23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Το σκάφος που προσεδάφισε η JAXA στη Σελήνη τελικά τα κατάφερε!

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος SLIM που προσεδαφίστηκε πρόσφατα στη Σελήνη αποκατέστησε την επαφή με τους ελεγκτές της αποστολής του στη Γη, επιβεβαιώνοντας ότι κατάφερε να περάσει με επιτυχία μια πολύ κρύα σεληνιακή νύχτα δύο εβδομάδων.

Το SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) έφτασε στη Σελήνη τον περασμένο μήνα, σε ένα ιστορικό γεγονός για την Ιαπωνία, καθώς έγινε μόλις το πέμπτο έθνος που πέτυχε μια ομαλή προσεδάφιση στη σεληνιακή επιφάνεια. Σύντομα όμως αποδείχθηκε ότι το SLIM είχε ανατραπεί κατά την προσεδάφιση, αφήνοντας την ομάδα της JAXA να αναρωτιέται αν η αποστολή θα μπορούσε να συνεχιστεί.

Μετά από μια σύντομη διακοπή λειτουργίας αμέσως μετά την προσεδάφιση, η JAXA κατάφερε να έρθει σε μια βραχυπρόθεσμη επαφή με το SLIM, κατά τη διάρκεια της οποίας η προσεδάφιση μετέδωσε στη Γη μια σειρά από εικόνες. Καθώς όμως οι ακτίνες του Ήλιου απομακρύνονταν από τα ηλιακά πάνελ του σκάφους, αυτό έχασε και πάλι την ισχύ του καθώς εισήλθε σε μια μακρά σεληνιακή νύχτα.

Η ομάδα δεν ήταν σίγουρη αν το SLIM θα επιβίωνε σε αυτή την περίοδο έντονου ψύχους, αλλά μόλις πριν από λίγες ώρες διαπίστωσε ότι το σκάφος τα κατάφερε.

“Χθες το βράδυ, εστάλη εντολή στο SLIM και ελήφθη απάντηση, που επιβεβαιώνει ότι το διαστημικό σκάφος τα κατάφερε μέσα στη σεληνιακή νύχτα και διατήρησε τις δυνατότητες επικοινωνίας”, ανέφερε η JAXA σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Η επικοινωνία με το SLIM τερματίστηκε μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς ήταν ακόμα σεληνιακό μεσημέρι και η θερμοκρασία του εξοπλισμού επικοινωνίας ήταν πολύ υψηλή. Γίνονται προετοιμασίες για να συνεχιστούν οι λειτουργίες όταν οι θερμοκρασίες των οργάνων θα έχουν μειωθεί επαρκώς”.

Αυτό σημαίνει ότι η αποστολή μπορεί να είναι σε θέση να εκπληρώσει περισσότερους από τους στόχους της, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης φασματοσκοπικών παρατηρήσεων υψηλής ανάλυσης μόλις βελτιωθούν οι συνθήκες.

Ωστόσο, έχει ήδη επιτύχει τον κύριο σκοπό της αποστολής της, που ήταν να επιδείξει μια νέα τεχνολογία για προσεδαφίσεις ακριβείας. Παρόλο που η κάθοδος δεν πήγε ακριβώς σύμφωνα με το σχέδιο, η ακρίβεια της προσγείωσης του SLIM θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ήταν εντός 10 μέτρων, επιδεικνύοντας μια ακρίβεια σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν που προσέφερε η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στις προηγούμενες σεληνιακές αποστολές, οι οποίες στόχευαν σε ζώνες προσγείωσης που εκτείνονταν σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων.

Η ομαλή σεληνιακή προσεδάφιση του SLIM έβαλε την Ιαπωνία σε ένα ελίτ κλαμπ που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία. Τις τελευταίες ημέρες, οι ΗΠΑ σημείωσαν επίσης ένα νέο ρεκόρ όταν μια αποστολή της Intuitive Machines με έδρα το Τέξας έγινε η πρώτη εμπορική προσπάθεια που προσγειώθηκε στη σεληνιακή επιφάνεια, αν και όπως και το SLIM, η προσγείωση δεν ήταν τέλεια και η αποστολή αναμένεται να τερματιστεί νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό