23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το σκάνδαλο «Tοτονέρο» κι η μεγαλύτερη επιχείρηση σύλληψης παικτών στην Ιταλία

Ειδήσεις Ελλάδα

Κι όμως η Μίλαν με τη Λάτσιο δεν είναι μία ζωή στην Serie A. Στις 23 Μαρτίου 1980 έλαβε χώρα η μεγαλύτερη επιχείρηση σύλληψης εν ενεργεία αθλητών που έγινε ποτέ στον πλανήτη, με συνέπεια τον υποβιβασμό των δύο ομάδων και το πρώτο σκάνδαλο που είχε να κάνει με παράνομο στοιχηματισμό σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Έτσι γεννήθηκε το «Τοτονέρο»…

Το εστιατόριο του Τρίνκα: Εκεί που άρχισαν όλα…

Mα είναι δυνατόν ένα εστιατόριο που είναι προσβάσιμο στο υπόλοιπο κοινό να έχει ανάμειξη με όλα αυτά; Κι όμως είναι. Ίσως το πιο παράνομο εστιατόριο που έχετε φανταστεί ποτέ. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα απ’ την αρχή.

Ο κύριος εγκέφαλος αποτελούταν από δύο άτομα, τον Αλβάρο Τρίνκα, που ήταν και ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου και τον Μάσιμο Κρουτσιάνι, που ασχολούταν με το εμπόριο φρούτων και λαχανικών και υποστήριζε, φανατικά, τη Ρόμα. Οι δύο κύριοι ανέπτυξαν στενές σχέσεις με ποδοσφαιριστές, κυρίως της Λάτσιο, οι οποίοι παραμύθιαζαν τον πρόεδρο πως το μαγαζί φέρνει γούρι και βρίσκονταν καθημερινά, εκεί.

Ο Τρίνκα άρχιζε να τους πείθει για το σχέδιο του και τον παράνομο στοιχηματισμό. Αρχικά το ποντάρισμα γινόταν στους σκόρερ και μετά εξελίχθηκε στο σκορ του αγώνα και τον νικητή. Μέσα σε 12 εβδομάδες αλλοίωσαν τουλάχιστον 8 παιχνίδια την σεζόν 1979/80. «Δεν ήταν μόνο τα χρήματα, αλλά η αίσθηση δύναμης που ένοιωθαν πως αποκτούσαν», δήλωσε ο Κάρλο Πετρίνι, που είχε εμπλακεί κι αυτός, ως ποδοσφαιριστής.

Το παιχνίδι που οδήγησε στην καταστροφή τους

Προφανώς και ποτέ κανείς δεν είναι ευχαριστημένος απ’ τα λεφτά. Πάντα θέλουμε κι άλλα κι ακόμα περισσότερα. Έτσι και σ’ αυτή την περίπτωση οι δύο άνδρες, απ’ το Αβελίνο «τυφλώθηκαν» απ’ την φιλαργυρία τους. Οι παίκτες, όμως,  αντέδρασαν και οι δοσοληψίες με αυτούς της Λάτσιο σταμάτησαν.

Τον Φεβρουάριο του 1980 έστησαν το τελευταίο τους παιχνίδι, το Μπολόνια – Αβελίνο. Ο Κρουτσιάνι είχε πει σε όλους πως αν πάει κάτι λάθος θα καταστραφούν τα πάντα. Μέχρι και το 75′ οι παίκτες απλά έπαιζαν πασούλες και όλα κυλούσαν ομαλά, μέχρι που εμφανίστηκε ο επιθετικός των γηπεδούχων, Μπέπε Σαβόλντι πήρε την μπάλα και σκόραρε. Αργότερα αποδείχθηκε πως είχε πάρει λεφτά για να χαλάσει το στήσιμο.

Οι εφημερίδες άρχισαν να γράφουν για κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού και ο Κρουτσιάνι, που χρωστούσε στους πάντες, δεχόταν απειλές για τη ζωή του. Παραδώθηκε στις αρχές και τους αποκάλυψε τα πάντα. Αργότερα συνελλήφθη και ο συνεργός του, Τρίνκα.

Η επιχείρηση σύλληψης και η τιμωρία «κόλαφος»

Την Κυριακή 23 Μαρτίου 1980 έφτασε η ώρα της σύλληψης. Αστυνομία, καραμπινιέροι και διώξη οικονομικού εγκλήματος συνεργάστηκαν ώστε να πιάσουν τους παίκτες. Η Τορίνο κέρδιζε 2-0 τη Μίλαν και οι παίκτες των «ροσονέρι» είδαν τις αρχές να τους απαγορεύουν την είσοδο στα αποδυτήρια.

Ο Ρίκι Αλμπερτόζι κι ο Τζόρτζιο Μορίνι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Ρώμης, μαζί με τον πρόεδρο της ομάδας, Φελίτσε Κολόμπο. Ακολούθησαν δεκάδες ακόμα προσαγωγές και οι ποδοσφαιριστές, ο ένας μετά τον άλλον, έμπαιναν στη φυλακή.

Ο αρχιεισαγγελέας της Ρώμης απήγγειλε κατηγορίες για απάτη σε 38 άτομα,, μεταξύ αυτών και στους «εγκεφάλους» της ιστορίας Τρίνκα και Κρουτσιάνι. Την ίδια μέρα απαγγέλθηκαν κατηγορίες και από τον αθλητικό δικαστή. Κατηγορήθηκαν για αθλητικά αδικήματα 21 άτομα, μαζί με αυτά και οι ομάδες τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είχε η Μίλαν, δεδομένου του ρόλου που είχε ο πρόεδρός της, ενώ οι υπόλοιποι σύλλογοι αντιμετώπιζαν πιο «ήπιες» κατηγορίες.

Η Μίλαν και η Λάτσιο υποβιβάστηκαν, ενώ αφαιρέθηκαν συνολικά 25 βαθμοί από διάφορες ομάδες και τιμωρήθηκαν δεκάδες ποδοσφαιριστές (σε υψηλό επίπεδο επανήλθαν ουσιαστικά μόνο οι Ρόσι, Τζορντάνο και Μανφρεντόνια). Η Γιουβέντους που αντιμετώπιζε επίσης απειλή υποβιβασμού τη γλύτωσε και οι φήμες λένε ότι έπαιξε ρόλο ο Ανιέλι που απείλησε ότι θα πάρει το εργοστάσιο της FIAT από το Τορίνο και θα το πάει στην Πολωνία αν πειράξουν την ομάδα του!

Νικόλας Δενδρινός   

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό