιοι εντάσσονται – Δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών και Δημιουργών – Πότε ανοίγουν θερινά σινεμά και μουσεία

→ Πρόσβαση για τους αγρότες στο Ταμείο Εγγυοδοσίας για τον κορωνοϊό

→ Σ. Πέτσας για εστίαση: Εξετάζουμε μέτρο για μεγαλύτερους χώρους με λιγότερα ή και μηδενικά τέλη

→ Σ. Πέτσας: Στους επόμενους δύο μήνες η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής – Μέσα Μαΐου σε εφαρμογή δεύτερο εργαλείο ρευστότητας – Έρχεται το ψηφιακό γκισέ

→ Φορολογικού τύπου κίνητρα ειδικά για την εστίαση προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης

→ Τα μέτρα της ΕΕ για τη στήριξη του τουριστικού τομέα

 ⥢⥤

11) «Λοιπές αποφάσεις που δεν αναφέρθηκαν»

→ Α.1093/2020 Τύπος πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας του ν. 27/1975, που αφορά την εκμετάλλευση πλοίων από 1-1-2020 και μετά 

→  Ε.2063/2020 Υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης – Οδηγίες εφαρμογής της ΠΟΛ.1184/2018 απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε.

→  10245 ΕΞ 2020 Διάθεση διαδικτυακών υπηρεσιών «Ληξιαρχικές Πράξεις θανάτου» και «Πιστοποιητικά Δημοτολογικής Αστικής Κατάστασης» του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών, στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.)

→  Ο ΔΕΦΚΦ Α 1049144 ΕΞ 2020 Κοινοποίηση διατάξεων των άρθρων τέταρτου και έβδομου της ΠΝΠ «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα» (ΦΕΚ Α’ 90/01.05.2020)

 ⥢⥤

12) «ΣΛΟΤ» 

ΣΛΟΤ 391/2020 Προσδιορισμός μίσθωσης ως χρηματοδοτικής ή λειτουργικής

► ΣΛΟΤ 2671/2020 Συναλλαγές αγροτικού συνεταιρισμού με τα μέλη του

 ⥢⥤

13) «ΣτΕ»

→ ΣτΕ 1491/2019 Αρχή της ασφάλειας του δικαίου. Για την ίδια υπόθεση παράβασης του ΚΒΣ ή φορολογίας εισοδήματος, μία και μόνο, αρχική καταλογιστική πράξη εκδίδεται.

→ ΣτΕ 1062/2019 Μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής εταιρείας στην Ελλάδα, κατά τις διατάξεις του άρθρου 34 του Κώδικα ΦΠΑ

→ ΣτΕ 298/2020 Σύνταξη αναπηρίας. Θάνατος του ασφαλισμένου αναιρεσιβλήτου

 
⥢⥤

14) «Λεπτομέρειες»

→ ΟΑΕΔ: Λήγει στις 10 Μαΐου η αυτόματη ανανέωση δελτίων ανεργίας. Από τις 11 Μαΐου επανέρχεται η ηλεκτρονική ανανέωση.

→ Ψηφιακά μέσω του gov.gr η προσωρινή άδεια οδήγησης

→ Εξυπηρέτηση πολιτών στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ μόνο κατόπιν ραντεβού
 

⥢⥤

15) «Λοιπά ενδιαφέροντα»

► Εγχειρίδιο ερωτήσεων – απαντήσεων σε φορολογικά θέματα (Απρίλιος 2020)

► ΟΕΕ: Δεύτερο μέρος απαντήσεων στις ερωτήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του ενημερωτικού σεμιναρίου για το σύνολο των έκτακτων νομοθετικών μέτρων του Υπ. Εργασίας► Ηλεκτρονικά οι βεβαιώσεις απογραφικής δήλωσης, μεταβολής δραστηριότητας, εγγραφής, προϋπηρεσίας, ασφαλιστικής ενημερότητας, και λοιπές συναλλαγές ασφαλισμένων με τον e-Ε.Φ.Κ.Α.►

ΔΕΔ 3652/2019 Λογιστικές διαφορές – Τήρηση αρχής των ίσων αποστάσεων σε τόκους δανείων συνδεδεμένων προσώπων

16) «Αρθρογραφία»

Εκτός από την αρθρογραφία που αναφέρθηκε πιο πάνω και αφορά επί μέρους θέματα της τρέχουσας περιόδου, την περασμένη εβδομάδα φιλοξενήθηκαν στον κόμβο :

► Άρθρo – Φορολογική μεταχείριση των παροχών σε είδος του άρθρου 13 του ν. 4172/2013 – ΣΟΛ ΑΕ

► Άρθρo –
Βασικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων-εργοδοτών που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας

«Προθεσμίες και υποχρεώσεις»

→ Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Μαΐου και 1ης Ιουνίου 2020

Θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι στον κόμβο υπάρχουν δύο βασικά άρθρα τα οποία επικαιροποιούνται συνέχεια και τα οποία περιέχουν όλες τις σημαντικές υποχρεώσεις – προθεσμίες που πρέπει να γνωρίζετε.

► Υποχρεώσεις
και προθεσμίες στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ στην πλατφρόμα supportemployees καθώς και
σε λοιπές πλατφόρμες στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον κορωνοϊό

►Παρατάσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων – Πλήρης οδηγός

Καλή συνέχεια. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό