20.4 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Το σχέδιο Μητσοτάκη για δύο 4ετίες, το ραντεβού Σκρέκα με τις πετρελαϊκές και το ρεκόρ της Mytilineos – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

2030!

Με ύφος «πολιτικού ηγεμόνα» όπως του επιτρέπει ο κοινοβουλευτικός συσχετισμός, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την πρώτο – ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κάνοντας αναφορά στην «Ελλάδα του 2030». Είναι λεπτομέρεια, αλλά ίσως πρόκειται για τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό που προβλέπει δύο συνεχείς τετραετίες με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση. Μπορεί και να μην έχει άδικο;

«Μπουκέτο»

Ανακοίνωσε ένα «μπουκέτο» προσφορών, μεταξύ των οποίων το market pass ως το τέλος του χρόνου, το οποίο υποδηλώνει ότι η ακρίβεια – αν μη τι άλλο – έχει ισχυρή ανθεκτικότητα. Οσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ, αυτή την παρέπεμψε σε βάθος τετραετίας!

Μύθος

Ο πρωθυπουργός – γι’ αυτούς που τον ξέρουν – αναμένει με μεγάλη αγωνία την επενδυτική βαθμίδα από τους ξένους οίκους για να ζήσει τον μύθο του! Προκειμένου μάλιστα να την εγγυηθεί έσπευσε να ανακοινώσει πως σκοπεύει να πληρώσει δύο χρόνια νωρίτερα από την λήξη τους χρέη του ελληνικού κράτους ύψους 5 δισ. ευρώ!

Στιγμιότυπο από την πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης, Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023.(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Συναινέσεις

Με την ανάληψη της νέας πρωθυπουργικής του θητείας ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ευρύτερες συναινέσεις». Στην πρώτη του ομιλία χθες το αποσαφήνισε. Απευθυνόμενος στο Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ του πρότεινε να συμμετάσχει στην κατάργηση ουσιαστικά του ισχύοντος άρθρου 16 του Συντάγματος που προασπίζει την δημόσια δωρεάν παιδεία.

Παλιά

Να θυμίσω το ίδιο είχε αποπειραθεί να κάνει το 2006 και ο τότε πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Ο – τότε – πρόεδρος του Πα.Σό.Κ. κ. Γιώργος Παπανδρέου αρχικά είχε δηλώσει την συμφωνία του με την τροποποίηση του εν λόγω άρθρου. Όμως ….

Ο κ. Γ. Παπανδρέου

Όμως το φοιτητικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη διετία 2006 – 2007 ήταν τέτοιου μεγέθους – όπως επίσης και η καταστολή του! – που ο κ. Παπανδρέου αναγκάστηκε να αλλάξει θέση και να αρνηθεί την συναίνεση του στην κατάργηση του άρθρου 16. Υποθέτω ότι ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης διαθέτει ισχυρή μνήμη! Είμαι όμως περίεργος να δω τελικά τι πρόκειται να πράξει το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ επί του θέματος. Η βεβαιότητα του κ. Μητσοτάκη ότι θα βρει τους 180 βουλευτές που βασίζεται;

Ευχαριστίες

Πάντως από την ομιλία του πρωθυπουργού κρατώ τις ευχαριστίες που απένειμε στα μέλη του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου για το πόσο καλά τα έκανε ο καθείς που ανασχηματίστηκε. Και θυμήθηκα την επιστολή του μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου προς τον τότε – επίσης μακαρίτη – υπουργό Παιδείας Αντώνη Τρίτση, που ενώ τον απομάκρυνε του έγραφε πως «έγραψες ιστορία»! Ηταν άπαιχτος ο μακαρίτης….

Γκρίνια

Να σημειώσω πάντως ότι υπάρχει χαμηλόφωνη γκρίνια στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης απλώς είπε το παράπονο του μεγαλόφωνα! Οι άλλοι τα εκφράζουν εμπιστευτικά – για «τον φόβο των ιουδαίων»….

Ο κ. Σωκ. Φάμελλος

Και να συμπληρώσω ακόμη ότι η παρθενική εμφάνιση στο βήμα της Βουλής με την ιδιότητα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Σωκράτη Φάμελλου απέσπασε θετικά σχόλια από την … «απέναντι πλευρά», κάνοντας λόγο για την συγκροτημένη και τεκμηριωμένη ομιλία του! Ενδιαφέρον….

Φήμες

Α, ναι να σας πως κι αυτό που άκουσα. Μου είπαν, λοιπόν, ότι κυκλοφορεί μία φήμη, σύμφωνα με την οποία στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα τεθεί κριτήριο για την υποβολή υποψηφιότητας, η βουλευτική ιδιότητα του ενδιαφερομένου. Θέλω να πιστεύω πως πρόκειται για … «αρβύλα». Γιατί διαφορετικά είναι κριτήριο αποκλεισμού διαφόρων ενδιαφερομένων για την υποβολή της υποψηφιότητα τους. Ετσι;

Οι τάσεις

Οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι σχεδόν σε διαρκή συνεδρίαση. Μου λένε πως εντός των ημερών – το σαββατοκύριακο; – εκκρεμεί η συνεδρίαση της «Κίνησης Μελών». Ενόψει της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας την Δευτέρα….

————————————————————————————————-

O κ. Κ. Σκρέκας

Οι πρώτες μέρες του κ. Κώστα Σκρέκα στο υπουργείο Ανάπτυξης κύλησαν με ενημέρωση για τις εκκρεμότητες και τις αρμοδιότητες του αλλά και με συναντήσεις με φορείς της αγοράς.

Μεταξύ άλλων, όπως μαθαίνω είδε και εκπροσώπους επιμελητηρίων, από τους οποίους πήρε και μία πρώτη γεύση για τα προβλήματα της αγοράς.

Εταιρείες Πετρελαιοειδών

Η αλήθεια είναι πως ο ίδιος ο υπουργός επέλεξε να μην ανακοινώσει ποιους είδε και ποιους θα δει. Ωστόσο, μία εκ των συναντήσεων την αποκάλυψε ο ίδιος ο επισκέπτης…

Ο λόγος για τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ).

Ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης μιλώντας χθες στους μετόχους της εταιρείας που διοικεί (ελίν) έκανε γνωστό ότι προχθές τα μέλη του Συνδέσμου συναντήθηκαν με τον κ. Σκρέκα.

Πρώτη απόφαση

Ο ίδιος αποκάλυψε και κάτι ακόμα: Την περασμένη Τρίτη 4 του μηνός ο κ. Σκρέκας υπέγραψε και την πρώτη του απόφαση. Αν όχι πρώτη από τις πρώτες με το νέο του χαρτοφυλάκιο.

Αφορούσε στην παράταση κατά έξι ακόμη μήνες την επιβολή πλαφόν στην αγορά καυσίμων. Να θυμίσω ότι αφορά στη διατήρηση του μικτού περιθωρίου κέρδους στα επίπεδα του Αυγούστου του 2021 και το πλαφόν αυτό ορίστηκε με σκοπό την αντιμετώπιση πιθανών κερδοσκοπικών τάσεων στη διάρκεια της πανδημίας. Έκτοτε εδώ και δύο χρόνια το πλαφόν παίρνει παρατάσεις, αφού στο μεταξύ έγινε επίκληση της ανάγκης διατήρησης του λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Τα αιτήματα

Ο κ. Αληγιζάκης χαρακτήρισε την απόφαση «αδικαιολόγητη, ακατανόητη και άδικη». Και όπως φάνηκε λίγο αργότερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στον υπουργό Ανάπτυξης έθεσε τα ζητήματα του πλαφόν και της έντονης παραβατικότητας στον κλάδο.

Θετικό κλίμα

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ σημείωσε για τη συνάντηση ότι έγινε σε θετικό κλίμα. «Είναι σίγουρα προς την σωστή κατεύθυνση, η αμεσότητα από πλευράς Πολιτείας, να συζητήσει τα δύο θέματα», σημείωσε αλλά τόνισε: «Η αλήθεια, όμως, είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να βρεθεί η οριστική λύση. Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος, θέλω να πιστεύω ότι σταδιακά θα περιοριστεί η παραβατικότητα και θα λειτουργήσει η αγορά καυσίμων σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και συμφωνώ με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς», είπε ο κ. Αληγιζάκης.

Υπεραισιόδοξος

Υπεραισιόδοξος ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια από τότε που θεσπίστηκαν τα πρώτα και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου των καυσίμων και μέχρι στιγμής ζήτημα να έχουν εφαρμοστεί ένα με δύο και αυτά λειψά…

Το ρεκόρ της Mytilineos

Ρεκόρ κατέρριψε η ομολογιακή έκδοση των 500 εκ. ευρώ της Mytilineos.

Για πρώτη φορά η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών κάλυψε πάνω από το 91% των συνολικών κεφαλαίων που ζητούσε η εισηγμένη με το ομόλογο της. Για την ακρίβεια οι 500.000 ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής: Οι 456.000 πήγαν σε ιδιώτες επενδυτές και οι 44.000 (8,8%) σε ειδικούς επενδυτές.

Η αξία κάθε ομολογίας ήταν στα 1.000 ευρώ, ενώ η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά ανήλθε σε πάνω από 1 δις. ευρώ. Σημείωσε δηλαδή υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 2,01 φορές. Η τελική απόδοση του ομολόγου ορίστηκε σε 4% ετησίως, ενώ η διάρκεια του είναι επταετής.

Πηγές της εισηγμένης σχολιάζουν την ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού ως «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αλλά και στις προοπτικές της εταιρείας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό